ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE, 1. STUPEŇ ZŠ Procvičování dovedností z hodin ICT na učivu ze zeměpisu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Vytvořila Beata Duchková
METODICKÝ LIST Tato prezentace navazuje na výuku vlastivědy, proto
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Gotika.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Cestovní kancelář Cestovní kancelář NABÍZÍ…. Karlštejn M ajestátnýýýýýýýýý hrad se tyčí nad třpytivou hladinou Berounky jako němíý svědek té nejkrásnější.
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
projekt v rámci Operačního programu Hlavní události českých dějin I.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Zpracování a využití informací
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
Románský sloh.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Josef Vokatý alias Joe Ventil Mé první internetové stránky Klikni pro vstup.
Gotická kultura.
Hluboká panoramaticky
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
byla potřeba zajistit ostrahu zemské hranice se sousedním Bavorskem. panovníkova snaha o ochranu zlatonosné oblasti Kašperských Hor. Karel IV. považoval.
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
BEZDĚZ.
Nejlákavější kulturní památka
ZNAK MĚSTA PLZEŇ.
Česká gotika.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
66.1 Podstatná jména rodu mužského – vzor hrad
Hrady a zámky.
Praha.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
Gotická architektura v Čechách
PAMÁTKY PRAHA.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Brno.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
České země ve středověku
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 8. Datum vytvoření:Březen.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
První čeští králové Označení materiálu: VY_32_INOVACE_14_prvni_cesti_kralove.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Člověk a společnost,
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Hrad Zvíkov. Historie Ostroh, vypínající se nad soutokem řek Vltavy a Otavy, lákal svou polohou k osídlení již v předhistorické době. Před rokem 1234.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
Hrady a zámky Jméno a příjmení. Obsah Karlštejn Křivoklát Vyšehrad Konec.
pol. 12. století - konec 15. stol.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 4– POWERPOINT – PRÁCE S TEXTEM Název školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KARLŠTEJN KARLŠTEJN.
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Ve Znojmě se mi nejvíc líbilo údolí, kterým jsme projeli s vláčkem.
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE, 1. STUPEŇ ZŠ Procvičování dovedností z hodin ICT na učivu ze zeměpisu

Hrad je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů, jehož počátky sahají do 12. století. Za panování Přemysla Otakara II. a Václava II. vznikl rozsáhlý, velkolepý královský hrad, jenž byl výrazně přestavěn Václavem IV. Stal se obávaným vězením. Napiš název/písmo Calibri(základní), velká písmena,červeně,velikost 24,tučně zarovnej vlevo/:

Hrad je skrytý v lesích východního okraje Českomoravské vrchoviny, patří k nejvýznamnějším a nejkrásnějším moravským hradům, dlouhá staletí hrál důležitou roli v politickém dění českého království. Gotický hrad byl až do poloviny 16. století několikrát přebudován a především rozšiřován. Napiš název /písmo si vyber,velikost a barvu také, zarovnej na střed.styl tvaru si vyber z nabídky/.

Hrad dvakrát obléhali a dobyli husité; v roce 1421 byl před jeho hradbami těžce zraněn Jan Žižka do zdravého oka. Hrad založen v době kolem roku Od začátku 18. století již na hradě nikdo nebydlel a jeho budovy a hradby dokonce posloužily jako zdroj stavebního materiálu. Stavitelé však odvedli kvalitní práci a pevnost přečkala dlouhá období natolik dobře, že je v současnosti skvělým příkladem hradní architektury, jedné z největších v České republice. Název /užij zelenou barvu,písmo: BATAVIA, velikost 40, jméno hradu dej do zeleného rámečku,text umísti nad druhý obrázek/.

Hrad, jehož postavení mezi českými hrady je výjimečné, a to nejen historickým významem, ale i jeho mohutností a architekturou. Založil jej roku 1348 český král Karel IV. (v roce 1355 korunován na římského císaře). Hradu připadla úloha dobře zabezpečené schránky korunovačních insignií.Hrubá stavba Karlštejna trvala přes deset let, vnitřní úpravy kaple svatého Kříže se protáhly až do roku 1365 Textové pole vlož přímo do obrázku,napiš si jméno hradu podle sebe- jen pak užij Rychlé styly.

Gotický hrad založený v roce 1356 Karlem IV. sloužil především k ochraně nedalekých zlatých dolů, Zlaté stezky vedoucí z Bavorska do Čech a k zabezpečení zemské hranice. Je to nejvýše položený hrad v Čechách (886 m nad mořem). Zajímavost-neměl vlastní studnu.

Vypíná se nad soutokem řek Vltavy a Otavy, lákal svou polohou k osídlení již v předhistorické době. Před rokem 1234 zde král Václav I. založil hrad, ale stavební rozvoj Zvíkova je spojen se jménem Přemysla Otakara II. (+1278). Ke zmíněné věži nechal přistavět na tehdejší poměry veliký čtyřkřídlý palác nepravidelného půdorysu. Výběrem z Tvarů orámuj stejně i druhý obrázek.Textové pole pro název hradu vlož do připraveného prázdného rámečku a napiš si modře,jiná podmínka není.

Opevněný palác s věží a hradbou zde vystavěli asi po roce Na konci 15. století hrad obnovili v pozdně gotickém duchu.Od poloviny 17. století nebyl Kokořík obýván a pustl. Až po roce 1894 se začal hrad obnovovat. Jednalo o jednu z posledních romantických restaurací středověkého objektu. Poslední úkol. Napiš si nad obrázek jméno hradu podle sebe a do rámečku si postav svůj hrad,užij k tomu Tvary.

Kontrola názvů hradů. Klikni vedle červené tečky, objeví se textové okno,přejeď po něm kurzorem a přečti si neviditelné písmo. Opevněný palác s věží a hradbou zde vystavěl asi po roce 1320 Hynek Berka z Dubé. Na konci 15. století hrad obnovili v pozdně gotickém duchu páni z Klinštejna. Od poloviny 17. století nebyl Kokořín obýván a pustl. Až roku 1894 koupil zříceninu Václav Špaček ze Starburku, který se rozhodl hrad obnovit. Tyto práce vedl architekt Eduard Sochor a svým průběhem mezi lety 1911 a 1918 se jednalo o jednu z posledních romantických restaurací středověkého objektu. Kokořín Kašperk Křivoklát PernštejnKarlštejn

RabíZvíkov Autor prezentace Mgr. Hana Nová Co jsme si dnes procvičili ? Nejen zeměpis,ale i různé formy vkládání a úprav textu, používání tvarů i vytváření rámečků a obrázků. Svou prezentaci si ulož do své složky, můžeš si také poslat em domů. Použito: