Známá básnířka ze starověku a významná představitelka řecké lyriky Spory: na kterém ostrově v Egejském moři se Sapfó narodila? Lesbos x Eressos V dětství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Píseň písní Šalomoun byl vyhlášený svou moudrostí a také milostným životem, v Jeruzalémě si postavil veliký harém. Snad proto se zdál jako vhodný patron.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
ÚVOD DO STUDIA LITERATURY
Česká poezie po r VY_32_INOVACE_31-15 V. Hrabě, E. Bondy.
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Mytologie a její odraz v řeckém umění
Petrarca, Francois Villon
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Toto je první kniha tištěná mechanicky. Pan Gutenberg si dal tu práci a první kniha, kterou vysázel a vytiskl, byla právě Bible. V roce 1978 byla tato.
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Portréty literárních osobností světové literatury.
František Ladislav Čelakovský
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Romantismus v literatuře
Obecné poučení o literatuře
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NEJSTARŠÍ PSACÍ LÁTKY VOSKOVÉ DESKY PAPYRUS PERGAMEN PSACÍ NÁSTROJE KNIHOVNY.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. července 2012
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici lyriky, její hlavní znaky a dělení. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura.
VY_III/2_INOVACE_87_František Hrubín
Vojtěch Hynais.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Vítězslav Hálek Májovci
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Karel Toman Anarchistický buřič.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
DÁVNÉ ŽENY V EGYPTĚ nejen obyčejné ale také slavné, posvátné, panující
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
William Shakespeare.
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Vítězslav Hálek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
LITERÁRNÍ DRUHY LYRIKA – LYRICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení V. Hálka a jeho díla Ročník /
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Catullus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník středních.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11.
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Jan Neruda - dílo.
Cyril a Metoděj biografie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
Spisovatelé dětské literatury
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Transkript prezentace:

Známá básnířka ze starověku a významná představitelka řecké lyriky Spory: na kterém ostrově v Egejském moři se Sapfó narodila? Lesbos x Eressos V dětství přišla o otce, měla 3 bratry Provdala se za bohatého kupce Kerkilase Donucena k odchodu do exilu v Syrakusách Založila školu pro dívky ze šlechtických rodin (Lesbos) Jeden z mnoha imaginárních portrétů Sapfó

Říkalo se o ní, že má orientaci na stejné pohlaví Pomluvy: kvůli erotickému tónu a naivitě, se kterou prezentovala v básních své city Zemřela v 60. letech (údajně kvůli nešťastné lásce k pastýřovi Faonovi)

Její tvorba byla slavná, ale zakázaná Díla psaná v aiolském nářečí řečtiny Sapfó patřila mezi první, kdo se zajímal o pocity Líčení vášní, něžný cit pro přírodu, ucelenost každé řádky a celých ód, ovládáni všech prostředků mluvy a verše Psala: svatební písně, motlitby, epigramy, milostné písně, hymny i písně k přítelkyním Svatební písně: zpívány za průvodu nevěsty z otcovského domu do nového příbytku

Roku 380 př. n. l. – všechny její knihy spáleny V 19. stol. se našla jen malá část u řeky Nil (papyry zde ležely 2 tisíciletí) Rozluštění velmi poškozených papyrů trvalo více jak 100 let Její poezie byla překládána hlavně do latiny 9 knih je shromážděno ve velké Alexandrijské knihovně Sapfó psala nářečím z ostrova Lesbos = obtížné na přeložení Vydala celkem 9 sbírek Nejznámější je její báseň Óda na Afroditu (psáno zvláštním veršem, který je typický pro Sapfó) Alexandrijská knihovna

Básnická forma, kterou vytvořila a používala Sapfó Je nejvíce používanou antickou slokou Sloka je nerýmovaná (v češtině podobná nejdříve sylabickému verši, později časoměrnému verši) Její básně jsou stále studovány a překládány Česky vyšel výbor „Písně z Lesbu“. Písně z Lesbu