Úvěrové obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Úvěrové operace.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
7. července 2013VY_32_INOVACE_100303_Bankovnictvi_3_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Aktivní obchody bank Bankovníctvo a finančníctvo
Systém bank v ČR.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
SYSTEMATIZACE BANKOVNÍCH PRODUKTŮ. AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Majetek Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vkladové služby.
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná
BANKOVNICTVÍ Depozitní obchody.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_156.
B ANKOVNICTVÍ. P ASIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY B ANKOVNÍ ÚČET Bankovní ú č et (konto) je základní bankovní produkt, s nimž jsou spojeny (resp. do značné míry.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Aktivní úvěrové operace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN:
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Úvěrové obchody Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Pasivní bankovní obchody Platebně zúčtovací bankovní produkty
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Eskontní (směnečný) úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nominální a reálná úroková sazba
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_97 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-POJMY Ing. Renata Slaná
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ÚVĚROVÉ SLUŽBY BANK 2 ÚVĚROVÉ PRODUKTY.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Kód vzdělávacího materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bankovní a nebankovní půjčky
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Aktivní bankovní operace – úvěry
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

Úvěrové obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Pasivní úvěrové obchody =nákup vkladů

Pasivní úvěrové obchody A) přijímání nebo nakupování vkladů na požádání ihned splatné vklady na běžných účtech klientů vysoký stupeň likvidity, to znamená ničím neomezená iniciativa bankovního komitenta při výběru vkladu

Pasivní úvěrové obchody pro banku nestabilní zdroj, ale je tak ve spojení s širokou klientelou a tyto vklady jí slouží pro poskytování úvěrů podle komitenta mohou být vklady na požádání rozděleny zhruba do pěti kategorií: vklady podniků, vklady obyvatelstva, vklady vlády a místních orgánů, vklady bank ostatních.

Pasivní úvěrové obchody B) nákup termínovaných vkladů majitel peněz tohoto způsobu používá, pokud ví, že po určité období nebude peníze potřebovat, protože se při tomto druhu vkladu dobrovolně zavazuje k časovému omezení disponovat vkladem. banky nakupují peníze na termín od jednoho měsíce do několika let

Pasivní úvěrové obchody termínované vklady obvykle je sjednán pevný termín výplaty vkladů nebo je stanovena výpovědní lhůta pro banku přestavují termínované vklady poměrně stabilizovaný zdroj a zvyšují likviditu její likviditu, proto je banka poskytuje za výhodný úrok při předčasném výběru banka sníží komitentu sjednaný úrok a případně si účtuje ještě další poplatek

Pasivní úvěrové obchody C) prodej depozitních certifikátů poukázka banky potvrzující přijetí zaokrouhlené částky vkladu zpravidla na krátkodobou lhůtu splatnosti alternativa termínovaných vkladů banka je prodává za nominální hodnotu sníženou o úrok depozitní certifikáty jsou obchodovatelné cenné papíry

Pasivní úvěrové obchody D) nákup úsporných vkladů obvykle peníze ukládané fyzickými osobami na delší období, termín výběru není sjednán (vkladní knížka) pro banku představuje stabilnější peněžní zdroj než vklady na požádání komitent si smí peníze kdykoliv vybrat, což se odráží na úročení

Pasivní úvěrové obchody E) prodej bankovních obligací (dluhopisů) emisí dluhopisů si banka opatřuje peněžní zdroje na delší dobu s jistotou, že věřitel později neodstoupí od svého rozhodnutí

Pasivní úvěrové obchody F) nákup vkladů a půjček od jiných bank a od ústřední banky banky si mezi sebou půjčují za mezibankovní sazby (PRIBOR – Pražská mezibankovní sazba, LIBOR –Londýnská…, FIBOR – Frankfurtská…., NIBOR – Newyorská…)

Pasivní úvěrové obchody tradičním nástrojem, kterým si banky opatřují úvěr od jiných bank, je reeskont směnek.

Aktivní úvěrové obchody 1. bankovní úvěry a půjčky úvěr je časově omezené úplatné přenechání peněz k volnému nebo smluvně vázanému použití

Aktivní úvěrové obchody Členění úvěrů: Časové hledisko - doba splatnosti: Krátkodobé úvěry (do 1 roku) Střednědobé úvěry (od 1 do 4 let) Dlouhodobé úvěry (nad 4 roky)

Aktivní úvěrové obchody Podle zajištění úvěru: nekryté úvěry (tj. bianko nebo též blanko úvěry) kryté úvěry. Ty můžeme podle druhu zajištění dále dělit na: úvěry kryté osobním zajištěním (ručení, směnečné zajištění apod.) úvěry kryté reálným zajištěním (zástava věcí movitých nebo nemovitých)

Aktivní úvěrové obchody Podle poskytovatele úvěru: bankovní úvěry konsorciální úvěry (na poskytnutí úvěru se podílí konsorcium bank) veřejné úvěry (státní úvěry) dodavatelské úvěry

Aktivní úvěrové obchody podle účelu: spotřební úvěry provozní úvěry (např. na oběžné prostředky) investiční úvěry sezónní úvěry

Aktivní úvěrové obchody překlenovací úvěry (např. na přechodný nedostatek zdrojů) hypoteční úvěry importní úvěry exportní úvěry

Aktivní úvěrové obchody podle metody úvěrování: na základě stavu objektu úvěru tj. jednorázové poskytnutí, kontokorentní – tj.variaibilní čerpání revolvingové – tj. poskytnutí v dílčích částkách

Aktivní úvěrové obchody Podle měny: korunové úvěry cizoměnové úvěry (úvěry v cizí měně)

Aktivní úvěrové obchody Podle velikosti úvěru: malé úvěry velké úvěry

Aktivní úvěrové obchody 2. bankovní finančně úvěrové obchody a) odkup pohledávek b) Leasing

Aktivní úvěrové obchody a) odkup pohledávek Jedná se o odkup pohledávek bez zpětného postihu, to znamená, že banka na sebe přebírá riziko jejich nesplacení a náklady na upomínání a vymazání pohledávek.

Aktivní úvěrové obchody FACTORING = metoda krátkodobého financování vývozu, spočívající v odprodeji pohledávek se lhůtou splatnosti do šesti měsíců specializované firmě tzv. Factorovi (nejčastěji je to banka) za procento jejich nominální hodnoty, které se určuje podle toho jak kvalitní je dlužník.

Aktivní úvěrové obchody FORFAITING = odkup střednědobých a dlouhodobých pohledávek se splatností od šesti měsíců do pěti let. Vývozce při uzavírání kupní smlouvy uzavře zvláštní smlouvu s Forfaitérem (např. s bankou), na základě které po realizaci dodávky forfaitér odkupuje pohledávku za cenu nižší než na kolik pohledávka zní. Tím vlastně poskytuje dodavateli dlouhodobý úvěr.

Aktivní úvěrové obchody b)leasing je pronájem investičního zařízení, předmětů dlouhodobé spotřeby a jiných předmětů uživateli za sjednané nájemné na určitou nebo neurčitou dobu. Pronajímatelem jsou výrobci, obchodníci a leasingové společnosti. Na leasingových operacích se účastní i banky a v některých zemích je leasing považován za druh bankovního obchodu

Aktivní úvěrové obchody Leasing se dělí na operační (krátkodobý) a finanční (dlouhodobý)

Úvěrové obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí