Rozvíjíme DVB-T2 a HDTV v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technický plán přechodu A co dál?
Advertisements

Multiplex veřejné služby 2008 – Digimedia 2008 Ing.Pavel Hanuš Manažer programu digitalizace ČT.
DAB/DAB+ potenciál rozvoje služby
Jsou televize dalším ohroženým druhem?
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva Cíle a financování informační kampaně na podporu digitalizace.
Efektivita a budoucnost zemského pokrytí digitálním televizním vysíláním Konference DIGImedia Praha 12. června 2008 Kamil Levinský ředitel úseku pro transformaci.
Stanovisko TV Nova K TPP TV Nova podporuje digitalizaci  Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální televizní příjem DVB – T Ing.Vítězslav Jeřábek, CSc
Valná hromada APK – Zlín – 19. / 20. května 2009 Valná hromada asociace provozovatelů kin.
Budoucnost zemské TV v ČR – standard DVB-T2 vs digitální dividenda 2
Emancipace satelitního vysílání v ČR pro reklamní trh Leoš Pohl Czech Digital Group, a.s. 12. června 2008 DIGIMEDIA 2008.
Televizní vysílání bude kvalitnější a zábavnější. Díky Českým radiokomunikacím. Česká hlava - Věda v ulicích a aktualizace říjen 2005.
DAB/DMB perspektiva pro ČR. World DMB Forum otevřená nevládní a non-profitní celosvětová organizace, 120 členů koordinování implementace systémů DAB/DMB/DAB.
Radiokomunikační sítě – RKS (referát)
Audiovizuální tvorba v multimédiích HD Odbavování v ČT Ing. Jakub Vaněk KIT digital Czech a.s.
DIGIMEDIA 2013 Nové horizonty rozhlasového vysílání Marcel Procházka České Radiokomunikace a.s. 13. června 2013.
Perspektivy rozvoje tematických kanálů Petr Majerik Atmedia 1.
Satelit – nadpozemské řešení digitalizace TV příjmu červen 2009.
Skylink slaví první milión zákazníků Praha
SET-TOP-BOX jeden pojem, mnoho podob Jan Kálal redaktor DigiZone.cz 31. říjen 2006.
Bilance české digitalizace Ing.Pavel Hanuš Manager programu digitalizace ČT.
Příštích deset let bude charakterizováno rozvojem technologie i programového obsahu televizního vysílání a s tím souvisejících nových služeb. Nové technologie.
KONEČNĚ SPOLU podzim Aktivní karty ČR + SR dosaženo ČR SR = aktivních karet.
Přednosti a úskalí IPTV Jiří Peterka IPTV over ….. STB IPTV set-top box IPTV Internet xDSL nebo FTTx IPTV over xDSL (ADSL, ADSL2+) over FTTX.
Elektrotechnika Přenosová technika
TELEVIZE PUBLIC Prezentace televize, sledovanost, kontakty Květen 2010.
Současný stav a výhledy digitálního
Blok I: Zapínáme digitál, vypínáme analog moderuje: Jan Potůček.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Přenosová technika Přijímače pro digitální televizní vysílání EL31 Ing. Ludmila Nevařilová.
Mobilní televize ve službách veřejného zájmu Jiří Hašek, Senior manažer řízení kategorie obsahu Jaroslav Chaloupka, Manažer kategorie zodpovědný za Televizi.
Digitální televize 36ACS Lukáš Skřivánek 2006/2007.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitalizace televizního vysílání & Internet Ing.Pavel Hanuš Manager programu digitalizace ČT.
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
Budoucnost digitálních TV v ČR Agenda 1. Inflace TV cen v ČR 2. Usnadní nové televize život na českém mediálním trhu? 3. Regionální souvislosti.
Televizní vysílání v České republice
Digitální televize DVB
Digitalizace – Tisková konference Prima TV. Digitalizace – tisková konference Jak chápeme digitalizaci?  Vnímáme digitalizaci jako proces, který.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
IPTV dva roky poté Jan Potůček, DigiZone.cz. Stručná historie září 2005 – zahájení prvního pilotního vysílání IPTV v České republice (Mattes AD, Ostravsko)
Nasazení DVB-T2 ve Spojeném království Mike Brooks Květen 2010 ředitel technického rozvoje (DVB) divize pozemního vysílání.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Satelit = HDTV do každé domácnosti září Limity pro rozvoj HDTV Dostupnost signálu HDTV Vybavenost domácností televizory zobrazujícími HDTV Cenová.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DIGITÁLNÍ VYSÍLÁNÍ V ČR. ISSS Proces digitálního vysílání v ČR (1999 – 2004) 1999  zahájení experimentálního vysílání DTV (Praha, později Brno)
‹datum a čas›‹zápatí›Snímek ‹#› Digitální televizní multiplex 4 Telefónica O2 Czech republic, a.s. Prezentátor
PAL HD ready full HD % Zdroj: Mediaresearch, odhad CRa.
Tisková konference ke spuštění multiplexu veřejné služby v Plzeňském kraji a ukončení analogového zemského vysílání ČT2 v Plzni Čtvrtek 5. června 2008.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Digitalizace v ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Divák musí vědět, kdy a proč by měl investovat do nové televize Marcel Procházka Ředitel regulace a strategie DVB-T2 Televizní digitalizace
Strategie rozvoje pozemního televizního vysílání 1. prosince 2015 Konference Asociace regionálních a lokálních televizí Marcel Procházka Ředitel regulace.
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí o televizním digitálním vysílání. Na devíti snímcích rozebírá základní problematiku systému.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Princip digitálního Princip digitálního.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_15_televize TEMA:Multimédia a grafika.
Budoucnost DTT: DVB-T2 a konkurence RNDr. Radim Pařízek
Strategie rozvoje zemského televizního vysílání 3. prosince 2015 Volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Martin Gebauer Generální.
MUX4 Regiony Digital Broadcasting s.r.o.. DVB-T MUX 4 Parametry 52 vysílačů Pokrytí (podle měření ITU-R P ): 92,2% území České republiky 95,5% obyvatel.
Informace k realizaci procesu přechodu na digitální vysílání
Co dokážeme připravit pro HbbTV v ČR?
Přínos přechodu na DVBT-T2 pro koncové uživatele
Německý start DVB-T2 Ivo Ferkl Strana
Český telekomunikační úřad
Role ČT v rozvoji DTT.
Přehled televizorů vybavených technologií podporující DVB-T2 H
6. Digitalizace televizního signálu
Transkript prezentace:

