Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

Pří_013_Rozmanitost přírody_Počasí Autor: Zdeňka Bartlová
HYDROSFÉRA.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Neživá příroda – Slunce
HYDROSFÉRA.
Př_151_Geologie_Činnost mořské vody
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Helena Uhříková
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Rašplování, pilování a broušení dřeva
Autor: Mgr. Helena Nováková
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Kosterní stavba těla savců
Neživá příroda - vzduch
Savci – řád hlodavci (úvod)
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Litva, Lotyšsko a Estonsko
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Neživá příroda - vzduch
POHYBY MOŘSKÉ VODY.
Chráněná území v České republice
Afrika orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
Př_151_Geologie_Činnost mořské vody
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Opakování – vesmír, sluneční soustava
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Hydrosféra oceánská voda
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Př_141_Geologie_Litosférické desky I.
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
Opakování – vesmír, sluneční soustava
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Španělsko a Portugalsko Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
SEVERNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH
Měsíc Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Pří_221_Vesmír_Planeta Země Autor: Mgr. Martina Vaculová
Savci – Riskni to! Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Měsíc Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Vlastnosti a pohyby mořské vody
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Hydrosféra – vodní obal země.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. OCEÁNY A MOŘE Z_062_Krajinná sféra a její základní části _Oceány a moře Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení a rozšiřování znalostí o moři a oceánu Materiál rozvíjí a podporuje nově získané vědomosti a dovednosti žáků Je určen pro předmět zeměpis a ročník 6. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: BRYCHTOVÁ, Šárka, Josef BRINKE a Josef HERINK. Planeta Země: Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy. Praha 1: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-475-9.

Severní ledový - 14 milionů km² Oceány a moře Oceány pokrývají 71% zemského povrchu. Na naší planetě jsou čtyři oceány: Tichý - 165,25 milionu km²   Atlantský - 82,4 milionu km2 Indický - 73, 556 milionu km² Severní ledový - 14 milionů km²

Moře Menší části oceánů se nazývají moře Rozdělují se na vnitřní vnější horní okrajová dolní Vnitřní moře Jsou obklopena souší. S oceánem jsou spojená jen průlivy. (Středozemní moře, Karibské moře) Okrajová moře Jsou s oceánem spojená široce a volně. (Barentsovo moře, Arabské moře)

Ostrovy Menší části souše, které vyčnívají nad hladinu a jsou ze všech stran obklopeny vodou se nazývají ostrovy. Skupina ostrovů vytváří souostroví. Kanárské souostroví Ostrov Tenerife

Poloostrovy Části pevnin vybíhající do oceánů a moří se nazývají Apeninský poloostrov Pyrenejský poloostrov

Místo, kde se oceán stýká se souší se nazývá břežní čára. Pruh území kolem břežní čáry se nazývá pobřeží. Části oceánů a moří vnikající do pevniny se nazývají zálivy. Zúžené části oceánů mezi pevninami nebo mezi pevninou a ostrovem se nazývají průlivy. Uměle vybudované průlivy se nazývají průplavy.

Pohyby mořské vody Vlnění Příliv a odliv Oceánské proudy

Vlnění Vlivem větru, který vane nad otevřeným mořem, vznikají na hladině vlny - vlnění. Vlny se valí k pevnině a narážejí na pobřeží. To je mořský příboj.

Tsunami Jsou velmi dlouhé a vysoké vlny. Vznikají při podmořském výbuchu sopky nebo při podmořském zemětřesení. Dostanou - li se tyto vlny k pobřeží, mohou měřit i 40 m a pohybovat se rychlostí i přes 100 km za hodinu.

Příliv a odliv Pozorujeme jako změny ve výšce mořské hladiny na pobřeží v průběhu 24 hodin. To je způsobeno přitažlivostí Měsíce a Slunce. K nejmenšímu přílivu dochází na otevřeném moři. K největšímu přílivu dochází v zálivech. Největší příliv na světě lze pozorovat v zálivu Fundy v Kanadě. Hladina moře se zvedne o 15 až 18 metrů. K přílivu dochází i v místech, která neleží přímo na pobřeží (např. Londýn). Příliv se projevuje zvýšenou hladinou řeky Temže, která dané místo s mořem spojuje. Voda se poddává přitažlivosti Měsíce. Zeměkoule se otáčí kolem osy. Proto můžeme na pobřeží pozorovat během jednoho dne dvakrát příliv a dvakrát odliv. Příliv a odliv zpomalují otáčení Země kolem osy.

