Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Úvod celosvětový trend poklesu počtu dárců pro TxS celosvětový trend poklesu počtu dárců pro TxS vzestup.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
Advertisements

NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Protokol DOXIL-MMY-3001 Randomizovaná kontrolovaná studie s lékem VELCADE (bortezomib) v monoterapii nebo v kombinaci s lékem DOXIL v léčbě relapsu.
Prof. MUDr. Vladimír Vondra, DrSc.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 2. POLOLETÍ - OTÁZKY
Lucas na urgentním příjmu – přínos a komplikace
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
Možnosti doporučené indikace ECCPR z pohledu kardiologa
Poruchy krevní cirkulace
Péče o cévní mozkové příhody v České republice
Současnost a budoucnost prevence CMP při fibrilaci síní
Neúnavná srdeční pumpa
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
ACIDOBAZICKÁ ROVNOVÁHA Fyziologický ústav LF MU, Brno
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Konstrukce, princip funkce a základní charakteristiky hydromotorů
ZMĚNY KREVNÍHO OBĚHU BEZPROSTŘEDNĚ PO NAROZENÍ
Kardiochirurgie.
Swan-Ganz katetr a katetrizace arteria pulmonalis
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Akutní selhání ledvin Definice: náhlý pokles metabolické a exkreční funkce ledvin, které byly dosud zdravé nebo jen lehce poškozené.
International Congress of Medicine for Everyday Practice
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Poruchy acidobazické rovnováhy
Regionální péče v Praze
Mapa zájmu - plány.
HEMODIALÝZA.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
autor: Soppeová Dana Mrázková Barbora
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
SYSTÉMOVÁ ENZYMOTERAPIE V ORL A FONIATRII
Recidivující karcinom tračníku
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
porovnání výsledků CTA srdce a perfúzní scintigrafie myokardu
TRANSPLANTACE LEDVIN.
P. Machek, M. Křečková Fresenius Medical Care – DS Most
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Atriální fibrilace Jirka Wild.
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Umělé srdce. Srdce ► svalová pumpa, která vhání krev do těla ► je uloženo v mezihrudí v levé části cm pod hrudní kostí ► váží 350 – 450 g  12,5.
Ztráta funkce distribuce kyslíku a živin ke tkáním.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Akutní cévní příhoda mozková
Fyziologické Aspekty Sportovních Her PhDr. Michal Botek, Ph.D.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Pád pacienta – národní indikátor kvality ošetřovatelské péče
KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM A ZATÍŽENÍ
 148. DEN S UMĚLÝM SRDCEM, 1. DEN K TRANSPLANTACI Tisková konference,
Bezvědomí Ošetřovatelská péče.
Plicní hypertenze seminář Martin Vokurka duben 2005 Zkrácená internetová verze.
Simulation of Flow and Pressure Pattern in Patients with Different Body Size Supported by Pulsatile Ventricular Assist Devices Filip Ježek, 2010.
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Jak ovlivňuje alveolární ventilace, minutový objem srdeční a anémie koncentraci krevních plynů a pH v arteriální a smíšené venózní krvi?
Kardiochirurgie bez použití krevních derivátů
Jméno…. Všeobecná sestra, 2. ročník Zdroj: časopis SESTRA 9/2011
Minutový srdeční výdej, jeho regulace a principy měření
Bypass. Faktory přizpívající k ucpávání koronárních artérií: ► Kouření ► Vysoký krevní tlak ► Vysoká hladina cholesterolu ► Diabetes.
Srdeční selhání Jan Malík Komplexní kardiovaskulární centrum VFN
Arteriální hypertenze a ledviny
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Nefarmakologická léčba srdečního selhání Parlamentní seminář
SRDEČNÍ SELHÁNÍ NÁKLADY VZP ČR MUDr. JUDr. Petr Honěk
Hodnocení významnosti karotické stenózy u pacientů s dysfunkční levou komorou srdeční Černá D, Veselka J, Páleníčková J Kardiologické oddělení Kardiovaskulárního.
Akutní srdeční selhání
Interakce srdce a plic, plicní oběh
Transkript prezentace:

Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství

Úvod celosvětový trend poklesu počtu dárců pro TxS celosvětový trend poklesu počtu dárců pro TxS vzestup incidence chronického srdečního selhání vzestup incidence chronického srdečního selhání ve vyspělých zemích ve vyspělých zemích prodlužující se doba na čekací listině prodlužující se doba na čekací listině programy umělé srdeční podpory v indikaci programy umělé srdeční podpory v indikaci „bridge to transplant“ „bridge to transplant“

korporální Indikace RHB Která komora Omezení velikostí pacienta Omezení velikostí pacienta Antikoagulace Antikoagulace BTRBTTDestLVRVBV centrifugální p. extra (2) -± ECMOextra Abiomedextra Thoratecpara++-± Novacorintra ±++ HeartMateintra-++domů+--±ASA Mechanické srdeční podpory

