Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Advertisements

Elektrický proud v kapalinách a plynech
Elektrický proud v kapalinách
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Technické využití elektrolýzy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
Vedení elektrického proudu v látkách II
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Jak se kapalina stává elektricky vodivou
CZ.1.07/1.1.10/
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ59 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Elektrický proud v látkách
Redoxní děje Elektrolýza
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
Redoxní (oxidačně redukční) reakce
Elektrolýza
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_02 Tematická.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
pokračování Elektrolýza, články a akumulátory
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
Galvanické články.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_07  Název materiálu: Elektrický proud v kapalinách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Elektrodový potenciál
- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští :
ELEKTROLÝZA.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Elektrolýza a její využití
Oxidačně redukční reakce
Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Elektrolýza. KmTI KmTI.
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Chemické zdroje stejnosměrného elektrického napětí
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH. KAPALINY A IONTY Elektrolyty  Roztoky vedoucí elektrický proud Elektrolytická disociace  Rozpad částic na kationty.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. VY_32_INOVACE_ČJ.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_C9-004 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Galvanické články.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vedení elektrického proudu v kapalině
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
Elektrolýza.
Fyzika 2.D 13.hodina 01:22:33.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Elektrický proud v kapalinách Elektrolyt, elektrody Voda normální, destilovaná a minerální Elektrolytická disociace Elektrolýza Elektrolýza CuCl2 Praktické využití elektrolýzy Galvanický článek Akumulátory Katoda (-) Anoda (+)

Elektrolyt, elektrody elektrolyt - vodivý roztok (např. slaná voda, ocet, kyselina sírová) Katoda (-) Anoda (+) elektrody – kovové desky ponořené do elektrolytu katoda K (záporně nabitá) anoda A (kladně nabitá)

Voda normální, destilovaná a minerální vtékající voda vytékající voda kationt pryskyřice kapka pryskyřice aniont pryskyřice normální voda má svou vodivost závislou na počtu iontů destilovaná voda – neobsahuje žádné ionty a proto je nevodivá minerální voda – obsahuje ionty minerálů – anionty (např. Na+, K+) kationty (např. Mn- - , Ca- -) a proto je vodivá

Elektrolytická disociace elektrolytická disociace - je proces štěpení kapaliny na ionty a je vyvolaný rozpouštědlem ionty dělíme na : kationty (+) – kladně nabité částice pohybující se k záporné elektrodě -katodě K anionty (-) – záporně nabité částice pohybující se ke kladné elektrodě -anodě A

Elektrolýza elektrolýza - je proces vylučování látky na elektrodách při průchodu proudu elektrolytem dochází k chemickým reakcím ionty poté, co dorazí k elektrodám, odevzdávají svůj náboj a tím se mění na neutrální na katodě se vždy vylučuje vodík, anebo kov výsledky elektrolýzy daného elektrolytu závisí na materiálu, z kterého jsou elektrody Kapaliny označujeme jako vodiče 2.třídy, protože u nich dochází při vedení proudu ke zbytečnému vylučování materiálu na elektrodách. ( Kovy označujeme jako vodiče 1.třídy, protože jsou čisté vodiče proudu).

Elektrolýza CuCl2 Chlorid měďnatý CuCl2 je ve vodném roztoku ionizován na měďnaté kationty Cu2+ a chloridové anionty Cl-. Chloridové anionty se pohybují ke kladné elektrodě,kde odevzdávají elektrony a vzniká plynný chlór. Rovnice : 2 Cl- - 2e- → Cl2 Měďnaté kationty se pohybují k záporné elektrodě,kde přijímají elektrony a vzniká kovová měď. Rovnice : Cu 2+ + 2e- → Cu

Praktické využití elektrolýzy elektrolýza se v průmyslu uplatňuje jako : galvanické pokovování (Ag, Cr, Cu, Ni) elektrolytická výroba kovů (např. hliník z Al2O3) průmyslová výroba NaOH z NaCl elektrolytické čištění kovů galvanické články akumulátory Vedení proudu v kapalinách

Galvanický článek je vždy zdrojem stejnosměrného napětí napětí vzniká na elektrodách, které se nabíjejí důsledkem chemických reakcí mezi elektro- dami a elektrolytem Pomenované sú podľa L. Galvaniho. Je to zariadenie, ktoré slúži k priamemu prevodu chemickej energie na elektrickú. Skladá sa z dvoch rozdielnych, prevažne kovových elektród, ktoré sú ponorené do spoločného elektrolytu, resp. do dvoch elektrolytov oddelených nádobou (diafragmou) bez toho, aby sa vzájomne dotýkali. Vo vnútornom vodiči, ktorý spája elektródy, vzniká el. prúd. Pre vznikajúce napätie na elektródach, ktoré vyvolá el. prúd, je rozhodujúce postavenie dotyčných látok v elektrochemickej napäťovej rade. Cu – mědená elektroda, Zn – zinková elektroda I – elektrický proud, e – směr elektronů  

Akumulátory po zapojení článku do elektrického obvodu probíhají uvnitř článku reakce, kterými se postupně snižuje elektrická energie uložená v článku, článek se vybíjí tyto reakce mohou být : nevratné - napětí článku se po vybití nedá obnovit (primární články) vratné - článek se dá znova nabít ( sekundární články – také akumulátory) olověný akumulátor je galvanický článek s elektrodami na bázi olova, jehož elektrolytem je kyselina sírová napětí jednoho článku:2 V napětí nabité baterie 6-ti článků:12 V nabíjením se akumulátor znehodnocuje, až bude nepoužitelný V nabitém stavu aktivní hmotu záporné elektrody tvoří houbovité olovo (Pb), u kladné elektrody je to oxid olovičitý (PbO2). Elektrolytem v olověných akumulátorech je vodou zředěná kyselina sírová (H2SO4) o koncentraci přibližně 35% . Vybíjením se aktivní hmota záporné i kladné elektrody přeměňuje na síran olovnatý (PbSO4) a elektrolyt je ochuzován o kyselinu sírovou a obohacován o vodu. Při vybíjení tedy klesá koncentrace elektrolytu a naopak při nabíjení jeho koncentrace roste. Při nabíjení probíhají uvedené reakce opačným směrem. Polarizácia elektród sa využíva v sekundárnych galvanických článkoch – akumulátoroch. Príkladom je olovený akumulátor. U nabitého akumulátora sú obe elektródy tvorené PbSO4 . Vzniknutý galvanický článok má napätie asi 2,1 V (volta). Pri vybíjaní vzniká na oboch elektródach opäť PbSO4 . Akumulátor sa teda dá mnohokrát nabiť. Po častom nabíjaní sa akumulátor znehodnocuje, až nebude použiteľný.

Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.