TELEPREZENCE Marvin Minsky 1980 propojení člověka a jemu geograficky vzdáleného telerobota, jenž svými funkcemi i vzhledem simuluje části lidského organismu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lom světla F f čočky, lidské oko Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011.
Advertisements

Renesance.
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Láska způsobuje bolest.
Kateřina Jiráková4.A Učebna biologie č. 6  Učebna biologie se nachází v prvním patře naší školy.  Učí zde paní profesorky Ondřejová a Vojířová.
Tato prezentace byla vytvořena
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Speciální teorie relativity (STR)
Počítačová grafika - úvod
Soustava zařízení, kterými se obraz přeměňuje na elektrický obrazový signál.
Počátky televizního vysílání
Ultrazvuk a Dopplerův jev
Občanská výchova Milan Šimek
 2. polovina 18. století  člověk se má řídit spíše rozumem než vírou  má být tolerantní  smyslem života je důstojnější život na zemi  viz učivo literatury.
Abstraktní expresionismus
Osvícenství 2. pol. 18. století VY_32_INOVACE_145 pro 5. ročník ZŠ
Moderní umění začíná postimpresionismem.
VY_52_INOVACE_DEK_60 Konceptuální umění Akční umění
7. Má přirozený zákon společensko-politické důsledky? Novověk představuje zlom v přirozenoprávní nauce Východiska: Voluntarismus pozdního středověku Novověká.
Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
VY_52_INOVACE_DEK_51 ABSTRAKCE PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
Základy digitální fotografie 1. Základy fotografování
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Počátky umění v mladším paleolitu
Téma: Dějiny filozofie
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Biotické podmínky života
TELEVIZOR.
Poezie ve světové literatuře
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Tento směr si kladl za cíl podat nový obraz člověka. Aktualizoval člověka, realitu a předmětný svět. V samotných dílech se však nejvýrazněji zrcadlí tíživý.
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Mobilní komunikace Historie a současnost.
SURREALISMUS.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Virtuální realita.
Světová literatra mezi světovými válkami
Digitální portfolio Dominik Fellner Důvody a cíle: -Všichni máme přirozenou potřebu uchovávat a předávat svou historii a poznání. -Způsoby,
Je možné cestovat v čase?
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_14 TÉMA: VYNÁLEZY.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_15_televize TEMA:Multimédia a grafika.
Doprava a spoje Autor: Matěj Nováček, 8tř. Suezský průplav zkráceně Suetz, otevřen roku 1869 je 163 km dlouhý průplav v Egyptě spojující Středozemní a.
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
VLNOVÉ VLASTNOSTI ČÁSTIC. Foton foton = kvantum elmag. záření vlnové a zároveň částicové vlastnosti mimo představy klasické makroskopické fyziky Louis.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_15_Pointilismus TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_13 TÉMA: VYNÁLEZY.
1.Diskriminace, která nás může potkat v životě
UM_NM_I_PS14.
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Mobilní Telefony Tereza Čížová Htc Sony Lenovo Huawei
Průmyslová revoluce 9 Technická revoluce.
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
GRAHAM BELL VY_32_INOVACE_F15
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Fundament a jeho strukturace
UM_NM_I_PS14.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Alexander Graham Bell
Základní filozofické otázky
ZÁKLADY SDĚLOVACÍ TECHNIKY
Formální interpretace uměleckého díla
Francouzský materialismus I
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

TELEPREZENCE Marvin Minsky 1980 propojení člověka a jemu geograficky vzdáleného telerobota, jenž svými funkcemi i vzhledem simuluje části lidského organismu a který umožňuje člověku pociťovat podněty přicházející ze vzdálené lokality umění teleprezence průkopníci Eduard Kace a Ken Goldberg umění, v rámci kterého se člověk účastní uměleckého díla na velkou vzdálenost; klasická pozice pozorovatele přímo před materiálním uměleckým dílem nahrazena participačním vztahem na dálku Oliver Grau: estetický paradox: „teleprezence umožňuje globální přístup do virtuálních prostorů, které se zdají být pociťovány fyzicky, přičemž je možné přepínat se z jednoho prostoru do druhého a být tak přítomen na více místech zároveň“

PAUL SERMON HEADROOM 2006 UKÁZKA

PAUL SERMON TELEMATIC DREAMING 1992 UKÁZKA

DĚJINY TELEPREZENCE propojení 3 linií dějin: automatizace a hledání umělého života iluze v umění odvržení těla ve prospěch spirituálních koncepcí lidského já

automata starořečké básnictví a mytologie Heron Alexandrijský Filippo Brunelleschi

1615 Salomon de Caus : Les Raisons des Forces Mouvantes

1748 Julien Offray de La Mettrie L‘ Homme Machine (Člověk – stroj) materialistický přístup odvržení dualismu těla a mysli a navržení konceptu člověka jako stroje

1739 Jacques de Vaucanson – mechanická kachna Nathaniel Hawthorne – povídka „The Artist of the Beautiful“ 1844

odvržení těla a okultní síly obrazu německé Bild – etymologický základ „bil“ – zázrak, znamení teleprezence ve smyslu původní víry v kultovní obrazy a jejich zázračnou moc mytologie, legendy, pohádky - zrcadla teleskop

telegraf 1844 – Samuel Morse

telefon Antonio Meucci 1849

Philipp Reis 1860 „Koně nežerou okurkový salát.“

Alexander Graham Bell 10. března 1876 první pronesená věta: „Pane Watsone, přijďte sem, potřebuji vás.“

cinéma telegraphique telephonoscope utopické nápady

1916 Sehende Maschinen (Seeing Machines) Christian Riess

Paul Valéry 1928, The Conquest of Ubiquity: „Díla dosáhnou určitého druhu všudypřítomnosti, budou se poslušně prezentovat kdekoli a kdykoli, přestanou existovat jen v sobě, ale budou přítomné všude, kde bude přítomno vhodné zařízení. Budeme to považovat za zcela přirozené přijímat tyto extrémně rychlé proměnlivé obrazy a kmity. Tyto obrazy budou utvářet vše, co víme. Ani nevím, zda někdy nějaký filozof uvažoval o společnosti založené na dodávka smyslově vnímatelné reality zdarma přímo do domu.“

TELEVIZE tři principy přenosu obrazu na dálku, formulované roku 1843: Rozklad obrazu na řádky a body. Světelné body je potřeba převést na elektrické impulsy a naopak. Rozklad i skládání musí probíhat synchronizovaně. experimentální vysílání v USA, Británii, Sovětském svazu, Francii, Německu 30. léta 20. století

Čs. televize experimenty 1935 – Jaroslav Šafránek zahájení vysílání 1. května 1953 zahájení vysílání