Pohyby mořské vody Příliv Odliv

Pohyby mořské vody Oceánské proudy Voda v oceánech se přemísťuje na velké vzdálenosti v mohutných proudech, které nazýváme oceánské proudy. Hlavní příčinou vzniku oceánských proudů jsou pravidelné větry. Další příčinou je různá teplota vody a různá slanost částí oceánů. Směr proudů je ovlivněn rozložením pevnin, tvarem mořského dna i otáčením Země. Proudy, které proudí z teplých oblastí, jsou teplé. Proudy z chladných oblastí jsou studené.

Oceánské proudy

Oceány a moře jsou zdrojem významného přírodního bohatství – ryb a dalších mořských živočichů, kteří jsou důležitou složkou jídelníčku. V přímořských oblastech jsou ryby hlavní potravou obyvatel. Nejbohatší světová loviště se nachází v oblastech, kde je dostatek rybí potravy - planktonu. Jsou to severní oblasti Atlantského a Tichého oceánu, dále pobřeží Peru a Chile.

Co je plankton? Plankton je soubor mikroskopických organismů pasivně se vznášejících v prostředí. Rozlišujeme plankton: rostlinný živočišný bakteriální

Rybolov Rybolov je v přímořských oblastech často hlavní hospodářskou činností. S rozvojem techniky se změnil i způsob lovu ryb. Velké rybářské lodě jsou vlastně putující továrny. Mají moderní navigační techniku k vyhledávání nejbohatších lovišť. Vylovené ryby se na nich ihned zpracovávají.

Zdroje: Soubor:Greetsiel 33 Poseidon 01.jpg. Wikipedie [online]. 2007, 7.6.2007 [cit. 2013-01-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Greetsiel_33_Poseidon_01.jpg Soubor:Nasa world wind - teneriffa.jpg. Wikipedie [online]. 2005, 31.3.2005 [cit. 2013-01-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nasa_world_wind_-_teneriffa.jpg Soubor:Canarias-rotulado.png. Wikipedie [online]. 2006, 1.3.2006 [cit. 2013-01-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Canarias-rotulado.png Soubor:Tuna assortment.png. Wikipedie [online]. 2012, 3.11.2012 [cit. 2013-01-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tuna_assortment.png Plankton. Wikipedie [online]. 2005, 5.8.2012 [cit. 2013-01-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Plankton Soubor:Satellite image of Italy in March 2003.jpg. Wikipedie [online]. 2004, 28.7.2008 [cit. 2013-01-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Satellite_image_of_Italy_in_March_2003.jpg Soubor:Iberian peninsula.jpg. Wikipedie [online]. 2006, 20.6.2010 [cit. 2013-01-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Iberian_peninsula.jpg Soubor:2004 Indian Ocean earthquake Maldives tsunami wave.jpg. Wikipedie [online]. 2004, 31.12.2004 [cit. 2013-01-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:2004_Indian_Ocean_earthquake_Maldives_tsunami_wave.jpg Soubor:Bay of Fundy High Tide.jpg. Wikipedie [online]. 2005, 5.5.2009 [cit. 2013-01-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bay_of_Fundy_High_Tide.jpg Soubor:Bay of Fundy Low Tide.jpg. Wikipedie [online]. 2005, 5.5.2009 [cit. 2013-01-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bay_of_Fundy_Low_Tide.jpg

Zdroje: Soubor:Wave description.JPG. Wikipedie [online]. 2009, 19.5.2009 [cit. 2013-01-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wave_description.JPG Soubor:Boelge stor.jpg. Wikipedie [online]. 2006, 15.5.2006 [cit. 2013-01-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Boelge_stor.jpg Soubor:Dalga kıran.jpg. Wikipedie [online]. 12.12.2008, 2008 [cit. 2013-01-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dalga_k%C4%B1ran.jpg Soubor:Corrientes-oceanicas.gif. Wikipedie [online]. 2007, 10.8.2007 [cit. 2013-01-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Corrientes-oceanicas.gif Soubor:Labrador Current.jpg. Wikipedie [online]. 2008, 17.4.2008 [cit. 2013-01-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Labrador_Current.jpg