Rozvíjíme DVB-T2 a HDTV v ČR Jiří Vykydal, České Radiokomunikace 19. května 2010

Obsah Technologický vývoj televize v ČR Pozice zemské TV platformy v ČR a ve světě HDTV DVB-T2 Rozvoj sítí Experiment během workshopu Plán rozvoje DVB-T2

Proč další rozvoj v zemském TV vysílání? 10 let od zahájení experimentálního vysílání DVB-T v ČR ! Technologický vývoj: černobílá televize → barevná televize SECAM → PAL (standardní rozlišení) analogová televize → digitální televize (standardní rozlišení SDTV) SDTV (50cm) → HDTV (125cm = úhlopříčka 2,5x) – nutné vysoké rozlišení HDTV → 3D TV (prostorová televize) Požadavky na vysílací technologie: Pokud se vysílá HDTV v již existujících DVB-T sítích, je vysílání komprimováno v MPEG-4. MPEG-4 set-top-boxy jsou bohužel dražší než set-top-boxy v MPEG-2 standardu, který byl ve většině zemí zvolen pro přechod z ATV na DTV. Skutečný rozvoj HDTV začal s rozvojem nástupnických technologií v satelitních sítích (DVB-S2) a očekává se rovněž v zemských sítích s nástupem standardu DVB-T2.

Podíl TV platforem v ČR

Podíl TV platforem v UK

Podíl TV platforem v UK (dle počtu přijímačů v domácnosti)

Proč HDTV? zvýšení kvality obrazu a zvuku předpokládáno již od počátku digitalizace SD je určeno pouze pro přechodné období SD není dostačující pro velké zobrazovače akcelerováno rozvojem produkce HD přijímačů celosvětový trend očekáváno diváky

