Fuzzy logika, fuzzy množiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deduktivní soustava výrokové logiky
Advertisements

Utvořte negaci výroku, a to bez použití záporu.
Jak inteligentní je pračka – fuzzy logika
C) Fuzzy logika Mlhavý úvod do Fuzzy logiky Fuzzy [fazi] = mlhavý, nejasný, neostrý, rozplizlý… 1965 – Lofti Asker Zadeh Iránský elektrotechnik, působící.
Úvod do Teorie množin.
Mlhavý úvod do FUZZY logiky Motivace pro použití fuzzy logiky: člověk je schopen rozhodovat a řídit systémy i na základě nepřesných informací - stroj tak.
 Matematická logika je myšlení, uvažování třeba poskládání správných číslic v matematické řadě. Nebo různé myšlení to je logika.!  Uvažování správného.
Taxonomie problémů, případ NP není P Všechny rozhodovací problémy Nepřečíslitelné problémy Přečíslitelné, ale nerozhodnutelné problémy Doplňkově Nepřečíslitelné.
Kvantové počítače Foton se může nacházet „současně na více místech“ (s různou pravděpodobností). Nemá deterministicky určenou polohu. To dává šanci elementární.
Statistika Střední hodnoty
VÍCEHODNOTOVÁ LOGIKA Petr Jelínek, Osnova (Dávejte pozor, budu se ptát !) co je to vícehodnotová logika? počátky Fuzzy logika obecné využití použití.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název:Výrok a jeho negace Autor:Mgr. Petr Vanický.
Teorie ICT.
FUZZY logika - příklad Zadání: Proměnné: Fuzzifikace:
60. 1 Goniometrické funkce a jejich vlastnosti III.
Fuzzy logika.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Úvod do databázových systémů
Radomir Tarabič, Egor Ivkin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_763.
Predikátová logika.
Výroková logika (analytické myšlení, úsudky)
PictureBox u vkládání obrázků u vlastnost Picture pomocí příkazu LoadPicture u přiřazení obrázku mezi dvěma prvky PictureBox Auto.Picture = AutoCerv.Picture.
Výroková logika.
Objem a povrch válce Autor: Mgr. Jolana Sobotková
Užití Vennových diagramů ve slovních úlohách
Kombinační logické funkce
Taxonomie problémů, případ NP není P Všechny rozhodovací problémy Nepřečíslitelné problémy Přečíslitelné, ale nerozhodnutelné problémy Doplňkově Nepřečíslitelné.
Predikátová logika, sylogismy
Zpracování neurčitosti Fuzzy přístupy RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Relace, operace, struktury
VY_32_INOVACE_21-15 Statistika 1 Základní pojmy.
Množiny.
MATEMATIKA Obsah přednášky Funkce. 3. Limita funkce
Kombinační logické funkce
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Mlhavost Fuzzy logika, fuzzy množiny, fuzzy čísla
Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce
DOK. FUZZY MNOŽINY ETC. Klasické množiny Klasická množina – Výběr prvků z nějakého univerza Podle nějakého pravidla – Každý prvek obsahuje nejvýše jednou.
Výroková logika.
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Základní pojmy a značky
K sémantice vágních kvantifikátorů
Kombinační logické funkce
Mlhavost Fuzzy logika, fuzzy množiny, fuzzy čísla
Neznámá ze vzorce. Vypočtěte výšku c kvádru o objemu V = 300 cm 3, když a = 3 cm, b = 2 cm a = 5 cm, b = 10 cm a = 4 cm, b = 5 cm a = 6 cm, b = 2 cm délky.
Množiny Matematika Autor: Mgr. Karla Bumbálková
Název projektu: Podpora výuky v technických oborech Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název šablony: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_19 Název materiáluZákladní.
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek. Množina: skupina (souhrn, soubor) nějakých objektů.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Některá rozdělení náhodných veličin
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Obsah a rozsah pojmu Pojem lze vymezit buď definicí, jež určí nutné specifické vlastnosti, anebo výčtem všech předmětů, které pod tento pojem spadají.
Fuzzy-množinová QCA Karel Kouba.
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Název projektu: Podpora výuky v technických oborech
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Úlohy pro 1. ročník SPŠ ST Panská
Úlohy pro 1. ročník SPŠ ST Panská
Predikátová logika (1. řádu).
MNOŽINY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Predikátová logika.
VÝROKOVÁ LOGIKA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
Statistika.
Transkript prezentace:

