Endoskopie Jan Hořejší, 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

BRONCHOSKOPIE Vlasta Urbánková.
Počítačové sítě Přenosová média
Přínos endoskopie v léčbě chronické rinosinusitidy
Autor výukového materiálu:
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Optické přístroje.
- její předmět, význam, metody a úkoly v léčebně preventivní péči
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
TLUSTÉ STŘEVO.
Vývodné cesty močové Somatologie.
Řád: Šelmy Pes domácí: nezatažitelné drápy
Přírodopis pro žáky 8 . Ročníků
Dýchací soustava.
Diagnostická a terapeutická endoskopie horní části trávicího traktu
NOTES – budoucnost chirurgie nebo slepá cesta?
orgány a Orgánové soustavy v lidském těle
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Dýchací soustava 2.
Anatomie ledvin Olga Bürgerová.
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
SAVCI.
2. interní klinika LFUK a FN Subkatedra gastroenterologie LF UK
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
Vnitřní ústrojí psa domácího
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Vnitřní ústrojí psa domácího
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Endoskopie Ondřej Valíček 2006.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Gynekologické operace
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
Vylučovací soustava.
Anatomická stavba ledvin
Da Vinci robotic surgical system
Endoskopické vyšetřovací metody
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Laparoskopie Autor: Roman Táborský.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Endoskopie RTG a UZ III. ročník.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_SOUSTAVA.
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
ENDOSKOP.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_583_Trávící soustava_3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
SAVCI Výživa mateřské mléko Stálá tělní teplota VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.04 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Vylučovací soustava.
Vylučovací soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_11_Ledviny
Vnitřní stavba těla ptáků 2
Stavba těla savců.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
ENDOSKOPICKÉ VYŠETŘOVACÍ METODY
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1.
Transkript prezentace:

Endoskopie Jan Hořejší, 2006

Obsah presentace Co je to endoskopie? Historie endoskopie Druhy endoskopie Druhy endoskopů Budoucnost endoskopie Zdroje

Co je to ENDOSKOPIE? Vyšetřovací metody ke zjištění stavu tělních dutin nebo hlouběji uložených orgánů těla Využívá se přímé nebo nepřímé cesty K vyšetření je třeba speciálně upravených tubusů nebo ohebných konduktorů s vláknitou optikou (+ pomocné nástroje) Odstraňují se tak cizí tělesa z dutin, provádí se výplachy, menší chirurgické zákroky, odebírání vzorků tkání k histologii

Historie 1806 - První zaznamenaný endoskopický pokus provedl P. Bozzini. Instrument byl nazýván "einer Lichtleiter" a byl užit k vyšetření uretry, měchýře a vaginy. 1826 - v Paříži P. Salomon-Segalas použil "urethro-cystické speculum", které je považované za první endoskop v praktickém užití pro diagnostiku. 1853 - francouzský urolog A. J. Désormeaux vyšetřoval vaginu, uretru a rektum. K osvětlení použil lihový kahan a lampu vlastní konstrukce. 1868 - První "opravdový" gastroskop sestrojil a prezentoval německý lékař A. Kussmaul. 1879 - J. Leiter, výrobce nástrojů ve Vídni, spolupracoval s urologem M. Nitzem a vyvinuli cystoskop, který představili; jeho úspěch tkvěl v osvětlení platinovou smyčkou chlazenou vodním systémem. 1881 - Klinikem s přísnými požadavky na gastroskop byl polský chirurg J. von Mikulicz-Radecki, který referoval o gastroskopu, který měl v distální čtvrtině lehký úhel a jeho průměr byl 14 mm. 1923 - 1957 - Velkou postavou endoskopie třicátých let minulého století byl R. Schindler, který provedl stovky gastroskopií a vydal "Lehrbuch und Atlas der Gastroskopie". Schindler s výrobcem nástrojů G. Wolfem zkonstruovali ohebný optický gastroskop se soustavou padesáti čoček, který kraloval v endoskopii

