Masožravé rostliny Jiří Hausner

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
Advertisements

Hrádek u Nechanic Anna Vojtěchová.
Půdy:.
Globální oteplování Marek tecl 2L.
Úvěr… Petra Janečková; C2B. Obsah… Co to je? Jak funguje bankovní trh? Druhy Co dělat při předlužení? Rizika.
Masožravé rostliny.
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘDCÍCH
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Ošetřování během vegetace
Vypracovaly: Tereza Plžiková, Zuzana Veverková, Zuzana Brožková
Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
kadeřnice učitelka ve školce kriminalistka zdravotní sestřička.
Jagellonci a nástup Habsburků
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
Půdy jsou všude kolem nás.
Pokojové rostliny Stančíková Iva VII.B
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.08 Název pro školu:
Strašilky (Phasmatodea)
Václav Hlavinka 1.L Země.
FYZIKA 9 ASTRONOMIE ILUSTRACE K TÉMATU SLUNCE Mgr. Eva Smolíková 2013.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_09 Název materiálu:HOSPODAŘENÍ S DLOUHODOBÝM MAJETKEM Tematická oblast:Ekonomika, 3. ročník Anotace:Prezentace.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Vyšší výtrusné rostliny
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Konstantin I. Veliký (Flavius Valerius Constantinus)
Masožravé rostliny Lubomír Knopp, 1L , 2013/2014.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_365.
Vypracoval : Antonín Mrkvica 7.B
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Atomový obal Předmět: Fyzika.
Vypracovala Markéta Langrová
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Základn í škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁN Í PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vznik půdy - půda pokrývá povrch zemské kůry
ROSNATKOVITÉ Droseraceae. většinou vytrvalé byliny nízkého vzrůstu většina zástupců rozšířená v tropických lesích u nás zejména na rašeliništích a místech.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Břízovité Vypracovali: Vojta Čech – zpracování prezentace, . .
 V současnosti je ohrožen, ve volné přírodě zbývá asi posledních 5000 kusů.  Dosahuje délky asi 3,5m a největší samci váží až 150kg, samice jsou podstatně.
Voda Anna Veselá.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_06 Název materiálu:MAJETEK PODNIKU Tematická oblast:Ekonomika, 3. ročník Anotace:Prezentace vysvětluje.
Mravenci Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Vojtěch Antoš.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_03 Název materiálu:PERSONALISTIKA PODNIKU Tematická oblast:Ekonomika, 3. ročník Anotace:Prezentace vysvětluje.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Karlovarský kraj Lázeňský kraj.
Šalmaj.
Anotace: Na číselné ose čtou čísla, která se postupně objevují.
Aplikovaná biologie Vybrané pokojové rostliny s trvalými květy čeledi Orchideaceae Jarmila Kokotíková 2008/2009.
znak vlajka Amhrán na bhFiann (irská verze) Sinne Fianna Fáil A tá fé gheall ag Éirinn, buion dár slua Thar toinn do ráinig chugainn, Fé mhóid.
Šelmy medvědovité Sabina Náhlíková IX.A.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Chráněné rostliny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Amarylkovité Rostliny
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_04 Název materiálu:PERSONALISTIKA PODNIKU Tematická oblast:Ekonomika, 3. ročník Anotace:Prezentace vysvětluje.
Abiotické faktory Výukový materiál EK
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Richard Gall Vyučující:Mgr.Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Pedosféra.
VY_52_INOVACE_68_Louky, pastviny, pole-učební text
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Rostliny - význam a jejich dělení.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Transkript prezentace:

Masožravé rostliny Jiří Hausner Vyučující: Mgr.Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/2013 Třída: 1L Masožravé rostliny Jiří Hausner

Masožravé rostliny Masožravé rostliny (někdy hmyzožravé rostliny) jsou rostliny, které získávají živiny chytáním drobných živočichů, prvoků a zvláště pak hmyzů. Masožravé rostliny obvykle rostou na místech kde je půda velmi chudá na živiny, ponejvíce pak na dusík. Vyskytují se tedy například v kyselých bažinách, rašeliništích, slatiništích a v chudých písčitých a kamenitých oblastech. Mimo oblastí pokrytých věčným ledem a sněhem je možno se s nimi setkat prakticky po celé zeměkouli.

