ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická.
Realistický román.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Bratři Čapkové.
BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
KAREL ČAPEK.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Karolina Světlá 8. ročník.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
VY_32_INOVACE_ČJPS21360BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Portréty literárních osobnostní světové literatury.
František Hrubín Jan Musil.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Český naturalismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Guy de Maupassant
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
J. Glazarová a J. Havlíček PaedDr. Hana Vítová
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Jan Drda Český jazyk 6. ročník ZŠ
Martin Pinta Jan Košner
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Český jazyk – Karel Václav Rais – 8. ročník
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Spisovatelé dětské literatury
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Marie Majerová 9. ročník.
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
 1. světová válka  Bolševická revoluce v Rusku  Početné dělnictvo  Osobnost T. G. Masaryka a jeho pojetí demokracie  Rozvoj techniky  Hospodářská.
Božena Němcová Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 6. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Boženě.
Mgr. Marie Havránková PSYCHOLOGICKÁ PRÓZA Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastLiteratura – psychologická próza 1. poloviny 20. století Datum vytvoření19.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNA_PROZA_PSYCHOLO GICKA_PROZA_PREZENTACE_13.
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Naturalismus v české literatuře
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Karolina Světlá (1830 – 1899) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Božena Němcová (1820 – 1862).
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Transkript prezentace:

ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ PSYCHOLOGICKÁ PRÓZA Mgr. Michal Oblouk

JAROSLAV HAVLÍČEK (1896 – 1943) spisovatel, nejvýznamnější představitel psychologické prózy narodil se v Jilemnici v učitelské rodině vystudoval reálku v Jičíně a začal studovat na ČVUT v Praze r. 1915 byl jako jednoroční dobrovolník odveden do 1. světové války , zúčastnil se bojů v Rusku, v Itálii a na Slovensku r. 1919 začal pracovat jako úředník v Živnostenské bance v Praze, při zaměstnání úspěšně dostudoval vysokou školu své povídky publikoval v mnoha časopisech, např. Zvon, Lumír a Národní listy přátelil se s Antalem Staškem byl ženatý, jeho syn Zbyněk byl básník zemřel v Praze

DÍLO J. HAVLÍČKA zájem o postavy rozvrácené, patologicky postižené, obraz degenerace měšťácké společnosti Petrolejové lampy - román o citlivé ženě (Štěpánka Kiliánová, bohatá, ale nehezká), která se nemůže vdát – vezme si svého bratrance a sňatkem získá statek, brzy však zjistí, že statek je zadlužen a její manžel má syfilis Neviditelný (Prokletí domu Hajnů) - děj se odehrává v bohaté rodině, která se postupně rozpadá, hlavním hrdinou je inženýr, který si vezme dědičku továrny, po svatbě zjistí, že s nimi v domě žije bláznivý strýček, který si myslí, že je neviditelný Helimadoe - příběh pěti sester (podle počátečních slabik jejich jmen – Helena, Lidmila, Marie, Dora a Ema), které jsou ovládány podivínským otcem lékařem, dílem provází mladý vypravěč Emil

EGON HOSTOVSKÝ (1908 – 1973) prozaik, autor psychologických próz, diplomat narodil se v Hronově v židovské rodině vystudoval gymnázium v Náchodě, studia na VŠ v Praze a ve Vídni nedokončil ve 30. letech spolupracoval s pražskými nakladatelstvími r. 1937 vstoupil do služeb ministerstva zahraničí druhou světovou válku prožil v USA (pracoval na československém konzulátě v New Yorku) po válce se vrátil do Československa, opět pracoval na ministerstvu zahraničí r. 1948 emigroval podruhé – do Dánska, Norska a nakonec do USA, kde strávil zbytek života pracoval jako učitel češtiny, novinář a redaktor rádia Svobodná Evropa byl bratranec rakouského spisovatele S. Zweiga

DÍLO E. HOSTOVSKÉHO zaměřuje se na pocity osamocenosti člověka mezi lidmi, téma vykořeněnosti Případ profesora Körnera - líčí profesora s komplexem méněcennosti, který se snaží překonat volbou přátel a manželky, vyhledává silnější osobnosti, jeho snaha ztroskotá a on podléhá ještě větším depresím Žhář – drama rodiny (téma záhadných požárů v noci), vyprávěné 15ti letým chlapcem, který se matce přiznává Dům bez pána – osudy sourozenců měšťanské židovské rodiny Cizinec hledá byt - český lékař Václav Marek odjíždí do USA, jediné, co musí zařídit, je najít si klidný byt na psaní, přestože má klidnou povahu, dostává se do konfliktu s domácími, či s nájemníky, nakonec nachází klid u českého dělníka Václava Nováka Nezvěstný – román se špionážním motivem Půlnoční pacient - hrdinou je psychiatr, který léčí špióna přicházejícího vždy o půlnoci Dobročinný večírek – evropští emigranti se pokusí sblížit se, což ztroskotá, protože nejsou schopni porozumět jeden druhému, večírek končí vraždou a krádeží peněz vybraných na dobročinné účely Všeobecné spiknutí – román s autobiografickými prvky, příběh českého spisovatele v exilu