Popis systému Parakorporální biventrikulární systém (VAD) firmy Thoratec je určen k podpoře nedostatečné perfúze organismu v důsledku nízkého minutového srdečního výdeje při terminální fázi srdečního selhání pulmonální anebo systémové cirkulace v případě, že srdce je neschopno udržovat dostatečnou perfúzi při maximální konvenční terapii. Tato podpora se dosáhne tak, že systém VAD převede krev ze srdce a vpumpuje ji do arteriálního systému pulzatilním způsobem při normálních arteriálních tlacích pulzatilním způsobem při normálních arteriálních tlacích.

Schéma implantovaného BIVAD

VAD IKEM Thoratec VAD (ventricular assist device) Thoratec VAD (ventricular assist device) pneumatický, pulsatilní, parakorporální pneumatický, pulsatilní, parakorporální biventrikulární konfigurace biventrikulární konfigurace 4/2003 – 11/2006 4/2003 – 11/2006 celkem 30 pacientů celkem 30 pacientů

Systém VAD sestává ze 3 hlavních částí: 1) Krevní pumpy 1) Krevní pumpy 2) Kanyl 2) Kanyl 3) Pohonné jednotky 3) Pohonné jednotky Krevní pumpa poskytuje pulzatilní ventrikulární podporu, kanyly představují vedení pro průtok krve z pumpy a ven z ní a pohon vytváří a ovládá stlačený vzduch pro pohon pumpy prostřednictvím vzájemných spojení. Krevní pumpa poskytuje pulzatilní ventrikulární podporu, kanyly představují vedení pro průtok krve z pumpy a ven z ní a pohon vytváří a ovládá stlačený vzduch pro pohon pumpy prostřednictvím vzájemných spojení.

Schéma zapojení

Indikačníační parametry terminální stadium srdečního selhání terminální stadium srdečního selhání maximální inotropní podpora, levosimendan 50%, /IABK maximální inotropní podpora, levosimendan 50%, /IABK incipientní/rozvinuté MOF incipientní/rozvinuté MOF předpoklad zařazení na čekací listině k TxS předpoklad zařazení na čekací listině k TxS

Operace (N=30) Doba mimotělního oběhu min Revize pro krvácení – 7 (29%)

Systém po implantaci

Profil pacientů Ø 45 roků (18 – 67 let) BMI= 24,8 - akutní myokarditida 1 - chlopenní patologie 2

Preimplantační parametry CI (l/m 2 ) 1,7 EF LK (%) 17 EF PK (%) 35 PVR (W.U.) 2,8 IABK9 UPV11 CVVH7 KPCR10 S-kreat (mmol/l) 203 S-urea (mmol/l) 20 AST (mmol/l) 3,5 ALT (mmol/l) 5,6 Quick (INR) 1,7 n=30

Referující pracoviště

Výsledky I. n=30 kumulativní doba podpory (dny) 1702 průměrná doba podpory (dny) 59(18-134) přemostění k transplantaci 21(70%) 30-denní mortalita po TxS 1(4,7%) průměrná doba mimotělního oběhu (min) 90

Výsledky II. Komplikacen CVVH9 UPV > 72 hod. 8 CMP2 TIA0 tromboembolie mimo CNS 0 fokální infekce 5 sepse4 revize pro krvácení 7 n=30

Úspěšnost přemostění k transplantaci

Dynamika renálních markerů

Dynamika hepatálních markerů

Budoucnost

Závěr přes nezanedbatelnou morbiditu i mortalitu jsou výsledky použití VAD v indikaci bridge-to-TxS při vysoké rizikovosti pacientů příznivé přes nezanedbatelnou morbiditu i mortalitu jsou výsledky použití VAD v indikaci bridge-to-TxS při vysoké rizikovosti pacientů příznivé efektivní metoda k dosažení reparace orgánových funkcí a vnitřního prostředí efektivní metoda k dosažení reparace orgánových funkcí a vnitřního prostředí krátkodobé výsledky TxS u skupiny VAD jsou plně srovnatelné se standardem krátkodobé výsledky TxS u skupiny VAD jsou plně srovnatelné se standardem věk nad 60 let je významným prognostickým faktorem pro úspěšnost VAD věk nad 60 let je významným prognostickým faktorem pro úspěšnost VAD

Moderní ošetřovatelství Mechanická srdeční podpora jako most k transplantaci srdce