1. pomoc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Advertisements

DUM č.65 První pomoc při bodnutí a kousnutí
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
ÚVOD DO PRVNÍ POMOCI Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
První pomoc Úrazy ve škole.
První pomoc při závažných stavech
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
Důležitá telefonní čísla
Veronika Hejzlarová, DiS.
Základní informace.
Integrovaná střední škola,Slaný
Honza a Světlana Ahoj děti, jmenuji se dráček HASÍK.
První pomoc při krvácení Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_187_Biologiečlověka_Prvnípomocpřikrvácení Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,
První pomoc Obecná pravidla. Základní pravidlo Jednej klidně (nezmatkuj), ale buď rozhodný!
Intoxikace (otravy).
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
s elektrickým zařízením
Základy první pomoci 7. ročník.
ÚRAZY TEPLEM A CHLADEM Mgr. Jana Volemanová.
Zdravověda.
PRVNÍ POMOC Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.14 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění zvířaty Typ: DUM - výkladový Předmět: TVZ Ročník:
08.1 Jak ošetřit některá poranění Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví.
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
Elektronická učebnice – II
Postup p ř i ošet ř ování drobn ě jších zran ě ní Resuscitace ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Zdravotnická záchranná služba příspěvková organizace
V životě lidí mohou nastat neočekávané situace
... jednotné evropské číslo tísňového volaní 112
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Drobná poranění v domácnosti Číslo DUM: VY_52_INOVACE_80_96 Vzdělávací předmět: Rodinná výchova.
První pomoc Přivolání pomoci z okolí
Zdravotní záchranná služba
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zlomeniny a poranění kloubů
První pomoc - úvod K výukovým účelům zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007.
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOVĚDA _ 5.TŘ. Název: TÍSŇOVÁ VOLÁNÍ Číslo.
KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.
Kurz první pomoci Marcela Balatková (studentka 1.LF UK)
PRVNÍ POMOC PŘI ÚRAZECH DUM/004/ČLOVĚK A JEHO SVĚT/První pomoc při úrazech/VYDMUCHOV/ŠŤÁSTKOVÁ/ 2012.
První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_16_První pomoc Číslo a název klíčové aktivity: III/2.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A03Prv2_Tísňová volání.
PRVNÍ POMOC VY_32_INOVACE_2C_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Člověk a jeho svět Dopravní nehoda. Anotace:  Materiál slouží k nácviku jednání při zátěžové situaci, např. pokud se dítě stane účastníkem či svědkem.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_KRVÁCENÍ Číslo.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Záchranná služba Krvácení – Ošetření drobných oděrek První pomoc: Ránu umyjeme, vydezinfikujeme. Vezmeme náplast a oděrku přelepíme.
NEMOC A ÚRAZ VY_32_INOVACE_5A_07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Drobná poranění VY_52_INOVACE_29
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
Čísla integrovaného systému
První pomoc: test.
VY_32_INOVACE_04-11 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Ochrana člověka za mimořádných situací – první pomoc
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_14_Nemoc, úraz
Základy první pomoci.
Kurz základní resuscitace
Transkript prezentace:

1. pomoc

hasiči 150

Kdy volat? Kdykoliv potřebuji já či mé okolí okamžitě pomoci, je to nevyhnutelné, hrozí zprodlení, poškození zdraví, smrt, katastrofa …

Co říct ? Kde? – Nejpřesnější popis, les na 19 km dálnice D1, 5. dům zprava v ulici Chrudimská. … Co? - Dům, les… ( dobrý se zmínit o tom zda hrozí vybuchnutí plynových láhví …) Jméno a č. telefon odkud voláme Vyčkejte na z5 hovor k ověření pravdy - Být připraven na otázky zda je silnice průjezná, zda je někde vodní plocha…

záchranka 155

Kdy volat? Vždy, když dojde k náhle vzniklé poruše zdraví nebo závažnému úrazu. Zejména je nutné volat záchrannou službu v těchto případech: bolest na prsou, tlak na hruníku potíže s dýcháním porucha vědomí, bezvědomí, křeče vážnější úraz otrava či náhodné požití léků či chemikálií

Co říct? Co přesně se stalo Kde k události došlo: adresa, číslo domu, patro, jméno na zvonku (popřípadě výrazné záchytné body v okolí - kaplička, komín apod.) Informace o postiženém: pohlaví, přibližný věk, počet postižených u dopravních nehod, jeho zdravotní stav (zda je při vědomí, krvácí, na jaké bolesti si stěžuje atd.) Informace o volajícím: pro případný zpětný dotaz při obtížích s hledáním místa události Za všech okolností zachovejte klid, sanitka nemůže vyjet, dokud není jasné přesně kam a co se stalo.

policie 158

Kdy volat? Záleží na okolnostech. Můžete ji zavolat při nehodě nad 10 000,- , při ohrožování života, přepadení, krádeži…

Co říct? Kde? Co se stalo/ děje? Jméno a příjmení, telefonní č.

jednotné tísňové číslo Číslo, s kterým se dovoláte jak na policii, záchranku tak i hasiče. Doporučuje se volat rovnou (150,158,155) trvá déle spojení.

městská policie 116

tlakový puchýř *Neporušený puchýř necháme být. Nepropichujeme ani nestříháme. Dbáme o to, aby se neprotrhl. Sám se zahojí. Popřípadě přelepíme náplastí, aby se nepoškodil. * Poškozený puchýř dezinfikujeme, potřeme slabou vrstvou protizánětlivý mastičky. Dbáme o to, aby se do rány nedostala nečistota. Popřípadě vyhledáme lékaře.

odřené koleno Opláchneme pod tekoucí vodou ( popřípadě otřít vlhkou vatou. Pozor, aby se vata nedostala do rány!). Dezinfikujeme a přelepíme náplastí.

malé říznutí Povrchová zranění stačí dát na chvíli pod studenou vodu. Ošetřit dezinfekcí a zalepit náplastí.

bodnutí hmyzem Pokud v ráně zůstane žihadlo vyndáme ho. Poté ránu uklidňujeme studeným obkladem či obkladem v octu. Taky se a ránu může položit plátek cibule.

klíště potřeme dezinfekcí, mýdlem… Krouživým pohybem se snažíme vyndat klíště. ( Buď pinzetou či froté látkou.) Ránu po klíštěti dezinfikujeme.

krvácení z nosu hlavu předkloníme Na kořen nosu a na týl položíme studený obklady. Obklady měníme, aby zůstaly studený. Zůstaneme dokud nepřestane téct krev. Pokud to nešlo zastavit. Vyhledáme lékaře.

šátkový závěs ruky

obvaz kotníku

Zdroje: http://www.uszssk.cz/index.php?mid=18&msid=14 http://www.babyweb.cz/Clanky/a2467-Jak-osetrit-drobna-poraneni.aspx