Opravy zdiva porušeného trhlinami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Advertisements

Účtování materiálových zásob, způsob A
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Dřevěná okna – jejich funkce
Opravy schodišť Střední odborná škola Otrokovice
Konstrukce dveří pro bytovou a průmyslovou výstavbu
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Použití obilovin v kuchyni
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Výměna a zesílení zdiva
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Poruchy kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Poruchy svislých konstrukcí
Dodatečné provádění svislých izolací
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Výměna poškozených prvků střech
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Vaření – rozdělení, způsoby
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Podezdívání základů Střední odborná škola Otrokovice
Zpevňování základové půdy
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Opravy šikmých střech Střední odborná škola Otrokovice
Vodorovné rozepření budov
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Transkript prezentace:

Opravy zdiva porušeného trhlinami Střední odborná škola Otrokovice Opravy zdiva porušeného trhlinami Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zdeněk Polýnek Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Ing. Zdeněk Polýnek Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Ze-PB/3-SO-3/7 Název DUM Opravy zdiva porušeného trhlinami Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-67-H/01 Obor vzdělávání Zedník Vyučovací předmět Přestavby budov Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: oprava trhlin ve zdivu Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Oprava malých trhlin, oprava velkých trhlin, stehování Datum 22. 5. 2013

Oprava zdiva porušeného trhlinami Náplň výuky Oprava malých trhlin Oprava velkých trhlin Stehování

Oprava malých trhlin Z poškozeného místa se odstraní volné částečky, nepevné části malby, a jde-li o klihovou malbu, tak se okolí porušeného místa musí namočit a seškrábat. Pokud se zaplňují trhliny, vyškrábou se a prach se odstraní. Vyspravované místo se pak vystříká vodou a vyplní řídkou sádrovou kaší. Při míchání se sádra vždy přidává do vody v takovém množství, aby nevznikla příliš hustá kaše, protože sádra pak velmi rychle tuhne. Pokud je kaše tekutější, ztuhne pomaleji. Jsou-li trhliny hluboké, je nesprávné je sádrou pouze přetřít a zaplnit na povrchu, ale sádru je nutno do nich vtlačit. Přebytečná sádra se po zatření trhliny odstraní, povrch se uhladí špachtlí a přetře navlhčenou štětkou. .

Trhliny v šířce 5 až 10 mm se vyškrábou, navlhčí a vyplní maltou Trhliny v šířce 5 až 10 mm se vyškrábou, navlhčí a vyplní maltou. Nemají-li se znovu vytvořit trhliny kolem sádrové výplně, je lepší zatlačit dovnitř nejdřív jednu vrstvu sádrové kaše, a až ztuhne, pak zbytek. Trhliny v sádrové omítce se vyspravují čistou sádrou, ve vápenné omítce se k 1 dílu sádry přidá 1 díl prosátého písku. Větší trhliny, zaviněné např. sedáním budovy, vyžadují odsekání omítky v pruhu širokém asi 100 mm. Pak se vyškrábou spáry, vyčistí se od volných úlomků a zdivo s trhlinou se v celém obnaženém pruhu navlhčí. Velká trhlina se vyplní cihelnými úlomky, do užších se vtlačí vápenocementová malta, a potom se nanese nová omítka. Trhliny, které vzniknou na stycích nesourodých materiálů, jsou zaviněny tím, že styk těchto materiálů nebyl překrytý pruhem pletiva. Po otlučení pruhu omítky v šíři asi 150 mm se dodatečně provede oplášťování pletivem a potom nová omítka. .

Oprava velkých trhlin Pro vyplňování větších trhlin, spár a dutin se používá cementová malta ve hmotnostním poměru cementu k písku 1 : 3 až 1 : 5, s vodním součinitelem ώ= 0,4 až 0,8 (poměr hmotnosti vody k hmotnosti cementu). Před opravou velkých trhlin je třeba vždy zjistit, zda jde o pasívní trhlinu, tj. je-li již nečistá a stav v konstrukci je ustálený, nebo je-li aktivní, tj. v pohybu. Podle toho se také volí způsob opravy, pro který je rozhodující, zda je třeba pouze zabránit dalšímu zvětšování trhliny, nebo má-li se současně s trhlinou zesílit nosná část zdiva, což bývá při výskytu většího počtu poměrně úzkých trhlin .

Stehování Stehování zdiva v oblasti trhliny je stejným způsobem, jakým se sešívá roztržená látka. Pro stehování se používá vysokopevnostní ocel a osazují se kolmo na směr trhliny. Konce spon se zapouštějí do zdiva, z něhož se předem odstraní omítka, do předvrtaných děr hlubokých nejméně 250 mm. Na konci a začátku trhliny se spony kladou hustěji než ve střední části, protože v těchto místech je napětí koncentrovanější. min 250 mm kolmice min 500 mm Ø 14 až 26 mm Obr. 1

Stehování zdiva pomocí železobetonových hmoždíků Místo ocelových spon je možno pro stehování zdiva použít železobetonové hmoždíky. U tenčích zdí se mohou osadit na celou tloušťku a u zdí tlustších se osazují střídavě po obou stranách. Do zdiva se nejdříve vysekají kapsy ve tvaru hmoždíku, odstraní se z nich úlomky, vypláchnou vodou a pak se vystříkají cementovým mlékem. Potom se do kapes vloží výztuž a kapsy se zaplní kvalitním betonem. kapsy zalité betonem ocelová výztuž vysekané kapsy Obr. 2

Stahování zdiva pomocí železobetonových hmoždíků s výztuží kapsa výztuž trhlina Obr. 3

Kontrolní otázky: Jak se opravují menší trhliny? Jak se opravují velké trhliny? Co je stehování? Nakresli různé způsoby stehování?

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

Seznam použité literatury: [1] Hájek Václav, Pozemní stavitelství pro 3. ročník SPŠ stavebních, Praha, 1980, SNTL

Děkuji za pozornost 