Proč jsou masožravé rostliny masožravé? Největší množství druhů masožravých rostlin nalézáme na místech, která jsou chudá na živiny (např. rašeliniště). Lepivé listy původně sloužily pravděpodobně k zabíjení hmyzích škůdců (obrana) a duté listy nebo listové růžice k chytání a zadržování vody. V novém prostředí stačilo těmto "předmasožravým" rostlinám naučit se využívat živiny z polapeného hmyzu, ale třeba i listí nebo ptačího trusu napadaného do vodních nádržek. Masožravé rostliny nejsou žádný zázrak, dokáží pouze samy sebe hnojit "na list" a růst tak v prostředí, kde nemají konkurenci jiné vegetace. Naprostá většina masožravých rostlin je však schopná růst i s minimem živin bez polapení kořisti. Jejich masožravost je tedy jedna z mnoha získaných vlastností, kterými se v nehostinných prostředí dokáží prosadit.

Pasti masožravých rostlin Gravitační pasti Rostliny lákají kořist na horní část pasti nejčastěji vůní, zbarvením. Okraj obvykle vypadá vysoká trubice, je pro kořist kluzký. Uvnitř se kořist utopí. Lepicí pasti V tomto případě rostlina produkuje lepkavou tekutinu na kterou láká drobný hmyz. Tekutina zároveň obsahuje trávicí enzymy. Podtlakové pasti Těmito pastmi rozumíme lapací orgány. Jsou to nejdůmyslnější a zároveň nejsložitější zařízení mezi všemi masožravkami. Jedná se totiž o měchýřky přirostlé k prýtu, které udržují uvnitř podtlak a u vstupního otvoru, který je utěsněn dovnitř se otvírajícím víčkem mají různé výčnělky a žlázky produkující sliz. Ten láká drobné vodní a půdní živočichy. A další…

Pěstování masožravých rostlin Zálivka Většina masožravých rostlin roste tam, kde je dostatek měkké vody (například rašeliniště), a neumí se dlouhodobě vyrovnat s vodou tvrdou. Proto se většina masožravek smí zalévat pouze měkkou vodou. Vlhkost Vzhledem k tomu, že přirozeným prostředím velké části masožravých rostlin je věčně podmáčené rašeliniště, je třeba respektovat vyšší nároky na vlhkost. U většiny druhů by měl být substrát stále vlhký, často může květináč stát celou dobu ve vodě. Také vzdušná vlhkost je často důležitým faktorem. Některým rostlinám stačí běžná pokojová vlhkost, ale jiné je vhodné kvůli vyšším nárokům na vzdušnou vlhkost umístit do akvária. Světlo Masožravé rostliny mají často rády hodně světla, zvláště pak přes zimu. Krmení Masožravé rostliny mají hmyz pouze jako doplňkový zdroj živin a není je tedy nutné je nijak přikrmovat. Pokud by měly potravy moc, mohly by se dokonce překrmit. Pokud tedy chcete své masožravky krmit, tak maximálně jednou za měsíc maximálně jednou mouchou. Hnojení Většina masožravek je zvyklá živinami šetřit. Nenaučily se zpracovávat jejich přebytek, takže v případě přihnojení se vlastně mohou doslova otrávit. Masožravky tedy zásadně nehnojíme.

Zdroje: Informace: http://cs.wikipedia.org/wiki/Maso %C5%BErav%C3%A9_rostliny http://cs.wikibooks.org/wiki/Mas o%C5%BErav%C3%A9_rostliny www.masozravky.eu Obrázky: https://www.google.cz/search?hl =cs&rlz=1C2SAVA_csCZ504CZ51 9&q=masozrav%C3%A9+rostliny &bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_q f.&bvm=bv.43287494,d.Yms&biw =1241&bih=606&pdl=300&um= 1&ie=UTF- 8&tbm=isch&source=og&sa=N&t ab=wi&ei=g9c4Ud- FPMjasgbOjICgAw Ostatní odkazy obrázků se objeví roskliknutím onoho obrázku