Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana dětí na internetu
Advertisements

Den bezpečnějšího internetu připadá na
Medializace a popularizace ve vědě a odborné činnosti Tomáš Doseděl
MSN vs. Skype MSN vs. Skype souboj IM. MSN vs. Skype MSN vs. Skype IM souboj Instant Messaging • zasílání textových, okamžitě zobrazovaných zpráv mezi.
Výsledky dotazníků jsou shrnuty za I. a II. stupeň společně,tj. 138 dotazníků. Dotazník vyplněný od rodičů odevzdalo 92 žáků,neodevzdalo 46 žáků.
Aktivity projektu E-BEZPEČÍ & E-SYNERGIE
Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
BOJUJ SE ŠIKANOU! Tento materiál vznikl za finanční podpory EU prostřednictvím programu Daphne. Za obsah je zodpovědný příjemce podpory The BB Group a.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Web Rangers Filip Komarov. Co je pro vás slovo e-bezpečí ??????????????
Moravcová Kristýna NÁSTRAHY INTERNETU.
Vlastní hodnocení Základní školy Chýnov, okres Tábor Zvolená oblast: Podpora školy žákům, spolupráce s rodiči, vliv vzájemných vztahů školy, žáků, rodičů.
Název: Co mi hrozí Vypracovali:Kateřina Kratochvílová a Jiří Virgl
„My máme e-bezpečnost školy vyřešenou, pravidelně aktualizujeme antivir“ Průzkum zájmu o projekt i-Bezpečná škola.
ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU: Ročník Téma všeobecné primární prevence Získané znalosti/ Získané dovednosti/ Žádoucí postoje žáků 6 Šikana a kyberšikana.
Bezpečný internet (Kyberšikana) pozor !!!.
Podpora kulturních a kreativních průmyslů z úrovně města Jakub Rybář, Tereza Chrástová Kancelář strategie města Brna Nová scéna Národního divadla Praha.
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
Pravidla soutěže Vytvořte hudební videoklip (současné hudební styly, např.: Rap, Hip hop, elektronická hudba apod.) zaměřený na téma kyberšikany (kyberšikana,
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Nástrahy internetu.
Jako kybergrooming se označuje chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s.
Šikana Zdroj: .
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
DĚTI VE SVĚTĚ MÉDIÍ Úvod Média jako potrava pro duši naše cíle: 1) umět děti ochránit před tím, co jim škodí.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Dej si pozor ať tě taky někdo neuloví Když vás někdo šikanuje volejte:  Policie -158  Městská policie -156  Celostátní bezpečnostní linka -112.
Sociální sítě I Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Kyberšikana Radka Blažková.
ICT technologie a jejich využití v práci učitele 2. stupně a v dalším rozvoji jeho profesních kompetencí ZÁVĚREČNÁ PRÁCE leden 2013 Bc. Marcela Hladká.
Kyberšikana Cyberbulling.
Výsledky dotazníků jsou shrnuty za I. a II. stupeň společně, tj. 138 dotazníků. Dotazník vyplněný od rodičů odevzdalo 92 žáků, neodevzdalo 46 žáků. 1.Odevzdalo.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOST NA INTERNETU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Cizí člověk Člověk a jeho zdraví Šablona: ICT PRV ČAJZ Cizí člověk Anotace: bezpečné chování, vyhodnocení a zvládání rizikových situací Autor:
Kyberšikana.
VY_I/2_INOVACE_71_Bezpečnost na internetu Bezpečnost na internetu Miroslav Kaňok.
KYBERŠIKANA Kateřina Ďurišíková. Co to je? Jedná se o šikanování jiné osoby pomocí informačních technologií - internetu, mobilních telefonů, apod. (např.
KYBERŠIKANA. Co je kyberšikana? Kyberšikana je šikanování jiné osoby (ubližování, ztrapňování, obtěžování, ohrožování, zastrašování) s využitím internetu,
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Bezpečný.
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU „Nebezpečí číhá všude“ workshop Brno 2011.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
KYBERŠIKANA Prezentace ke stáži MVČR2, projekt E-SYNERGIE Jana Drlíková.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
P. uč. Zelinková a P. uč. Solnařová MATEMATIKA X MATEMATIKA.
Bezpečnost na internetu Zpracovala: Kateřina Svačinová, 6.B.
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
 Nebezpečná internetová manipulace, v rámci které útočník usiluje o osobní schůzku s nezletilou osobou.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kyberšikana.
Žák se dozví, jaký je rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Psychologie ve školní praxi (seminář)
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Kyberšikana – manuál pro rodiče
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
SETKÁNÍ S RODIČI Gymnázium v Bystřici nad Pernštejnem
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-09
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
O PROJEKTU MINIMALIZACE ŠIKANY
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Transkript prezentace:

Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná se o rafinovanější verzi šikany, která je pro rodiče i učitele mimo jejich rozpoznávací schopnosti. Přitom v době svobodného internetu jsou možnosti kyberšikany téměř bezmezné. Mezi nejčastější projevy kyberšikany patří posílání urážlivých a zastrašujících zpráv nebo pomluv (prostřednictvím u, SMS, na chatu, ICQ, Skypu), pořizování intimních zvukových záznamů, videí či fotografií, jejich upravování a následné zveřejňování s cílem poškodit vybranou osobu (předem připravený fyzický útok, natáčení učitele apod.). Může jít také o vytváření urážlivých internetových stránek s cílem poškodit konkrétní osobu, zneužívání cizího účtu –tzv. krádež identity, nebo obtěžování a pronásledování voláním, psaním zpráv, či prozváněním.

Výsledky dotazníků jsou shrnuty za I. a II. stupeň společně, tj. 151 dotazníků. Dotazník vyplněný odevzdalo 92 žáků, neodevzdalo 59 žáků. 1.Odevzdalo 2.Neodevzdalo 12

Setkali jste se již někdy s pojmem kyberšikana? 1.ANO 2.NE

Kde jste se s tímto pojmem „kyberšikana“ setkali? 1. Ve škole 2. V televizi 3. Na internetu 4. Jinde

Co si myslíte, že nejvíce kyberšikanu vystihuje? 1.Ponižující vzkazy na internetu, ICQ, facebooku 2.Ztrapňující videa zveřejněná na internetu (spolužáků, učitelů) 3.Natáčení někoho v nepříjemných situacích na mobil (učitele, spolužáky)

Co si myslíte o kyberšikaně? 1.Je to hrozné, vadí mi to velmi 2.Vadí mi, když někdo někoho šikanuje

Dělal někdo i vám něco podobného?

Víte, kdo to byl?

Pokud se vám něco podobného stalo, jak jste na to reagovali?

Dokázali byste vy sami někoho šikanovat po internetu?.

Je podle vás kyberšikana horší než šikana?

Myslíte si, že kyberšikana může být nebezpečná?

Byli jste někdy svědkem toho, že vaši spolužáci nebo kamarádi zveřejňovali na internetu ponižující fotky nebo videa spolužáků či učitelů?

Důvod proč to někdo dělá, je podle vás? ?

Závěrem Centrum bezpečnosti pro rodiče a dětiCentrum bezpečnosti pro rodiče a děti je dostupné komukoliv, kdo si ho na internetu vyhledá - Cílem centra je poskytování účinných nástrojů rodičům a učitelům, které jim umožní regulovat aktivitu dětí na internetu a vybírat pro děti vhodný obsah. Dále nabízet rodičům tipy, které se týkají bezpečnosti prohlížení internetového obsahu. Posledním bodem je spolupráce s dalšími organizacemi, které se specializují na ochranu mladistvých. Jedním z partnerů projektu je Národní centrum bezpečnějšího internetu. Z průzkumu žáků vyplývá, že žáci pojem kyberšikana dobře znají a její riziko vnímají stejně nebezpečně jako jakoukoliv jinou šikanu. I v tomto malém vzorku respodentů se ukázalo, že někteří žáci mají s touto formou šikany vlastní zkušenost. Velmi pozitivním faktorem je, že se žáci s důvěrou obrátí pro pomoc na rodiče. Dalším významným ukazatelem je, že více jak 90% žáků by samo kyberšikanu neprovádělo. Důvody, proč někdo kyberšinu provádí, jsou žákům naprosto jasné, jak dokladuje graf, pohnutky jsou zcela vyrovnané.