JARMILA GLAZAROVÁ (1901 – 1977) prozaička a publicistka narodila se v Malé Skále u Turnova v rodině správce velkostatku, jako 16tiletá zcela osiřela vystudovala internátní hospodářskou školu v Klimkovicích r. 1922 se provdala za lékaře J. Podivínského, který byl o 29 let starší, po jeho smrti (1934) se přestěhovala do Prahy, kde pracovala jako úřednice po válce pracovala na velvyslanectví v Moskvě, byla poslankyní Národního hospodářství při stalinistických soudních procesech v 50. letech se podílela na kampaních s nimi spojených (podporovala trest smrti pro M. Horákovou) – r. 1968 vyjádřila lítost nad svou angažovaností v době procesů zemřela v Praze

DÍLO J. GLAZAROVÉ regionální próza Slezska a Beskyd, v níž popisuje historii svého manželství a tragické osudy jiných žen Roky v kruhu – historie vlastního harmonického manželství Vlčí jáma – líčí soužití venkovského lékaře s jeho stárnoucí despotickou ženou a mladou schovankou Janou, obraz tyranie věkově nerovného manželství Advent – baladická próza, matka Františka hledá své ztracené dítě Metuda, když ho najde, zachrání ho před jistou smrtí a pomstí se na surovém muži a jeho milence, kteří způsobili její a synovo utrpení Chudá přadlena – publicistická kniha o životě beskydských žen

VÁCLAV ŘEZÁČ (1901 – 1956) prozaik, autor psychologických a budovatelských románů, knih pro děti, novinář, divadelní a literární kritik narodil se v Praze v chudé rodině jako Václav Voňavka po absolvování reálky pracoval jako úředník Státního úřadu statistického v letech 1940 – 1945 působil jako redaktor Lidových novin po roce 1948 kvalita jeho tvorby klesá, společně s J. Drdou udává směr levicové literatury, přezdívá se jim „DRZÁČ“ po úspěchu jeho budovatelských románů se stává ředitelem nakladatelství Čs. spisovatel zemřel v Praze

DÍLO V. ŘEZÁČE Kluci, hurá za ním, Poplach v Kovářské uličce – dobrodružné příběhy pro děti Větrná setba - autobiografie, o dospívání za 1.světové války Slepá ulička – o mladé generaci vyrůstající za 1. světové války, osudy dvou rodin (bohaté a chudé) Černé světlo - hlavní hrdina Karel Kukla byl od dětských let slabý, neduživý hoch, který hledal útočiště před okolním světem u své matky, jeho slabost a bezmocnost se stala zdrojem touhy ovládat silné - nenápadně stát v pozadí, zdánlivě do ničeho nezasahovat a zároveň vše řídit Svědek - hlavní hrdina Kvis trpí pocitem méněcennosti, rozbíjí vztahy jiných Rozhraní – román o vzniku románu, profesor se změní ve stylu své vlastní vymyšlené postavy Nástup, Bitva – romány o osídlování pohraničí po odsunu Němců

BOŽENA BENEŠOVÁ (1873 – 1936) prozaička, autorka společensko-psychologických próz, básnířka a literární kritička narodila se v Novém Jičíně v rodině advokáta mládí prožila v Napajedlech, kde se také provdala za železničního úředníka J. Beneše r. 1908 se přestěhovala do Prahy spolupracovala s různými časopisy, byla knihovnicí v YWCA (Young Women´s Christian Association) navázala přátelské vztahy s dalšími ženami – spisovatelkami, velký vliv na její tvorbu mělo seznámení s Růženou Svobodovou zemřela v Praze

DÍLO B. BENEŠOVÉ zobrazila nudný stereotypní život maloměsta, tragika marné vzpoury mladých Myšky, Kruté mládí, Oblouznění – povídkové soubory, téma postavení ženy Don Pablo, don Pedro a Věra Lukášová – psychologická novela, hlavní hrdinkou je mladá dívka, která udělá bolestnou zkušenost se svým prvním setkáním se světem dospělých, tuto zkušenost překoná především díky přátelství s mladým chlapcem (don Pablo, don Pedro – balonky) Úder, Podzemní plameny, Tragická duha – trilogie, obraz vlivu války na život lidí

ANNA MARIA TILSCHOVÁ (1873 – 1957) prozaička, představitelka mladší vlny realistické a naturalistické prózy narodila se v Praze v prostředí tzv. měšťanské generace studovala jako mimořádná posluchačka na UK stýkala se s významnými osobnostmi z oblasti literatury, výtvarného umění a vědy přispívala do různých časopisů, některé i redigovala (Lada, Nová žena) ve 30. letech byla po K. Čapkovi předsedkyní Pen-klubu, po válce vedla Společnost B. Němcové r. 1947 byla jmenována národní umělkyní její manžel i bratr spáchali sebevraždu zemřela v Dobříši

DÍLO A. M. TILSCHOVÉ chtěla zachytit proces rozkladu rodinných vztahů v měšťanské společnosti, pocit prázdnoty života Fany, Stará rodina, Synové, Dědicové – romány o rozpadajícím se světě měšťanských tradic Vykoupení – příběh malíře inspirovaného životem Antonína Slavíčka Alma mater – román z univerzitního prostředí Orlí hnízdo – osudy rodiny Mánesů Haldy – sociální románová kronika válečného hornického Ostravska

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Havl%C3%AD%C4%8Dek http://cs.wikipedia.org/wiki/Egon_Hostovsk%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Jarmila_Glazarov%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_%C5%98ez%C3%A1%C4%8D http://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEena_Bene%C5%A1ov%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Anna_Maria_Tilschov%C3%A1 http://www.spisovatele.cz/jaroslav-havlicek http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=30 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=328 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=860 http://www.spisovatele.cz/anna-maria-tilschova