RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
CHEMIE
Jaderná energie.
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
Stavba atomového jádra
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vlastnosti atomových jader
50. Jaderná fyzika II.
Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Radioaktivita.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivita Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Stavba.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
Využití jaderného záření
Jaderné záření -využití
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Polovodičová spektroskopie
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Jaderné reakce.
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
Stavba atomového jádra
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Ionizující záření v medicíně
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Neseďte u toho komplu tolik !
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
JADERNÁ FYZIKA.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Atomová jádra, radioaktivita
Časový průběh radioaktivní přeměny
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Stavba atomu.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Radioaktivita.
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 1.část
Transkript prezentace:

RADIOAKTIVITA

Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se přeměňovat na jádra jiných prvků. Prvek, jehož jádra se takto štěpí, označujeme jako radioaktivní. Radioaktivní jsou zpravidla prvky s protonovým číslem větším něž 80 nebo prvky s velmi rozdílným počtem protonů a neutronů v jádře. Při štěpení radioaktivních prvků dochází k uvolňování záření , záření  a záření 

Částice  nebo také  -záření jsou částice s kladným nábojem. Částice  je tvořena 2 protony a 2 neutrony (jádro He) Částice  se pohybují poměrně pomalu a jejich pronikavost je malá. Nebezpečným  zářičem je Rn, uvolňuje se do vzduch z půdního podloží nebo stavebního materiálu. Po vdechnutí může docházet ke změnám v živém organizmu. Radon je karcinogenní látkou.

Částice  nebo také  -záření jsou částice, které jsou tvořeny buď elektrony nebo pozitrony (částice podobné elektronům, ale s kladným nábojem). Jejich pohyblivost je značná a proto je větší také jejich pronikavost materiály. K jejich zastavení je nutná vrstva vzduchu silná 1m nebo kovová vrstva o šířce 1mm.

Částice  nebo  -záření je záření vyzařované obvykle spolu s  -zářením a  - zářením. Proud  -částic má charakter vlnění. Částice se pohybují rychlostí světla a mají velmi vysokou pronikavost a proto jsou nejnebezpečnější. Intenzita tohoto záření klesne na polovinu teprve po průchodu vrstvou vzduchu o tloušťce 120m nebo vrstvou olova 13mm.

Radioaktivní přeměna je proces, při kterém se nestabilní jádro atomu přeměňuje na jádro jiného prvku za současného uvolňování , ,  záření. Pokud je jádro nového vzniklého atomu opět nestabilní (radioaktivní) rozpadový proces pokračuje podle tzv. rozpadové řady, dokud nevznikne stabilní jádro atomu, které již nevykazuje radioaktivitu. Radioaktivní aktivita je fyzikální veličina, která udává počet rozpadů jader za 1s, její jednotkou je 1 Bq (bekerel)

Poločas rozpadu (T) je čas potřebný k tomu, aby se přeměnila právě polovina atomů vzorku. Poločas rozpadu je u různých radioaktivních prvků různý – desítky až milióny let. Např. 1kg Ra se po letech z poloviny změní na Rn

Využití radioaktivity Řízená radioaktivní přeměna v jaderných reaktorech je zdrojem pro výrobu elektrické energie. Užití radioizotopů v lékařství – diagnostika i přímé ozařování Zkoumání vlastností materiálů. Radiouhlíkové datování – měření stáří odumřelých organizmů podle známé hodnoty poločasu rozpadu radioaktivního uhlíku nuklidu 14 C, které činí let Přírodní uhlík je tvořen třemi izotopy: 12 C; 13 C; 14 C. Izotop 14 C je radioaktivní. Živé organizmy mají ve svém těle všechny tři izotopy ve stálém poměru. Pokud organizmus odumře, přísun uhlíku a tím i izotopu 14 C se zastaví. Radioaktivní izotop 14 C se začne rozpadat.