INTERREG IVC říjen 2010 1 OP Meziregionální spolupráce 25. září 2012 Hradec Králové Odborný seminář: Dotace pro obce – projekty mezinárodní spolupráce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Vodňany 30. září 2014 Pavel Lukeš
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE Praha 21. ledna 2015 Pavel Lukeš.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Operační program URBACT II 6. SETKÁNÍ V OBLASTI REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PRACOVNÍKŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ 30. června 2011.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
FONDY EU Programové období
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
FONDY EU Programové období
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
OP Nadnárodní spolupráce Střední Evropa Helena Kalasová HARMONOGRAM –OP schválen Evropskou komisí –Vyhlášení 1. výzvy 3.3. –
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Praha, 31. března 2016 Alice Štollová Kovandová
OP Meziregionální spolupráce
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Závěrečná konference projektu
OP Meziregionální spolupráce
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Operační programy nadnárodní a mezinárodní spolupráce
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Interreg EUROPE Alice Kovandová Ministerstvo pro místní rozvoj
Transkript prezentace:

INTERREG IVC říjen OP Meziregionální spolupráce 25. září 2012 Hradec Králové Odborný seminář: Dotace pro obce – projekty mezinárodní spolupráce

INTERREG IVC 2 Obecná charakteristika OP INTERREG IVC

INTERREG IVC 3 Základní charakteristika Operační program pro 27 členských zemí EU plus Norsko a Švýcarsko Jediný program INTERREG pokrývající celé území EU Geografická rozmanitost partnerství

INTERREG IVC 4 Základní charakteristika Cíl Programu zlepšovat efektivitu regionálně rozvojových politik přispívat k hospodářské modernizaci a zvyšování konkurenceschopnosti Evropy prostřednictvím výměny zkušeností a znalostí sbližování méně zkušených regionů s více zkušenými zajištění přenosu získané best practice do hlavních programů SF (mainstream )

INTERREG IVC 5 Základní charakteristika Interreg IVC jako kapitalizační program Kapitalizace: Proces optimalizace výsledků dosažených ve specifické oblasti regionální politiky; kapitalizační aktivity se skládají ze sběru, analýzy, šíření a přenosu nejlepších postupů (best practices) v určité oblasti politiky

INTERREG IVC 6 Charakteristika INTERREG IVC INTERREG IVC Řídící orgán a sekretariát programu sídlí ve francouzském Lille rozpočet 321 mil. EUR na celé programové období program určen pro všechny regiony EU partneři alespoň ze 3 zemí princip vedoucího partnera zpětné financování neinvestiční, měkké projekty určen pro veřejné a veřejnoprávní orgány a řídící orgány operačních programů účastnícího se regionu míra spolufinacování:85% z ERDF pro nové čl. státy 75% z ERDF pro staré čl. státy

INTERREG IVC 7 Priority programu Priority Programu 1.Inovace a znalostní ekonomika (55%) inovace, rozvoj výzkumu a technologie podnikání a SMEs informační společnost zaměstnanost, lidský kapitál a vzdělání 2. Životní prostředí a ochrana před riziky (39%) přírodní a technologická rizika vodní hospodářství odpadové hospodářství biodiverzita a uchování přírodního dědictví energie a udržitelná veřejná doprava kulturní dědictví a krajina

INTERREG IVC 8 Konkrétní projekty

INTERREG IVC 9 Projekt: RAPIDE Rozpočet: Eur (ERDF) Vedoucí partner: Regionální rozvojová agentura JZ Anglie Český partner: Jihočeská agentura na podporu inovačního podnikání, o.p.s. ( Eur) Zaměření: přínos veřejného sektoru k podpoře inovací inovace, vědecký a technologický rozvoj Cíl: podpora MSP s přenosem inovativních produktů a služeb na trh rychleji a tím přispět k rychlejšímu ekonomickému rozvoji kraje Výstupy: Regionální akční plán – obsahuje základní principy stimulace inovací v kraji Metodika BLUES – jednoduchá metodika pro hodnocení start-upů/začínajících podnikatelů, umožní potenciálním investorům posoudit životaschopnost start-upů Pitching software – metodický software, který pomáhá inovátorům přesvědčit druhou stranu o výhodnosti svého nápadu. Pomáhá při prezentaci nápadu potenciálním investorům. Příklady projektů

INTERREG IVC 10 Projekt: OSEPA Rozpočet: Eur (ERDF) Vedoucí partner: Centrální sdružení měst a obcí Řecka Český partner: Kraj Vysočina ( Eur) Zaměření: využití „open source“ software ve veřejné správě informační společnost Cíl: podpora a zvyšování povědomí o výhodách/nevýhodách, přínosech, finanční dostupnosti open source software identifikace podmínek, kdy využití open source software bude technicky, finančně i legálně možnou variantou tradičnímu IT softwaru Výstupy: průzkum současného přijímání Open Source softwaru veřejnou správou, tak i rady těm orgánům veřejné správy, které budou ochotny na tento software přejít. podpora rozvoje aplikací pro správu dukumentů ve veřejné správe, které sníží výdaje, zvláště za softwarové licence. Příklady projektů

INTERREG IVC 11 Projekt: UNICREDS Rozpočet: Eur (ERDF) Vedoucí partner: Cornwall County (UK) Český partner: Jihočeský kraj ( Eur), Jihočeská univerzita ( Eur) Zaměření: podpora spolupráce univerzit se soukromou a veřejnou sférou zaměstnanost, lidský kapitál a vzdělávání Cíl: přispět k přeměně zaostávajících regionů na centra výzkumu a inovací prostřednictvím nového modelu ekonomického rozvoje (tzv. triple helix model) Výstupy: -podpora univerzitním studentům najít uplatnění na trhu práce ještě před skončením studia -zprostředkování placených stáží pro studenty -stínový program manažera (Agentura profesního rozvoje) Příklady projektů

INTERREG IVC 12 Stav implementace OP INTERREG IVC

INTERREG IVC 13 Předloženo celkem Předloženo s CZ partnery Schváleno celkem Schváleno s CZ partnery 1. výzva výzva výzva výzva Celkem Do roku 2014 nebudou realizovány žádné nové výzvy!!

