16. mezinárodní sympozium INOVACE 2009, Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Rozvoj výzkumu a vývoje na Ekonomické fakultě JU CZ.1.07/2.3.00/
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Ing. Dana Kreizlová patentový a známkový zástupce Od tvorby k využití Název projektu: Rozvoj CTT na UTB ve Zlíně Registrační číslo projektu: CZ.1.05./3.1.00/
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
patentový a známkový zástupce
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Věda, výzkum a podpora inovací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně Trenčiansko - Zlínská inovační platforma Mgr. Marcel Navrátil, Univerzitní.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

16. mezinárodní sympozium INOVACE 2009, Praha 2. 12. 2009 VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE NA UTB VE ZLÍNĚ Ing. Martina Manová Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.3.00/09.0009 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 16. mezinárodní sympozium INOVACE 2009, Praha 2. 12. 2009

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Založena: 1. 1. 2001 Rektor: prof. Ing. Ignác Hoza, CSc. 6 fakult + Univerzitní institut více než 13 000 studentů 83 studijních oborů 43 akreditovaných programů cca 870 zaměstnanců Nová budova Univerzitního centra (rektorát + knihovna) kolaudace leden 2008

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta technologická (FT), 1969 Fakulta managementu a ekonomiky (FAME), 1995 Fakulta multimediálních komunikací (FMK), 2002 Fakulta aplikované informatiky (FAI), 2006 Fakulta humanitních studií (FHS), 2007 Fakulta logistiky a krizového řízení (FLKŘ), 2009 --------------------------------------- Univerzitní institut (UNI), 2004

Univerzitní institut (UNI) Činnost UNI: Management projektů  příprava, věcné řešení a administrativa Centrum transferu technologií (CTT)  ochrana duševního vlastnictví Vědeckotechnický park (VTP) Aplikovaný výzkum Spolupráce s praxí Vědeckotechnický park celkem 5 900 m2 kolaudace leden 2008

Univerzitní institut  VTP a CTT Představení VTP: Projekt OPPP (Prosperita) v hodnotě 195 mil. Kč Kompletní rekonstrukce objektu ve vlastnictví UTB ve Zlíně Cíl: Podpora aplikovaného VaV a spolupráce s podniky Oborové zaměření: polymery pro zdravotnictví Technické služby: - pronájem kancelářských a laboratorních prostor (včetně vybavení) - služby spojené s nájmem Poradenské a expertní služby: - expertní služby specializovaných laboratoří (měření a testování) - služby vědeckých kapacit (konzultace, poradenství) - společné projekty výzkumu a vývoje, výzkum na zakázku

Infrastruktura pro VaV: Vědeckotechnický park

Výzkumné týmy Výzkumné týmy Ústavu aplikovaného výzkumu (UNI) a Centra polymerních materiálů (FT) I. Reologické aspekty polymerních procesů: 1. Aplikovaná reologie a modelování polymerních procesů 2. Příprava vícevrstvých kontinuálních profilů s pokročilými vlastnostmi 3. Elektro- a magnetoreologie polymerních systémů 4. Povrchová modifikace polymerních systémů zaměřená na pokročilé výrobky, zejména obaly pro zdravotnictví, farmacii a potravinářství II. Příprava pokročilých polymerních kompozitních systémů: 1. Příprava hypertermických a stínicích polymerních kompozitů 2. Hierarchické víceměřítkové kompozitní systémy 3. Injekční vstřikování práškových materiálů III. Příprava bioaktivních polymerních systémů: 1. Syntéza a zpracovatelství biorozložitelných polymerů 2. Zpracování biopolymerů jako vedlejších produktů masného a potravinářského průmyslu 3. Gely a hydrogely pro medicínské a veterinární aplikace

Centrum transferu technologií Poradenství: k otázkám využití výsledků výzkumu a vývoje a nakládání s nimi doporučení vhodného typu právní ochrany (patent, užitný vzor, průmyslový vzor, ochranná známka) metodická podpora původců při ohlášení vytvořeného vynálezu Analýzy průmyslově právního stavu: průzkum novosti poznatků, patentové rešerše patentové situace výrobku, patentové analýzy rozbor omezení vyplývající z patentu (věcné, regionální, časové) Odborné služby patentových zástupců: zpracování přihlášky (patentu, užitného vzoru, průmyslového vzoru, ochranné známky) podání přihlášky zajištění souvisejících administrativních náležitostí (žádost o průzkum, změny v rejstříku, prodloužení platnosti aj.) Přímé zastupování klientů před úřady: Úřad průmyslového vlastnictví ČR (ÚPV) Evropský patentový úřad (EPO) Úřad pro harmonizaci ve vnitřním trhu EU (OHIM) Světová organizace duševního vlastnictví (WIPO)

