Islám Arabská říše.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vpád Arabů do Evropy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Mekka a medina Hudba.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Arabská literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Arabové a Islám Raný středověk.
Islám Postup vložení tohoto snímku do prezentace
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
Islám.
Islám Arabové.
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
Islám Arabové.
Islám.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - ISLÁM
Arabská říše Islám.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
RISK Náboženství.
Středověk Arabská říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0107.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
ISLÁMSKÝ NÁBOŽENSKÝ SYSTÉM
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Arabové a Turci, islám uč
Náboženství - islám Název školy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Muhammad Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Opakování - náboženství
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Islámská kaligrafie Veronika Dvořáková. Kaligrafie Pochází z řeckého slova kallos - krása a slova grafos - psaní Jedná se tedy o krásnopis, umění krasopisu.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_07 TÉMA: Arabská říše.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
ISLÁM.
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Křesťanství a středověká Evropa
Digitální učební materiál
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Téma (název prezentace)
Arabové, Turci, islám Označení materiálu:
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Arabové a islám.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Islám Arabská říše

Vznik islámu Nejmladší z velkých světových náboženství, zrodil se na Arabském poloostrově. Monoteistické náboženství. V češtině: odevzdání se.

Vznik islámu  zakladatel Muhammad pocházel z města Mekka kupec, hodně cestoval, setkával se s mnohými lidmi – také židy a křesťany je považován za proroka spojil prvky židovského, křesťanského a původního arabského polyteistického náboženství

Vznik islámu  Muhammad hlásal víru v jednoho boha – Alláha Lidé mu zpočátku nevěřili, hrozilo pronásledování R. 622 uprchl z Mekky do města Medina – oficiálně začátek nového náboženství tento začátek se nazývá hidžra

Základy islámu korán – posvátná kniha muslimů  vznikal mnoho let, předával se z generace na generaci. Obsahuje 114súr (kapitol), 6000 veršů. Do jednoho celku byly súry (kapitoly) poskládány teprve po Prorokově smrti. Muslimové věří ve stvoření světa a člověka, v existenci andělů a ďábla a také v poslední soud, při kterém lidé předstoupí před Boha a jejich skutky budou váženy. 

Základy islámu  Pět pilířů islámu šaháda – vyznání víry salát – modlitba zakát – náboženská daň na sociální účely saum – půst o ramádánu (jiná omezení v jídle) hadždž – výroční pouť do Mekky

Muslimové  Islámské desatero Sloužit pouze jedinému Bohu. Nakládat dobře se svými rodiči v jejich stáří. Poskytovat příbuzným, chudým a pocestným,co jim náleží. Nezabíjet děti ze strachu z chudoby. Nesesmilnit. Nezabíjet, nanejvýš podle práva a jestliže je zabití neúmyslné – výkupné. Nezmocňovat se majetku sirotků. Dodržovat správné míry a váhy při obchodování i jinak. Nebýt bezdůvodně podezíravý. Nebýt domýšlivý ve svém chování a jednání K přemýšlení: Najdeš společná ustanovení s křesťanským desaterem?

Šíření islámu  Muhammadovo náboženství se rychle šířilo po Arabském poloostrově a dále. Muslimští bojovníci věřili, že po smrti ve válce na obranu (ale i šíření islámu) dosáhnou věčné blaženosti K zamyšlení: Jakými bojovníky byli Arabové?

Arabská říše Vznik Arabské říše v 6. – 8. století.

Arabové v Evropě  R. 711 začali Arabové dobývat Pyrenejský poloostrov Ovládali jej až do r. 1492 Hlavní město zde byla Córdoba

Arabská kultura v Evropě Jaké plodiny jsou na obrázcích?

Arabská kultura  Arabové měli vyspělé zemědělství Přinesli do Evropy nové zemědělské plodiny (rýže, cukrová třtina, bavlna, pomeranče, citrony, špenát aj.)

Arabská kultura Nádherné byly arabské okrasné zahrady s květinami, jezírky a vodotrysky

Architektura Jak se říká stavbám? K čemu slouží?

Arabská kultura  Architektura mešity s minarety – islámské modlitebny

Kde je tato stavba? V Brně je také mešita. Zjisti, kde a odkdy zde stojí.

Architektura  paláce lázně nemocnice knihovny školy

Architektura Jak jsou zdobeny stavby?

Architektura  K výzdobě se používaly ornamenty, geometrické tvary, rostlinné motivy Islámské umění nezobrazuje lidské postavy

Věda V učebnici na s.14-15 zjisti, ve kterých vědních oborech Arabové vynikali Jak se říká číslicím?

Arabské písmo píše se zprava doleva vychází z fénického písma (jako řecké a latinské písmo) je složité

Úkol Přečti si v učebnici na s.15, kdo byl Ibrahim ibn Jákúb a jak souvisí jeho osoba s našimi dějinami. Výsledky zapiš do sešitu.

Světová náboženství Jaké je rozložení hlavních světových náboženství?

Opakování Co znamená slovo islám? Kdo byl Muhammad? Co je to hidžra? Jakých je 5 pilířů islámu? Jak se nazývá posvátná kniha islámu? Kam až došli Arabové ve svých výbojích v 7. – 8. století? Kdy a kdo je zastavil na cestě do Evropy?