Databáze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy databázových systémů
Advertisements

Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Databáze.
Business intelligence
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Databázové systémy Úvod.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Vytvořil: Robert Döring
Úvod do databází Databáze.
1IT Relační datový model
Databáze Jiří Kalousek.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.
Adresářová služba Active directory
Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová. Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Databázové systémy přednáška+cvičení
Databáze v IS Jaroslav Pokorný FI BVŠP Bratislava
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Základy informatiky část 5. 5 Databáze Databáze – historie Nejprve děrné štítky Hollerith – sčítání lidu USA Univac Zdroj: Wikipedia.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Systémy pro podporu managementu 2
Relační databáze.
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Databázové systémy Přednáška č. 7 Uživatelské rozhraní.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
CIS Cizinecký informační systém
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
Dokumentace informačního systému
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Databázové modelování
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Informační bezpečnost jako rámec ochrany osobních údajů v orgánech veřejné správy Hradec Králové
Databázové systémy Datové modely.
Business Inteligence 2. přednáška pro DS
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
DATABÁZE.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Databázové systémy Roman Danel Institut ekonomiky a systémů řízení 2016.
Databáze MS ACCESS 2010.
Návrh, požadavky, implementace
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Úvod do databázových systémů
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Návrh, požadavky, implementace
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Databázové systémy UIN010
Vytvořil: Robert Döring
Transkript prezentace:

Databáze

příklad Knihovna Knihy jsou uložené v regálech a vše obsluhují knihovnice. Čtenáři znají jen název knihy. Do knihovny chodí mnoho čtenářů, musí se přihlásit, někdy chtějí stejné knihy (konflikty), vrací knihy apod. Knihy jsou uspořádány podle nějakého klíče.

Konvenční přístupy:  agendové zpracování dat –  integrované zpracování dat –

Agendové zpracování  první pokus řešit roblematiku zpracování hromadných dat  vedení samostatných, vzájemně oddělených a rozsahem malých úloh – agend  každá agenda má vlastní soubory, které nejsou propojeny – míra integrovanosti velmi nízká  redundance dat – narůstající objem dat, vícenásobné zpracování dat  aplikační programy přistupují k datovému souboru – každý aplikační program má vlastní datový soubor (soubory)

Nevýhody agendového zpracování  obtížná uživatelská flexibilita – pro každou novou uživatelskou funkci je třeba přepsat dotyčný program nebo nový napsat  každý program obsahuje přesný popis souborů – problém konzistence redundantních dat – pokud se změní vlastnost objektu, musí být přepsána ve všech výskytech

 obtížná flexibilita datové základny – pro každou změnu struktury záznamu nutno přeprogramovat související programy  omezené možnosti sdílení stejných dat více aplikacemi  nízká bezpečnost IS  obtížná dosažitelnost evidovaných dat – ke zpracovávaným souborům musí existovat odpovídající aplikační programy  obtížná ochrana dat proti zneužití  komplikované zajištění integrity dat – zpracovávaná data musí odpovídat vlastnostem popisovaných objektů reálného světa

… z toho vyplývá – nutnost uplatnění jiné filozofie ve zpracování dat

Hromadné zpracování dat  Zpracování ekonomických agend se týká úloh:  výběry pomocí určitého algoritmu, jehož základem je dotaz uživatele  aktualizace evidovaných dat (záznamy ze vstupního souboru jsou modifikované záznamy ze změnového souboru)  princip aktualizace – starý kmenový soubor k němu změny a výsledkem je nový kmenový soubor  komplikace kvůli archivaci – kolik souborů je třeba mít uchováno

Databázové přístupy:  relačně databázové zpracování dat  objektové zpracování dat

Databázové zpracování  každá hodnota je jen pouze jednou  programy sdílí stejný informační zdroj  je to ovšem náchylnější k poškození  důležitá je analýza a „blbuvzdornost“

Historický vývoj zpracování dat aplikace dotazy datové typy data 50. léta - vše v 1 programu 60. léta - vytvoření systémů pro ovládání souborů vznik programovacích jazyků pro práci se soubory (např. COBOL) - Systém pro ovládání souborů aplikace1 data Dat.typy aplikace2

Př) Spořitelna: Data v souborech: informace o klientech, jejich účtech, pobočkách spořitelny, transakcích s účty. Aplikace: správa dat klientů účtů a poboček, provádění transakcí s účty, výpis z účtu, ... Výhody 􀂾 přidávání souborů a aplikačních programů podle potřeby Nevýhody: 􀂃 redundance dat (informace se opakuje) 􀂃 nebezpečí nekonzistence (rozpory v datech) 􀂃 problémy s přístupem k datům pro neplánované (adhoc) dotazy 􀂃 izolace dat (sbírání dat z jednotlivých souborů) 􀂃 problémy s bezpečností dat (omezený přístup) 􀂃 problémy integrity ( implementace integritních omezení )

SŘBD DATABÁZE Aplikace 1 Aplikace 2 Aplikace 3 2.Pol 60 let - databázová technologie - systémy řízení baze dat= Database Management Systém (SŘBD, DBMS) dosažení jisté nezávislosti dat na uživatelských programech a naopak. DATABÁZE SŘBD Aplikace 1 Aplikace 2 Aplikace 3

ÚKOL: Najděte jaké typy databázových systémů jsou momentálně na trhu.

Definice Databáze = uložiště údajů, které jsou uloženy a zpracovány nezávisle na aplikačních programech. Systém řízení báze dat = SŘBD (DBMS) = software pro přístup k údajům v databázi. Uživatel k údajům přistupuje přes tento SŘBD pomocí jazyka SQL. Uživatel nezná strukturu databáze.

Charakteristiky databáze Transakční zpracování – složitější manipulace s údaji, které vyžaduje více kroků zpracování, je vykonávána jako transakce. Buď se provedou všechny operace v transakci, nebo se transakce neprovede vůbec. Zotavení se z chyb a nehod – když vlivem jakékoli události dojde k chybě, systém musí být schopen se z ní zotavit. Pokračovat se záložní databází apod. Víceuživatelský přístup – efektivní řízení přístupu k údajům se strany více uživatelů nebo klientských aplikací. SŘBD musí definovat přístupová práva každého uživatele a definovat jeho práva. Ochrana údajů - ochrana před ztrátou údajů před zneužitím, krádeží apod. Nutné zabránit přístupu neoprávněných osob. Architektura – způsob uložení databáze /centralizovaný, distribuovaný/

Databázový systém = SŘBD + DATABÁZE

POSTUP TVORBY DB SYSTÉMOVÁ ANALÝZA – požadavky na systém (co od systému zadavatel očekává, kritéria, požadavky- pozorování, dotazníky) SYSTÉMOVÝ NÁVRH TECHNICKÝ NÁVRH- stanoví hardwarové a softwarové požadavky na systém

„ transformace informací z vnějšího světa na data“ Systémový návrh Návrh databázových struktur pomocí modelování: „ transformace informací z vnějšího světa na data“

Modely databází HIERARCHICKÝ SÍŤOVÝ RELAČNÍ OBJEKTOVÝ OBJEKTOVĚ-REALČNÍ

Model musí být Srozumitelný Vhodný – pro dané prostředí Spolehlivý – schopný ověření Stálý – změny v systému Vykonatelný

Etapy systémového návrhu Modelování obchodníkch požadavků Modelování databází Analýza vnějších vztahů Konceptuální model obchodní logiky Logický model Fyzický model HW a SW nezávislý