Ochranné dokumenty v letech 2005 až 2007: 0 Bilance CTT za rok 2008 a 1. pol. 2009 Směrnice rektora: „Uplatnění a ochrana práv duševního vlastnictví vznikajícího v souvislosti s činností UTB ve Zlíně a jejích zaměstnanců“ Ochranné dokumenty v letech 2005 až 2007: 0 CTT  podané přihlášky ochranných dokumentů: 37 13 přihlášek vynálezů, 2 mezinárodní patentové přihlášky PCT 13 přihlášek užitných vzorů 3 přihlášky průmyslových vzorů Společenství 5 přihlášek průmyslových vzorů do Kanady 1 přihláška ochranné známky Doposud vynaložené náklady ve vztahu k zajištění průmyslově právní ochrany k výsledkům VaV: cca 584 tis. Kč. Dosavadní výnosy z transferu: 0 Kč.

Průmyslově právní ochrana x transfer technologií

Transfer technologií Předpoklady pro transfer výsledků VaV z VŠ prostředí do praxe: existence koncepce využití výsledků průmyslově právní ochrany a nástroje k jejímu naplňování schopnost vyhodnotit potenciál využití, tj. míru připravenosti vybraného řešení pro uplatnění v průmyslu aktivní nabídka předmětů průmyslově právní ochrany vhodným způsobem k realizaci aktivní zapojení původců řešení do procesu komercionalizace

Posílení transferu technologií Projekt: „Od rozvoje znalostí k inovacím“ CZ.1.07./2.3.00/09.0009 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory: 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Příjemce: UTB ve Zlíně, Univerzitní institut, Ústav projektových činností Partner: Technologické centrum Akademie věd ČR Zahájení: 1. září 2009 Ukončení: 31. srpna 2012 Délka trvání: 36 měsíců Cílové skupiny projektu: VaV pracovníci, akademičtí pracovníci, studenti – doktorandi, ostatní pracovníci UTB ve Zlíně

Od rozvoje znalostí k inovacím Globální cíl projektu: Zkvalitnění personální struktury pracovníků ve výzkumu a vývoji na UTB ve Zlíně a vytvoření prostředí stimulujícího výzkumnou, vývojovou a inovační činnost. Aktivity a specifické cíle: vytvoření týmu specialistů poskytujících služby pro všechny fáze VaV aktivit – stát se profesionály vytvoření prostředí podporujícího inovace – akce transferu znalostí, znalostní/inovační portál – být užitečný druhým vytvoření metod – vytvoření komplexního systému dalšího vzdělávání pracovníků ve VaV; realizace vzdělávacích kurzů; převedení do E-learningu – pomoci druhým stát se profesionály marketing inovací – přenos výsledků VaV do praxe – dát o sobě vědět změna systému – implementace systému podpory inovací do existujících struktur a metod řízení – být užitečný organizaci

Od rozvoje znalostí k inovacím Britský model  Knowledge Transfer Centre rozvoj VaV činností (projekty, podpora vědecké činnosti) spolupráce s praxí (společné projekty, stáže, výměny expertů) ochrana výsledků VaV a transfer technologií v širším pojetí podpora vzdělávání v oblasti VaV (specializované kurzy, semináře)

Od rozvoje znalostí k inovacím Schematické znázornění zaměření projektu: Fáze inovačního procesu (od námětu k uplatnění na trhu) Identifikace potřebných informací / znalostí Činnost CTT Externí experti Přínos pro cílové skupiny

Od rozvoje znalostí k inovacím Komplexní systém vzdělávání v oblasti inovačních procesů M1: Vnější podmínky pro výzkum, vývoj a inovace M2: Nástroje a techniky získávání vnějších informací M3: Manažerské techniky plánování a řízení rizik M4: Financování VaV činnosti (národní a mezinárodní granty a jejich pravidla) M5: Podnikání ve výzkumu a vývoji (start-up, spin-off a jejich uplatnění na UTB ve Zlíně) M6: Řízení znalostí v organizacích (řízení lidských zdrojů ve VaV, využití ICT pro VaV) M7: Tvorba týmů a týmová spolupráce (do individualismu k efektivní týmové spolupráci) M8: Spolupráce ve VaV činnosti (výzkumné instituce a podniky, mezinárodní spolupráce) M9: Transfer technologií (definice, metody, postupy) M10: Řízení inovačních procesů (implementace VaV projektů, ekonomika a kontroling) M11: Duševní a průmyslové vlastnictví a jeho ochrana M12: Komercionalizace výsledků VaV činností (způsoby, prostředky, procesy) M13: Propagace a marketing výsledků VaV činnosti M14: Hodnocení výsledků VaV činnosti (ekonomická efektivita a oceňování)

Podpora výzkumu, vývoje a inovací Projekt: „Trenčiansko-zlínská inovační platforma“ (T-ZIP) OP Přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika Oblast podpory: Rozvoj podnikatelského a inovačního prostředí Koordinátor: Agentura pro ekonomický rozvoj Vsetínska, o.p.s. Partner: 5 partnerů (3 ČR + 2 SR) Zahájení: 1. února 2009 Ukončení: 31. ledna 2011 Hlavní cíl projektu: Vytvoření dlouhodobě spolupracujícího mezinárodního konsorcia institucí ze Zlínského a Trenčínského kraje, se zaměřením na vytváření vhodného prostředí pro vznik a rozvoj inovačního podnikání, transfer technologií, podporu firemního vývoje a výzkumu a rozvoj technologicky orientovaných malých a středních podniků.

Podpora výzkumu, vývoje a inovací Projekt: „CERADA  Central European Research and Development Area“ 7. rámcový program ES pro výzkum, technologický rozvoj a demonstrace Výzva: FP7-REGIONS-2008 (SP4-Capacities, CSA) Koordinátor: Agentura pro regionální rozvoj, a.s. Partner: 13 partnerů ze 4 zemí (CZ, SK, PL, UK) Zahájení: 1. března 2009 Ukončení: 30. dubna 2011 Hlavní cíl projektu: Podpora spolupráce ve VaV orientovaném na sektory automobilového a leteckého průmyslu ve Zlínském, Moravskoslezském a Žilinském samosprávném kraji a ve Slezském vojvodství, vytvoření „znalostního klastru“ a společného Akčního plánu.

Další rozvoj výzkumu, vývoje a inovací na UTB Centrum polymerních systémů (CPS) projekt podaný do OP VaVpI, osa 2 – Regionální výzkumná centra stavebně technická část: nový objekt s kapacitou cca 150 zaměstnanců umístění: Zlín výzkumné zaměření: polymerní procesy, kompozity a bioaktivní polymery lidské zdroje: 45 pracovníků okamžitě dostupných + 30 doktorandů celkové plánované výdaje projektu: cca 890 mil. Kč

Další rozvoj výzkumu, vývoje a inovací na UTB Evropské polymerní centrum (EPC) projekt podaný do OP VaVpI, osa 1 – Centra excelence stavebně technická část: umístění do objektu VTP výzkumné zaměření: reologie polymerů, pokročilé polymerní systémy lidské zdroje: 15 špičkových VaV pracovníků + 15 doktorandů celkové plánované výdaje projektu: cca 263 mil. Kč

Shrnutí Předpoklady pro uskutečňování a další rozvoj výzkumu, vývoje a inovací na UTB ve Zlíně: infrastruktura (prostory a přístroje) – základní infrastruktura existuje a bude dále rozvíjena prostřednictvím projektů OP VaVpI lidé – počet vědeckých pracovníků je zatím nízký, prostřednictvím projektů OP VK by mělo dojít k rozvoji kompetencí stávajících pracovníků a přilákání nových podmínky pro uskutečňování VaV – rozvoj podpůrných činností přispěje ke zlepšení stávajících podmínek (projektoví manažeři, patentoví zástupci, manažeři komercionalizace, odborníci na propagaci aj.) financování VaV – cílené vyhledávání příležitostí a jejich důsledné využívání (podpora projektových činností) systémový přístup k VaV činnostem (plánování – uskutečňování –nakládání s výsledky – vyhodnocení a zpětná vazba).

Mail: manova@uni.utb.cz Ústav projektových činností Kontakty Ing. Martina Manová Tel.: +420 576 038 029 Mail: manova@uni.utb.cz Ústav projektových činností Centrum transferu technologií Nad Ovčírnou 3685 760 01 Zlín

Děkuji Vám za pozornost. Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.3.00/09.0009 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.