Autor: Mgr. Barbora Pivodová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Hydraulické zařízení Hydraulické zařízení je založeno na přenosu tlaku podle Pascalova zákona. Jsou to dvě válcovité nádoby o různých průměrech u dna propojené,
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
8. Hydrostatika.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Archimedův zákon: Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzůru
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Digitální učební materiál
Hydromechanika.
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Mechanika kapalin a plynů
Tlak.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Pascalův zákon a jeho užití
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Shrnutí učiva I Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Pascalův zákon Hydraulické zařízení. Pascalův zákon Hydraulické zařízení.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_59_F7
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře.
Ing. Michaela Štainbruchová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
… Plování těles v tekutině 1) - tíhová síla - vztlaková síla
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydraulická zařízení - početní příklady
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Barbora Pivodová Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Shrnutí učiva V FY_055_Mechanické vlastnosti kapalin_Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

ANOTACE Prezentace je určena pro práci žáků v předmětu fyzika 7. ročník a pro práci s projektorem a počítačem. Materiál rozvíjí a prověřuje znalosti žáků o učivu : Pascalův zákon, hydrostatický tlak, Archimédův zákon Je určena k vyvozování pojmů a procvičování slovních úloh. Materiál vznikal ze zápisů a příprav autorky.

Jaké jsou vlastnosti kapalin ? Jsou tekuté, téměř nestlačitelné, v klidu se ustálí hladina kapaliny ve vodorovné rovině, jsou snadno dělitelné

Pascalův zákon Působením vnější tlakové síly kolmo na povrch kapaliny v uzavřené nádobě vznikne ve všech místech kapaliny stejný tlak.

Poznatky z Pascalova zákona se využívají ? u hydraulických zařízení ( hydraulické lisy, zvedáky) Hydraulické zařízení umožňuje nejen přenášet tlakovou sílu, ale také ji zvětšit. Kolikrát je obsah velkého pístu větší než obsah plochy malého pístu, tolikrát větší síla působí na velký píst než na malý píst.

Hydrostatický tlak Vypočítáme: ph= h··g Jednotka je: Pa (Pascal) Závisí: na hloubce kapaliny a na hustotě kapaliny

Příklad: Jaký hydrostatický tlak je v moři v hloubce 5 km. Hustota vody v moři je 1020

Řešení: h = 5 km= 5000 m  = 1020 g = 10 ph = ? (Pa) ph = h·· g ph = 5000 m· 1020 · 10 ph =51 000 000 Pa = 51 MPa Hydrostatický tlak v moři je 51 MPa. .

Archimédův zákon Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzhůru vztlaková síla. Velikost vztlakové síly se rovná velikosti gravitační síly působící na kapalinu stejného objemu, jako je objem ponořené části tělesa.

Vztlakovou sílu vypočítáme: Fvz = V·· g Vztlaková síla působí svisle vzhůru Závisí: na objemu tělesa a na hustotě kapaliny

Příklad: Těleso o objemu 20 dm3 je ponořené ve vodě. Jak velká vztlaková síla působí na těleso ?

Řešení: V = 20 dm3 = 0,020 m3  = 1000 g = 10 Fvz= ? (N) Fvz = V·· g Fvz = 0,020 m3· 1000 · 10 Fvz = 200 N Na těleso působí ve vodě vztlaková síla 200 N.

Na tělesa ponořené v kapalině působí: Fg- gravitační síla svisle dolů a vztlaková síla- Fvz svisle vzhůru O chování tělesa rozhoduje výslednice těchto sil. Fg  Fvz  tělesa   kapaliny těleso se potápí Fg  Fvz  tělesa   kapaliny těleso stoupá Fg = Fvz  tělesa =  kapaliny těleso se vznáší

Při plování tělesa v kapalině se vynoří taková část tělesa, že gravitační síla a vztlaková síla působící na těleso jsou v rovnováze.

Informace k prezentaci: Prezentaci vytvořila: Mgr. Barbora Pivodová Obrázky: Kliparty office microsoft.com