Proč HDTV? - je tu rozdíl !!! 8

Proč DVB-Terrestrial 2? Zemská digitální platforma (Digital Terrestrial Tv – DTT, tj. DVB-T + DVB-T2) je unikátní, neboť spojuje mnoho výhod: univerzální, volný přístup celoplošná, ale také regionální a lokální síť plánovaná pro venkovní pevnou anténu, ale také pro přenosné přijímače a mobilní příjem nejlevnější přijímače pro diváka ve všech nových TVP plně integrované má potenciál pro nové služby (mobilní TV, HDTV, pay-per-view, near video on demand, pay-TV, broadcast data, ...) odolnost signálu mobilní příjem

Proč DVB-T2 ? Efektivní přenosový systém navýšení přenosové kapacity (>30%; testy ukazují až 60%) použití většiny stávající infrastruktury (antény, vysílače) využití všech pokročilých technologií z existujících systémů (DVB-S2, DVB-H,…) lze stavět větší SFN (ovšem na úkor regionality) Kombinace nové, efektivní technologie s požadavky trhu HDTV (SDTV) 3D TV video on demand Prostorový zvuk (Dolby Digital, 5.1,AAC) multimedia další….

Zkušenosti s DVB-T2 v Evropě DTT platforma je nejrychleji rostoucí a proto je DVB-T2 přirozenou evolucí existujícího DVB-T standardu Budoucnost DVB-T2 dokazují mnohá pilotní vysílání: UK Finsko Německo Itálie Španělsko Švédsko Rakousko

Rozvoj DVB-T2 (HD) v ČR pro optimalizaci návrhu sítí DVB-T2 potřebujeme dlouhodobé pilotní vysílání pro: ověření pokrytí, zejména ve velkých městech výběr vysílacího módu nastavení optimální komprese signálu konstrukci SFN identifikaci potřebných změn přechodu DTT – DTT ověření potřeb informační kampaně stimulace na nabídkové straně (výrobci TV přijímačů) k uspokojení existujících požadavků diváků na kvalitní obraz

Stav rozvoje sítí DVB-T současný rozvoj DVB-T sítí 2 roky po vydání TPP (V/2010) MUX1=94%

Experimentální vysílání v Praze (květen 2010) Pro experiment vybrán mód 7: BR = 40,2 Mbit/s 32k mód 256QAM modulace vnitřní kódový poměr = 2/3 ochranný interval = 1/128 délka rámce = 59 Bitové toky: TV NOVA HD = 11Mb/s * ČT HD = 11 Mb/s * TV NOVA SD = 2,5 Mb/s ČT SD = 2,5 Mb/s * Statistický multiplex 4 až 18 Mb/s

Experimentální vysílání v Praze (květen 2010) Vysíláme ze Žižkova: s kódovací technologií Cisco (Scientific Atlanta) od Triton Bratislava vysílačem Rohde & Schwarz (300W) na kanále 25 nových horizontálních antén Kathrein s ERP = 4kW HD a SD obsahem ČT a TV NOVA přivedeným přes optickou síť NETWORK Lokální smyčka: modulátor Screen Service záznam streamu BBC (freeview) a záznam nativního HD (ČT a TV NOVA) Přijímače: Panasonic s integrovaným tunerem DVB-T2 STB Humax HD-FOX T2 + HD projektor Panasonic

Kdy a jak?

Rozvoj pokrytí sítě DVB-T2 (HD) - experiment V/2010 - pokrytí hl. m Rozvoj pokrytí sítě DVB-T2 (HD) - experiment V/2010 - pokrytí hl. m. Prahy modelované pokrytí 1,5 mil. obyvatel

Rozvoj pokrytí sítě DVB-T2 (HD) - pilotní provoz: podzim/2010 - pokrytí Středočeského kraje modelované pokrytí 1,9 mil. obyvatel

Rozvoj pokrytí sítě DVB-T2 (HD) - zahájení řádného provozu k OH v Londýně - léto 2012 - pokrytí většiny krajských měst modelované pokrytí 8,5 mil. obyvatel

Rozvoj pokrytí sítě DVB-T2 (HD) - primární vysílací síť - podzim 2013 - celoplošné pokrytí modelované pokrytí 9,5 mil. obyvatel

Závěr - další kroky - co potřebujeme ? přidělit kmitočet k pilotnímu provozu vyčlenit kmitočtovou sadu pro výběrové řízení DVB-T2 spolupráci a zájem provozovatelů TV vysílání spolupráci výrobců přijímací techniky zájem diváka o vyšší kvalitu služeb a začít… 21

Děkuji Vám za pozornost. j.vykydal@radiokomunikace.cz