Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm ČESKÁ REPUBLIKA Labe Autor: Mgr. Pavel Sedlák Vytvořeno: září 2013 Název:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Povrch České republiky
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Projekt – Zeměpis Královéhradecký kraj ZŠ Mandysova Hradec Králové
Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, Rožnov pod Radhoštěm ČESKÁ REPUBLIKA Vltava Autor: Mgr. Pavel Sedlák Vytvořeno: září 2013 Název:
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Cíl Start Cíl Start.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
téměř nedotčená příroda i těžce postižená průmyslová krajina
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Identifikátor materiálu: EU
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.20 Téma: Přírodní podmínky ČR.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ČESKÁ REPUBLIKA Pohoří ČR Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
L A B E LABE ŘECE DALI JMÉNO KELTOVÉ,JEJICH ELB
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Vodní nádrže.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Vodstvo Česka.
Povrch a vodstvo ČR 4. ročník
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Člověk a příroda Zeměpis Zeměpis v praxi Vodstvo ČR VY_32_INOVACE_03 Sada 7 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_277_ČR 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Příroda naší republiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_04_Česká republika – vodstvo.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie České republiky Datum.
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_14_07_Česká republika – přírodní podmínky.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_03_Vodstvo České republiky Téma: Vlastivěda - Česká.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Metodický list Název materiálu: Poloha a povrch ČR - kvíz Autor materiálu: Mgr. Markéta Tesárková Jazyk: český Zařazení materiálu Šablona: Inovace a zkvalitnění.
MLÝNSKÝ POTOK. PRAMEN, STUDÁNKA Studánka cestou na Hanesmlýn Zdroje Mlýnského potoka - pramení na východní straně Kosovského vrchu Déšť.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_625.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_10_VL_PARDUBICKÝ KRAJ.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_03_ Vodstvo České republiky TEMA:Česká republika.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
VODSTVO ČR Řeky na území Česka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_NP Labské pískovce – České.
Vodstvo České republiky
Povodí řeky Moravy.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Opakování - přehrady
Česká republika - pohoří
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Řeky ČR Člověk a jeho svět – vlastivěda 4.ročník školní rok 2010/11
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Vodstvo ČR Číslo: EU DUM 6_09 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo
Česká republika vodstvo.
Transkript prezentace:

Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, Rožnov pod Radhoštěm ČESKÁ REPUBLIKA Labe Autor: Mgr. Pavel Sedlák Vytvořeno: září 2013 Název: VY_32_INOVACE_VL_04_ČESKÁ REPUBLIKA 4. – 5. ročník Projekt Sedmikráska CZ.1.07/1.4.00/

 Labe odvádí vodu z ČR do Severního moře.  Déla toku Labe je 1154 km.  Na území Čech je řeka Labe dlouhá 358 km.

 Pramen Labe se nachází v nadmořské výšce metrů nad mořem v rašeliništi na Labské louce poblíž hranic s Polskem.  V blízkosti pramene byly do kamene instalovány v roce 1968 znaky měst, kterými Labe protéká.

 Nedaleko Dvora Králové nad Labem se nachází přehrada Les Království. Je to jedna z nejstarších přehrad u nás.  Její součástí je vodní elektrárna. Přehrada je dnes chráněna jako technická památka.

 Labe opouští Krkonoše a míří podhůřím do Hradce Králové.  Oblast od Jaroměře po Lovosice se nazývá Polabí. Oblast je velmi úrodná.  Koryto řeky od Pardubic je dostatečně široké pro vodní cesty větších lodí.  Od Lovosic se Labe noří do kaňonu zvaného Česká brána (Porta Bohemica). V řece a okolí řeky žije například losos, vydra říční a bobr evropský.

 Díky Keltům je dnes Vltava považována za přítok Labe a ne obráceně, přestože má u soutoku vyšší průtok.  Vltava se do Labe vlévá u Mělníka.  Území České republiky opouští Labe u Hřenska a pokračuje dál přes Německo až do Severního moře.

 Vyzkoušíme si, jak umíte odhadnout, kde leží řeky náležící do povodí řeky Vltavy.

 Zmáčkni tlačítko a zkus hádat ještě jednou.

 Největším přítokem z levé strany je Vltava.  Největším pravostranným přítokem je Jizera.  Labe je důležitou vodní cestou pro nákladní a říční lodě.

 Zmáčkni tlačítko a zkus hádat ještě jednou.

 Řeka Ohře pramení v Bavorsku pod horou Schneeberg v přírodní rezervaci Smrčiny.  Po Vltavě je Ohře druhým největším levostranným přítokem Labe v ČR.  Do Labe se vlévá v Litoměřicích.

To nebyl dobrý pokus. Vrať se a zkus hádat ještě jednou.

 Vltava je nejdelší řekou ČR.  Pramení na Šumavě a protéká také Českým Krumlovem.  Vltava je přítokem Labe.

Bohužel, nesprávně. Vrať se a zkus hádat ještě jednou.

 Tok řeky Orlice charakterizují četné meandry a slepá ramena.  Jde o jeden z mála zachovalých a minimálně narušených vodních toků v České republice.

Ne, ne - chyba. Vrať se a zkus hádat ještě jednou.

 Řeka Jizera pramení pod Smrkem v Jizerských horách.  Jizera je významným vodním tokem, je to pstruhová řeka a má vodácké využití.  Především však slouží jako zdroj pitné vody.

 Budeš-li chtít si test zopakovat, klikni na tlačítko ŠIPKA ZPĚT.  Jestliže chceš test ukončit, klikni na tlačítko DOMEČEK a ukončíš prezentaci.

Všechen obrazový materiál pochází z Wikipedie (viz. níže uvedené odkazy). Materiál byl upraven. Máte povinnost uvést: autora a poskytnout odkaz na licence Můžete tak učinit přiměřeným způsobem, ale ne způsobem, který by naznačoval, že vás poskytovatel licence nebo vaše užívání podporuje.  autor: de:User:Tzzzpfff  autor: Olaf1541  autor: Karelj  autor: Czech Wikipedia user PavelR  autor: Ondrej.konicek  Karelj  autor: Miraceti at cs.wikipedia  autor: cs:Ivo Lukačovič Lukačovič  autor: Björn Laczay from Moosburg, Germany  autor: Dezidor  autor: cs:Šjů