Šedá literatura Zuzana Janušová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Odborné časopisy a článkové databáze aneb odbornou práci jedině s kvalitními zdroji FSS MU, a Ústřední knihovna FSS.
České vysoké učení technické v Praze
3.1. Typy vědeckých sdělení a periodik ústní forma - víceméně nezávazná forma sdělení, nezakládá prioritu sdělení formou semináře či přednášky na konferenci.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“ Persistentní identifikátory v databázích eVŠKP Stručné shrnutí Petr Novák, Státní.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
Citace, citování Plagiátorství
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Metody zpracování informací
Seznamy digitálních knihoven
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
Tel.: Technologické centrum AV ČR Ve Struhách Praha 6 Podpora možného zapojení do.
Informační zdroje GEOLOGIE.
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
Akvizice periodické literatury Havlíčkův Brod.
OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe. Nástupce projektu DRIVER. Portál umožňuje.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
Budoucnost současných internetových zdrojů Mgr. Ludmila Celbová
1. prosince konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2010 Šedá literatura a Národní úložiště šedé literatury (NUŠL) Iveta Fürstová.
Vyhodnocení ankety „Kde a jak hledáte odborné informace?“
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
CPVŠK 2006, UP Olomouc jde do světa … Iva Prochásková, UK UPa.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Bezplatné informační zdroje z oblasti ekonomických věd Martina Machátová Aktualizace: 18. listopadu 2014.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
EVALUACE WWW ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE Petr Sejk
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
ŠEDÁ LITERATURA Šedá literatura - z nejdůležitějších a nejstrategičtějších zdrojů vědeckých, technických a obchodních informací - „polopublikovaná literatura“
Metody zpracování informací
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Název akce: Seminář softskills pro oblast VaV a spolupráce (inovační management) Datum a místo konání: Prezentující: Daniela Tkačíková
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Informační zdroje pro molekulární biologii M. Jurajda.
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Připojení repozitáře k OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Theses – abecední rejstřík klíčových slov Jsou zde uvedena pouze slova, která byla vložena do klíčových slov u více než 50 prací.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
INFORMAČNÍ INSTITUCE, REPOZITÁŘE A ARCHIVY, ŠEDÁ LITERATURA (ty pravé poklady) Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo projektu:
INFORMAČNÍ INSTITUCE, REPOZITÁŘE A ARCHIVY, ŠEDÁ LITERATURA Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.3.00/
Metody zpracování informací PhDr. Jiří Javorský, CSc. Kontakty do práce  Tel.: 
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Discovery služby a souborný katalog
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
Transkript prezentace:

Šedá literatura Zuzana Janušová

Co je šedá literatura? Polopublikovaná literatura (není publikována oficiálně, formálně) Literatura vydávaná v omezeném množství Informační zdroje, které neprochází klasickými komerčními nakladatelstvími Dokumenty bez jednoznačné identifikace ISBN, ISSN

Do šedé literatury patří: Zprávy (výzkumné, technické, vývojové, studijní, apod.) Disertační práce Diplomové práce Konferenční (nepublikované) materiály Proslovy, diskuse Vládní dokumenty apod. Digitální zdroje (www dokumenty, dokumenty na optických discích, ..)

Formy šedé literatury: Z hlediska formy rozlišujeme: klasickou tištěnou elektronickou (www stránky, elektronická pošta, apod.) Stejně jako dokumenty dělíme na: primární sekundární terciární Charakter hybridních dokumentů (střídají se mediální formy a lze k nim přistupovat z několika hledisek)

Opěrné body pro porozumění šedé literatuře: Startovním bodem může být např. GreyNet (http://www.greynet.org/) Existují i konference – např. Mezinárodní konference o šedé literatuře Některé báze dat – např. http://www.dialog.com

Zdroje šedé literatury: NTIS – National Technical Information Service GPO – Government Printing Office Grey Net - The Grey Literatur Network Service Cerist - Centre of Scientific and Technical Information Cordis - Community Research and Development Information Service IZ- InformationsZentrum Sozialwissenschaften An International Journal on Grey Literature – specializovaný časopis zabývající se šedou literaturou a přístupovými cestami k těmto zdrojům

Závěr: ŠL je významný zdroj informací Existuje komise zabývající se zpřístupňováním vysokoškolských kvalifikačních prací Je plánováno Národní úložiště ŠL Automatizovaný systém evidence publikační činnosti AV ČR – Evidence publikační činnosti Akademie věd ČR

Příklady literatury zabývající se touto problematikou: Papík, R.: Co je šedá literatura a jaké jsou její hlavní zdroje Papík, R.: Zdroje šedé literatury Papík, R. – Michalík, P. – NOVÁČEK, L.: Internet – ekonomické, marketingové a finanční aplikace. Strategie vyhledávání a prezentace Hirtle, Peter.: Broadsides vs. Grey Literature

Zdroje, ze kterých jsem čerpala: www.greynet.org www.portalstm.cz www.knihovna.vslib.cz www.stk.cz www.ikaros.cz www.konjunktura.cz www.evskp.cz/

Děkuji za pozornost