Historie 1957 - B. Hirschowitz se spolupracovníky představili endoskop, ve kterém použili 200 000 skleněných vláken v délce 1 m. Přístroj byl nazván fibroskop. 1960 - byl vyroben první fibroskop firmou American Cystoscope Markers Inc. (ACMI). Koncem tisíciletí se objevila technologie videoendoskopie. Základem videoendoskopie bylo užití čipu. 1969 - U zrodu myšlenky a jeho užití ve videokameře stáli W. S. Boyle a G. E. Smith z Bellových laboratoří. 1984 - První videoendoskop byl představen firmou Welch Allyn Inc. Myšlenka o miniaturizaci kamery a jejího užití v endoskopii je připisována Demlingovi, Hagelovi a Classenovi a spolupracovníkům. 2000 – Rozvoj nové generace - Video Information Systems, the “EXERA” system. První celková kolonoskopie (vyšetření tlustého střeva konečníkem) u člověka: L. Provenzalem a A. Revignasem roku 1965 na Univerzitě v Cagliari na Sardinii.

Druhy ENDOSKOPIE Podle cíle: Podle způsobu provedení: Diagnostické Léčebné Podle způsobu provedení: Vedené fyziologickými cestami (tělními otvory) Vedené uměle vytvořenými cestami (otvory a kanály vytvořené uměle v tkáních)

Endoskopie vedené fyziologickými cestami Otiatrická (ušní) Transnazální (nosem) rinoskopie (vyšetření nosu) epifaryngoskopie (vyšetření nosohltanu) hypofaryngoskopie (vyšetření dolní části hltanu) laryngoskopie (vyšetření hrtanu) tracheobronchoskopie (vyšetření průdušnice a průduškového stromu) Perorální (ústy) epifaryngoskopie retrográdní (zpětná) Rinoskopie retrográdní (zpětná) Ezofagoskopie (vyšetření jícnu) Gastroduoendoskopie (vyšetření žaludku a dvanácterníku) Choledochoskopie (vyšetření žlučových cest) Jejunoskopie (vyšetření tenkého střeva)

Endoskopie vedené fyziologickými cestami - pokračování Rektální (konečníkem) Anoskopie neboli proktoskopie (vyšetření řiti) Rektoskopie (vyšetření konečníku) Sigmoideoskopie (vyšetření esovité kličky tlustého střeva) Kolonoskopie (vyšetření tlustého střeva) Vaginální (pochvou) Kolposkopie neboli vaginoskopie (vyšetření pochvy a děložního čípku) Uteroskopie neboli histeroskopie (vyšetření děložní dutiny) Amnioskopie (vyšetření plodového vaku) Fetoskopie (vyšetření plodu) Uretrální (močovou trubicí) Uretroskopie (vyšetření močové roury) Cystoskopie (vyšetření močového měchýře) Ureteroskopie (vyšetření močovodu) Pyeloskpie (vyšetření ledvinové pánvičky)

Endoskopie vedená uměle vytvořenými cestami Slizničním řezem a vytvořeným otvorem v kostní stěně Sinusoskopie maxilární (vyšetření čelistní dutiny) Kožním řezem a preparací vazivovou nebo kostní tkání Sinusoskopie frontální (vyšetření čelní dutiny) transkonioskopie (vyšetření podhlasivkového prostoru) mediastinoskopie (vyšetření mezihrudí) torakoskopie (vyšetření pleurální dutiny) Laparoskopie (vyšetření dutiny břišní) Kuldoskopie (vyšetření vaječníků přes břišní stěnu) Artroskopie (vyšetření kloubní dutiny) Cysternoskopie (vyšetření koutku mostomozečkového)

Gastroskopie (vyšetření žaludku a dvanácterníku - ústy)

Záběr z monitoru endoskopu

Duodenal ulcer (vřed v dvanácterníku)