INTERREG IVC 14 Finance programu (ERDF) Celkový rozpočet programu na projekty: 302 mil € (ERDF) Čeští partneři ve schválených projektech z 1., 2., 3. a 4. výzvy mají schválené rozpočty v celkové výši 5,2 mil EUR. V současnosti CZ partneři procertifikovali 1,9 mil. EUR.

INTERREG IVC 15 Počet projektových partnerů v předložených projektech Srovnání 1., 2., 3. a 4. výzva

INTERREG IVC 16 Počet vedoucích partnerů ve schválených projektech výzva Slovensko Slovinsko Estonsko Malta žádný vedoucí partner ve schválených projektech

INTERREG IVC 17 Počet schválených projektů v výzvě podle zemí

INTERREG IVC 18 Kraje ČR 1., 2., 3. a 4. výzva INTERREG IVC Kraj předložené projekty partneři v předložených projektech nezpůsobilé projekty schválené projekty partneři ve schválených projektech Hl. m. Praha Jihočeský Jihomoravský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Středočeský Ústecký Vysočina Karlovarský Zlínský Celkem ČR EU + CH + NO 1357cca ?

INTERREG IVC 19 Průběh implementace projektů INTERREG IVC Počet schválených projektů Počet ukončených projektů Termín ukončení většiny projektů 1. výzva4140Konec výzva747Konec výzva70Konec výzva820Konec 2014 Celkem20447

INTERREG IVC 20 Budoucí podoba OP INTERREG VC

INTERREG IVC 21 Budoucnost INTERREG IVC Meziregionální spolupráce v navržených nařízeních a SSR: Cíl: posílit politiku soudržnosti Prostřednictvím: Výměny zkušeností za účelem přenosu dobré praxe (mimo jiné spojené s implementací hlavních OP) do OP v rámci cíle Investice do růstu a pracovních míst Podporou spolupráce výzkumných klastrů a institucí založených na zkušenostech z iniciativy „Regions of Knowledge“ ze 7. RP

INTERREG IVC 22 Budoucnost INTERREG IVC Aktivita 1: Strategické platformy Cíl: Podpora/urychlení procesu vzájemného učení se mezi ŘO regionálních operačních programů Posílit výsledky dosažené v rámci „hlavních“ projektů IVC/VC a umožnit jejich využití širšímu okruhu zájemců Až 11 tématických platforem podle počtu vybraných tématických cílů pro budoucí program (EK i některé státy chtějí zaměření programu omezit na méně témat) Aktivity (s podporou tématických expertů): tématické konference semináře, webové stránky, sběr dat, studie, analýzy

INTERREG IVC 23 Budoucnost INTERREG IVC Aktivita 1: Strategické platformy Implementace: Příjemce: jediná organizace zodpovědná za chod platformy Výběr: jediná otevřená výzva pro každou platformu Úzký podíl uživatelů programu na řízení platforem Trvání: celé programové období Regiony mohou vstoupit do platformy kdykoliv Financování: 85% ERDF/ 15% národní spolufinancování členskými státy programu

INTERREG IVC 24 Budoucnost INTERREG IVC Aktivita 2: Hlavní projekty („mainstreamové“) Cíl: podobný současným projektům v rámci INTERREG IVC Navíc: Zaměřené na řízení/implementaci regionálních OP v rámci cíle Investice do růstu a pracovních míst Hlavní cíl: přenos dobré praxe do OP v rámci cíle Investice do růstu a pracovních míst 1. fáze: výměna zkušeností/dobrých praxí 2. fáze: monitorování implementace dobrých praxí Podpora spolupráce mezi inovativními vědeckými klastry (vycházející ze spolupráce iniciativy 7. RP „Regions of Knowledge“)

INTERREG IVC 25 Budoucnost INTERREG IVC Aktivita 2: Hlavní projekty („mainstreamové“) Implementace: Příjemce: veřejné orgány, veřejnoprávní subjekty, soukromé subjekty (v případě udělení výjimky z veřejné podpory) Výběr: pravidelné výzvy (otevřené i cílené) Trvání: hlavní fáze až 3 roky, druhá fáze až 2 roky Financování: je třeba určit, národní spolufinancování od příjemců

INTERREG IVC 26 Budoucnost INTERREG IVC Další kroky zasedání MV - hl. bod jednání budoucí podoba programu - časový plán - oficiální ustavení Programming Committee - určení současného ŘO přípravou nového OP Léto výběrové řízení na ex-ante hodnocení Říjen 2012 – jednání programming committee Listopad 2012 – 12. zasedání MV Březen 2013 – zveřejněna předběžná verze OP Červenec 2013 – veřejná konzultace k OP Srpen 2013 – předložení OP EK ke schválení

INTERREG IVC 27 Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj odbor evropské územní spolupráce Staroměstské nám. 6 pracoviště Na Příkopech 3 telefon: internet: