EVSE 2013 Šárka Horáková. Historie jednotné měny Kolaps Bretton-Woodského systému (1971),nadále však potřeba fixace směnných kursů Evropský měnový systém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reforma Paktu o stabilitě a růstu a dohled nad makroekonomickými nerovnováhami v EU: hlavní otázky pro ČR Jakub Mazur Vedoucí oddělení 532 Hospodářská.
Advertisements

Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Evropská hospodářská a měnová unie
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava - Kyjev Dita Malíková da ň ový poradce.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Hospodářská politika státu
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche The Vienna Institute for International Economic Studies 10 let Euro: zkusenosti.
Funkce České národní banky
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
Fáze ekonomické integrace EU Hospodářská a měnová unie
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Konvergenční kritéria
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Zpráva o finanční stabilitě 2005
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Správa hospodářských záležitostí v EU a dlouhodobá vize „skutečné hospodářské a měnové unie“ Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně právní.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Konvergenční zprávy, Pakt stability a růstu Hospodářská a měnová unie.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
Michaela Nečasová Dějiny Evropské unie –
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1 5. Konvergenční kritéria 1.EMU a její stádia. ECB, její měnová politika a inflační cíl 2.Německá marka a měnová politika Německé spolkové banky: vzor.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Rozšiřování eurozóny Evropská měnová integrace. Vstup zemí SVE do EU - historické milníky n 12/ asociační dohody (evropské) s Pol, Maď, ČSFR (prozatímní.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Jednotná měnová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Transkript prezentace:

EVSE 2013 Šárka Horáková

Historie jednotné měny Kolaps Bretton-Woodského systému (1971),nadále však potřeba fixace směnných kursů Evropský měnový systém (EMS) – 1979, od roku 1981 ECU (evropská měnová jednotka) Budování Hospodářské a měnové unie (HMU) – 1992: Maastrichtská smlouva

Tři fáze budování HMU 1990–1993: nezávislost CB, liberalizace pohybu kapitálu 1994–1998: institucionální fáze (Evropský měnový institut, od 1998 Evropská centrální banka – ECB), plnění Maastrichtských (konvergenčních) kritérií, rozhodnutí o státech postupujících do 3. fáze Od 1999: neodvolatelná fixace směnných kursů 11 států, ECU nahrazeno eurem v bezhotovostním styku, ECB řídí měnovou politiku, Řecko členem eurozóny (2001), euro v hotovosti (2002)

Budování HMU – fáze 1 1. fáze ( ): hlavním cílem bylo završení procesu budování jednotného trhu a podpora konvergence (inflace, úrokové sazby, kurz); dále dokončení liberalizace pohybu kapitálu a posilování nezávislosti centrálních bank; požadavek zakázat přímé financování veřejného sektoru centrálními bankami.

Budování HMU – fáze 2 2. fáze ( ): hlavním cílem bylo dosažení výrazného pokroku ve fiskální oblasti; dále dosažení nominální konvergence na základě stanovených kritérií (viz dále); r.1994 byl založen Evropský měnový institut (EMI), který připravoval podmínky pro zavedení eura do vzniku Evropské centrální banky (ECB)

Budování HMU – fáze 2 na Amsterdamském zasedání Evropské rady v r byl přijat tzv. Pakt stability a růstu (mj. zakotvuje do té doby chybějící sankce za nadměrné fiskální deficity pro členské země) rozhodla Evropská rada o zemích, které se kvalifikovaly pro vstup do eurozóny (11 zemí), Řecko až od ledna 2001

Budování HMU – fáze 3 3. fáze (od ledna1999): neodvolatelné zafixování kurzů měn příslušných zemí k euru k a nahrazení ECU eurem v poměru 1:1 (v bezhotovostní podobě) k témuž datu ECB začala řídit jednotnou měnovou politiku k euro v hotovostní podobě rozšiřování Eurozóny: Slovinsko, Malta, Kypr, Slovensko, Estonsko

Maastrichtská kritéria jsou uvedena v Maastrichtské smlouvě, která vstoupila v platnost v roce 1992, jsou v ní stanoveny podmínky, které musí splnit země žádající o členství v Eurozóně; cílem bylo vytvořit stabilní ekonomické prostředí a usnadnit přechod na společnou měnu

Maastrichtská – konvergenční kritéria monetární cenová stabilita úrokové sazby fiskální deficit celkový dluh měnové stabilita devizového kurzu

Kritérium cenové stability dlouhodobě udržitelná cenová stabilita a průměrná míra inflace 1 rok před šetřením nepřekračující o více než 1,5 p.b. průměrnou inflaci ve třech zemích EU s nejlepšími výsledky, sledována pomocí indexu HICP

Kritérium úrokových sazeb průměrná dlouhodobá nominální úroková sazba 1 rok před šetřením nepřekračuje o více než 2 p.b. průměrnou úrokovou sazbu třech zemí s nejlepšími výsledky v oblasti cenové stability

Kritérium veřejného deficitu podíl skutečného či plánovaného deficitu veřejných financí nepřekračuje 3 % HDP; kromě případu, kdy deficit podstatně poklesl či se neustále snižoval k úrovni blízké referenční hodnotě, popř. kdy překročení bylo výjimečné a dočasné

Kritérium veřejného dluhu veřejný dluh nepřekračuje 60 % HDP kromě případu, kdy se dostatečně snižuje a blíží se uspokojivým tempem referenční hodnotě

Kritérium stability kurzu Kritérium stability kurzu: alespoň dva roky před šetřením účast v ERM alespoň dva roky před šetřením dodržování stanoveného rozpětí bez značného napětí v tomto období nedevalvovat kurz své měny vůči jakékoli měně jiného členského státu kritérium neplnily Švédsko a VB z důvodu neúčasti v ERM Irsko kritérium splnilo, ačkoli kurz vybočoval z pásma - ovšem na apreciační straně, takže vše bylo v pořádku (obdobně tomu bylo i v případě Řecka před přijetím do Eurozóny v r. 2001)

Proč inflace? 2 důvody: požadavek Německa udržet stabilní růst cenové hladiny (tzn. přizpůsobit monetární politiku potřebám členského státu, který preferuje nízkou inflaci) problém s postupnou ztrátou konkurenceschopnosti ekonomiky s rychlejším růstem cenové hladiny v případě existence společné měny a nemožností kompenzace inflačního diferenciálu nominální devalvací měny

Proč úrokové sazby? rozdílné úrokové sazby by v případě existence společné měny (a tím neexistence devizového rizika) vedly k vysokému přílivu kapitálu do ekonomiky s vyšší úrokovou sazbou; takový tok bude pokračovat tak dlouho, až dojde k vyrovnání výnosnosti ze srovnatelné investice (např. u obligací k poklesu ceny v ekonomice s nižší úrokovou sazbou a růstu její ceny v ekonomice s vyšší sazbou); výsledkem by pak byly dodatečné zisky držitelů obligací v zemí s vyšší úrokovou sazbou a naopak; z výše uvedeného důvodu je nutný požadavek na sjednocení úrokových sazeb před vstupem do měnové unie

Důvody pro existenci rozdílu v úrokových sazbách ve výši 2 p.b. Dva důvody: i po zavedení jednotné měny existují transakční náklady spojené s prodejem cenného papíru v jedné zemi a nákupem v druhé; země s vyšší úrovní zadlužení jsou z pohledu investorů rizikovější a pro financování své dluhové služby musí nabídnout tzv. rizikovou prémii

Proč veřejný deficit a veřejný dluh? Podobné důvody jako u inflace: země s vysokým zadlužením mají tendenci snižovat celkový dluh v reálném vyjádření i náklady s ním spojené (úrokové platby) prostřednictvím neočekávaného zvyšování cenové hladiny; země s tradicí nízké inflace proto požadují snížení dluhové zátěže před vstupem do HMU; to stejné platí pro max. strop ročních deficitů veřejných financí Navíc je požadavek na snížení dluhové zátěže motivován hrozbou platební neschopnosti dané ekonomiky a s tím spojenou hrozbou státního bankrotu

Otázky spojené se stanovením kritéria pro veřejný dluh proč právě 60%? v době jednání o Maastrichtské smlouvě se jednalo o průměrnou hodnotu všech zemí(a především Německa) Stanovení nominálního růstu HDP na 5% ročně v případě, že skutečný nominální růst HDP bude vyšší (nižší) než 5%, mohl by být pro udržení kritéria 60% roční deficit veřejných rozpočtů vyšší (nižší) než požadované max. 3%

Proč požadavek stability devizového kurzu? 2 důvody: kritérium má zabránit vstupujícím zemím provést těsně před vstupem do MU nominální devalvaci za účelem zvýšení své konkurenceschopnosti; země má prokázat schopnost udržet stabilitu své měny ve vztahu ke společné měně (to vyžaduje i dostatečné sladění monetární politiky)

Pakt stability a růstu Soubor regulačních, resp. kontrolních a sankčních pravidel pro udržení fiskální disciplíny, jakožto „prostředku pro posílení cenové stability a pro silný a udržitelný hospodářský růst napomáhající tvorbě pracovních míst“ (Usnesení Evropské rady o Paktu stability a růstu, Amsterdam, 17. června 1997), i po vstupu do HMU Vymezuje povinnosti členských států při realizaci národních fiskálních politik Svěřuje do rukou vybraných institucí EU pravomoc k vynucování fiskální disciplíny Představuje prolongaci Maastrichtských požadavků na stabilitu fiskální oblasti

Pakt stability a růstu Důvody vzniku-nutná pravidla i po vstupu do Eurozóny, obavy Německa Stabilizační (členské země) a konvergenční programy (nečlenské země) Procedura při nadměrném schodku (EDP)-sankce

Výpočet sankcí EDP Skutečný schodek % HDP fixní složka % HDP variabilní složka % HDP sankce celkem % HDP (oddo> - ∞ , ,10,3 560,2 0,4 6∞0,20,30,5

Pakt stability a růstu Ani v době zavedení Eura státy nedodržely kritéria (Belgie, Rakousko, Itálie, Nizozemsko, Španělsko, Německo) Jak je možné, že přijaly Euro? Otázka prestiže, kreativní účetnictví „Belgická vláda provedla transakce mezi rozpočtem a penzijními fondy, francouzská vláda převzala přebytkové penzijní fondy, v Itálii byla zavedena zvláštní ‚proevropská‘ daň, Řecko přiznalo účelové plnění fiskálních kritérií použitím jednorázových a neopakovatelných kroků.“

Pakt stability a růstu První roky fungování bez problémů ALE v roce 2002-Francie a Německo Následovala ztráta kredibility Paktu, nutná reforma Přišla v roce 2004-nepřináší nic převratného, jen další soubor výjimek a úpravu délky lhůt růst v eurozóně průměrně 3% HDP, státy měly využít této příznivé situace ke snižování deficitů a tvorbě přebytků

Společná měna Výhody Nevýhody Transparentnost cen Transakční náklady Kurzové riziko Zahraniční obchod Ekonomický růst ………….. Ztráta autonomie Riziko asymetrického šoku Náklady na zavedení nové měny Ztráta ražebného …………..

Krize Eurozóny Nedodržování fiskálních pravidel Vliv finanční krize Problémy Řecka Problémy států PIIGS

Finanční krize Léto 2007, největší od poválečné doby Charakteristika: předcházel silný nárůst úvěrů, nízké rizikové prémie a zejména „bublina“ na realitním trhu Akutní nedostatek likvidity finančních institucí, rostly obava, ale nikdo se nebál systémové kolapsu To se změnilo s pádem Lehman Brothers (léto 2008) Rychlý přenos do reálné ekonomiky přes omezení úvěrů, ztráta důvěry, snížení investiční aktivity podniků a poptávky domácností zejména po zboží dlouhodobé spotřeby a bydlení

Finanční krize Do budoucna nutné se zamyslet nad: Jak předejít takovým událostem (preventivní mechanismy) Stabilizace reálných ekonomik a finančních systémů (kontrolní mechanismy) Řešení krizí (nápravní mechanismy)

Kontrolní mechanismy Evropský semestr (září 2010): jehož cílem „… je poskytnout strukturovaný rámec, v němž budou členské země koordinovat své rozpočtové a hospodářské politiky v souladu s Paktem stability a růstu a Strategií EU 2020“na základě roční analýzy růstu sestaveny hlavní výzvy EU pro nadcházející rok. Na řadu se dostávají programy konvergence případně stability a jejich střednědobé strategie rozpočtů společně s reformními plány, které jsou zasílány k posouzení Komisi a Rada v průběhu června nebo července na tomto základě vydá vlastní stanovisko (viz preventivní mechanismus Paktu). Hlavní krok přichází v červenci, kdy Rada a Evropská rada vydávají politická doporučení státům, která vedou k systematické koordinaci fiskálních politik, a to ještě před termínem schvalování státního rozpočtu na nadcházející rok z důvodu možné včasné implementace změn.

Kontrolní mechanismy Pakt euro plus (březen 2011): posílení konkurenceschopnosti, zaměstnanosti, udržitelnosti veřejných financí a finanční stability, což by mělo zajistit konvergenci ekonomik všech států eurozóny a zbývajících států EU, které Pakt euro plus dobrovolně přijaly. každý účastnický stát předloží opatření, která povedou k naplňování výše uvedených cílů

Kontrolní mechanismy Smlouva o stabilitě, koordinaci a řízení v hospodářské a měnové unii (leden 2012) státy eurozóny a všechny zbývající státy EU kromě Spojeného království a České republiky implementovat rozpočtovou kázeň do všech účastněných států na národní úrovni maximální povolené výše střednědobého strukturálního schodku 0,5 % HDP