Druhy endoskopů Pevné endoskopy (rigidní) Flexibilní endoskopy (fibroskopické)

Endoskop

Vybavení k endoskopu

Pevné endoskopy Z kovových tubusů a pomocných nástrojů Tubusy jsou kovové roury speciálně uzpůsobené k zavádění do tělních dutin (mají hladké a lehce jazykovitě protáhlé distální konce) Některé jsou navíc v průběhu perforované podélnými štěrbinami (pro snadnější dýchání okolními průduškami - bronchoskop) Proximální (horní konec) konec tubusu tvoří rozšířená trubice, kde je rukojeť a nástavec pro připojení světlovodného kabelu (nebo také vývod pro připojení kyslíkové bomby nebo narkotizačního přístroje) Užívají se již přes 100 let Do padesátých let 20.století pouze nedokonalé osvětlení miniaturní žárovkou v distálním konci – nyní studené světlo Další součástí jsou optiky + optický systém

Tracheobronchoskopie (vyšetření průdušnice a průduškového stromu pevným endoskopem)

Princip studeného osvětlení v endoskopii dříve nedokonalé osvětlení slabou žárovkou umístěnou v distálním konci tubusu studené světlo – velký pokrok princip: zdroj intenzivního světla (100-500 W) je umístěn mimo endoskop a odtud je světlo odráženo parabolickým zrcadlem a vedeno k tubusu světlovodným kabelem, který je sestaven z více jak 100 000 skleněných vláken o síle nekolikanásobně menší než lidský vlas. Tato vlákna jsou spojena ve svazky obalené reflexivní vrstvou. Tento kabel má průměr okolo 1cm a je připojen k hlavici. Odtud je světlo převáděno do pevné světlovodivé tyčinky (až k distálnímu konci) prakticky bezdrátový přívod světla

Průřez optickým vláknem

Fibroskopické endoskopy Spojují funkci pevných tubusů, optik a světlovodného systému Odlišná konstrukce Mají 3 části: 1) vyšetřovací optický konduktor 2) hlavice 3) přívodný světlovodný kabel ad 1) kompaktní vodič, délka 1-1,5 m, světelné vodiče, ohebná vláknitá optika, kanálky (k aspiraci, k přívodu tekutin a vzduchu, k zavádění ohebných nástrojů ad 2) rozšíření konduktoru, je zde ovládání pohybu dolní části konduktoru do stran + další zařízení (ovládání přívodů tekutin,…), hlavice zakončena okulárem (nebo je možno připojit kameru), k hlavici je připojen světlovodný kabel (světlovodná vlákna + kanálky) ad 3) připojen na zdroj světla Vláknitá optika je rozdílná než u pevných endoskopů (paralelní uložení skleněných vláken v celé délce konduktoru, jejich struktura je podobná struktuře na TV obrazovce, oba konce obsahují systém čoček – přenos i při zahnutí konduktoru) Přístroje k manipulaci, operativním výkonům i k odebírání vzorků jsou ohebné – lze je zavést do větší vzdálenosti než je délka konduktoru – optická kontrola manipulace

Endoskop

Budoucnost endoskopie Postupný vývoj existujících postupů miniaturizace Obraz zřetelnější, zorné pole větší lepší příslušenství – zavádění endoprotéz tvoření map slizničních změn trojrozměrná rekonstrukce Robotizace a mikroendoskopie (micromachines) Miniaturizace mechaniky a elektroniky Zkoumají se dvě varianty pohybu: - pomocí stlačeného vzduchu (pneumatic inch worm) - pomocí kovu s pamětí (shape memory alloy snake) (ovládání dálkově podobně jako televize)

Zdroje Kolektiv autorů: Endoskopické vyšetřovací metody M.Zavoral, P.Dítě, J.Špičák, J.Bureš a kol. : Nové trendy v digestivní endoskopické diagnostice a léčbě Olympus Instruction Manual www stránky: Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie Olympus: příručka pro endoskopické sestry