Červen - fenologicky časné léto Dokvétá smetánka a řepka Objevují se hořčice ( tmavší než řepka), bob ( šedý pyl)
Světle žluté rousky z květů růží
Kvalitní pyl poskytuje maliník a ostružiník ( 1,1 – 1, 4 mg z květu ) - světle šedý
1,1 – 1, 2 mg – tmavě šedý
Světle modrý pyl
Tmavě hnědé rousky jetele (kvalitní pyl ) 2.polovina června Tmavě hnědé rousky jetele (kvalitní pyl )
Velmi tmavé jsou rousky vlčího máku a šedozelené m.setého nápadný je tmavě modrý pyl vrbky úzkolisté
Koncem měsíce rozkvétá lípa velkolistá Bledě žluté drobné rousky
Červenec první 2/3 plné léto, poslední třetina podletí Zkracování dne – příprava na období zimního klidu Pokračuje jetel,vrbka, mák setý Kvalitní pyl poskytuje i heřmánek a rmen (již od V-VI) - -oranžové rousky
Rozkvět lípy srdčité
Bílý pyl poskytuje čekanka a menší množství pylu i pcháče, bodláky a lopuchy
hnědožluté střední rousky Závěr měsíce – vřes hnědožluté střední rousky
Srpen - podletí ( plná příprava na zimu ) Jetel luční ( tmavě hnědé, drobné ) slunečnice (žlutooranžový pyl) a kukuřice ( nápadně velké, světle žluté rousky )
Znovu může kvést hořčice, pokračuje čekanka významný zdroj : třezalka ( jasně žlutý pyl )
Ze zahrádek : Třapatky, šalvěje, jiřinky, nestařce, afrikány
Máchelky (oranžové rousky )
Září (říjen ) - končící podletí, nástup podzimu Lesní podrost – starček hájní, zlatobýl
Jitrocel ( od června ) - světle žlutý
Průměrná spotřeba pylu Průměrné včelstvo odchová 100.000 larviček, 1 larvička 30 mg bílkovin = 3 kg čistých bílkovin Průměrný obsah bílkovin = 20 % = 15 kg pylu Průměrná využitelnost = 50 % = 30 kg pylu minimálně
Faktory ovlivňující sběr pylu Existence vhodného zdroje Potřebná teplota nad 10 °C Přítomnost pylu ( vylučování feromonů) Výživná hodnota, tvar a velikost pylových zrn Přítomnost specifických látek vylučovaných květem
Rozvržení spotřeby pylu Únor 0,3 kg Březen 1,8 kg Duben 3,6 kg Květen 6,6 kg Červen 8,1 kg Červenec 5,4 kg Srpen 3,6 kg Září 0,6 kg