Fuzzy logika, fuzzy množiny

Motivace Řada pojmů v běžném jazyce je vágních (vysoký člověk, drahý výrobek, muslimská země) Vágnost pojmu je něco jiného, než neznámá hodnota pojmu Fuzzy přístup je něco jiného než statistika (aspoň trochu)

Ostré množiny Definuji pomocí Výčtu prvků Charakteristické vlastnosti Charakteristické funkce mA(x) = 0, prvek x není v množině mA(x) = 1, prvek x je v množině A

Fuzzy množiny Charakteristická funkce Příklad „člověk je vysoký“ mA(x) je hodnota z intervalu <0,1> Příklad „člověk je vysoký“ mA(x) = 0 pro x menší než 170cm mA(x) = (x-170cm)/20cm pro x mezi 170cm a 190cm mA(x) = 1 pro x větší než 190cm

Další pojmy Obor pravdivostních hodnot (Range) Výška (height), suprémum Range Úplná fuzzy množina, má výšku 1 Nosič (support), všechny prvky univerza, které „mohou“ být v fuzzy množině Jádro (core), všechny prvky univerza, které „určitě jsou“ v fuzzy množině

Fuzzy logika Standardně výrok V má pravdivostní hodnotu z množiny {0,1} Fuzzy výrok V má pravdivostní hodnotu z intervalu <0,1>

Fuzzy negace Jakákoliv funkce n(V), která má vlastnosti Pokud p(A) <= p(B), pak p(n(B)) <= p(n(A)) p(n(n(A)) = p(A) Například standardní fuzzy negace p(n(A)) = 1-p(A) Další negace mohu dostat pomocí „generátoru“, rostoucí bijekce na <0,1>

Fuzzy doplněk množiny Pomocí fuzzy negace

Fuzzy konjunkce Jakákoliv operace &, která splňuje vlastnosti p(A & B) = p(B & A) p(A & (B & C)) = p ((A & B) & C) Pokud p(B) <= p(C), pak p(A & B) <= p(A & C) p(A & 1) = p(A) Například standardní konjunkce p(A&B) = min (p(A),p(B)) Součinová konjunkce p(A&B) = p(A)*p(B) Drastická (slabá) konjunkce p(A&B) = p(A), pokud p(B)=1 p(A&B) = p(B), pokud p(A)=1 p(A&B) = 0, jinak

Fuzzy průnik množin mA∩B(X) = mA(X) & mB(X) Různé typy fuzzy průniků

Fuzzy disjunkce Jakákoliv operace v, která splňuje Komutativitu Asociativitu Monotonii Okrajovou podmínku A v 0 = A

Příklady fuzzy disjunkcí Standardní A v B = max (A,B) Součinová A v B = A + B – AB Drastická A v B = A pro B = 0 A v B = B pro A = 0 A v B = 1 jinak

Fuzzy sjednocení mA sj B(X) = mA(X) v mB(X)

Fuzzy inkluze Klasický přístup Fuzzy přístup A je podmnožina B, pokud pro každé x, které je prvkem A platí, že je prvkem B Fuzzy přístup A je fuzzy podmnožina B, pokud pro každé x z nosiče A platí mA(x) <= mB(x).

Fuzzy interval Fuzzy podmnožina I množiny reálných čísel Nosič je omezená množina Pro každou hladinu alfa tvoří množina všech hodnot s příslušností k I alespoň alfa uzavřený interval. Hladina alfa = 1 je neprázdná Pokud je navíc hladina alfa jednoodová, nazýváme to fuzzy číslo