GIMP GIMP je vlastně zkratkou názvu General / GNU(od roku 1997) Image Manipulation Program, což můžeme přeložit jako program na úpravu grafiky/obrázků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FAKTORIÁL Ing. Martina Sedláková.
Advertisements

Grafický editor GIMP (1)  úvod  seznámení s programem  výběry  práce se schránkou Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
Rastrová a vektorová grafika
Grafický editor GIMP (13)
Alternativa k MS Office leden Historie OpenSource Office Star Office –německá firma Star Division od roku 1994 OpenOffice –StarOffice přechod k.
Software start počítače a operační systém.
SOFTWARE operační systémy
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14_FY_A Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Grafika Martina Fabianová, Lyra. … rozhodla jsem se zúčastnit se grafické části VZSST z trošku jiné stránky, tak doufám, že mě s tím hned nevykopnete.
Ing. Bohuslava Vitekerová
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_13_16_operační systém.
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Co je Linux? Základní pojmy
Gimp se představuje První pohled…. GIMP 1.Je to v podstatě Photoshop zdarma, ale tím není myšleno „pro chudé…“ 2.Oproti Photoshopu má GIMPík několik omezení:
NázevOperační systém Windows Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
E-learning ve výuce na SŠ
Počítačová grafika – rastrová grafika
Počítačová grafika.
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Informace a Internet Bohumil Bareš. Grafický editor GIMP (1)  úvod  seznámení s programem  výběry  práce se schránkou 2.
GIMP 2 Prezentace pro 3MA381 Jan Dobrovolný. 2 Obsah představení GIMP jeho využití nástroje vzhled výhody a nevýhody.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Licencované a volně šířené programy, autorské právo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Grafický editor GIMP (6)
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
CMS Moodle Petr Korviny Témata příspěvku úvod o CMS Moodle úvod o CMS Moodle tvorba kurzu tvorba kurzu správa kurzu (z pohledu lektora,
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_15_FY_A Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zkušenosti s nasazením svobodného software při výuce
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (3)
G IMP. Gimp je bitmapový grafický editor s částečnou podporou vektorové grafiky Lze s ním vytvářet grafiku pro web, upravovat fotografie Čeští uživatelé.
Operační systémy Název a adresa školy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_19.
Co to je, jak na to…. HDR – pár ukázek na úvod…
FAKTORIÁL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Licence Ing. Jiří Šilhán. EULA GNU GPL RUHY%20SOFTWARE.pdf
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Rozklad mnohočlenů na součin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
TVORBA WEBOVÝCH APLIKACÍ S VYUŽITÍM OPEN SOURCE CMS Autor: Lukáš Dubina Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa Jihočeská Univerzita České Budějovice 2010 Prezentace.
Struktura operačních systémů
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Rastrová grafika Úprava fotografií
Grafika Kateřina Šebestová Grafika Druh výtvarného umění Více exponátů stále originály Vznik 6. století v Číně 868 první kniha 13. století tisk na plátno.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
 softwerová licence  nechává autorovi autorská práva, ale umožňuje ostatním bezplatný přístup k softwaru  software nesmí být pozměňován  autoři poskytují.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
SW pro správu PC, aplikační SW, licence
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Srovnání operačních systémů
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Úvod do algebry (řešení jednoduchých rovnic)
Úvod do algebry (řešení jednoduchých rovnic)
Transkript prezentace:

GIMP GIMP je vlastně zkratkou názvu General / GNU(od roku 1997) Image Manipulation Program, což můžeme přeložit jako program na úpravu grafiky/obrázků. Program je volně šířitelný a to pod licencí GPL (GNU General Public License). GPL je tzv. copyleftová licence tzn.: Odvozená díla musí být součástí stejné copyleftové licence.

GIMP Historie:  Vývoj začíná roku 1995  Spancer Kimball a Peter Mattis  Motif → GTK (GIMP ToolKit) – grafická knihovna pro tvorbu uživatelských rozhraní  Do verze 2.0 vyvýjen pouze pro Unix/Linux  Aktuální verze 2.6.2

GIMP Funkce GIMPu jsou rozsáhlé, takže je zde nemůžu všechny popsat, ale zkusíme si přiblížit alespoň některé z nich. Pokud se chcete dozvědět více o funkcích GIMPu můžete navštívit buď tuto stránku se stručným návodem: nebo přímo oficiální stránky GIMPu

GIMP – seznámení se se základním uživatelským rozhraním (OSWin)‏

Mohli jste si všimnout množství oken, jenž jsou otevřena, což popravdě nedělá OS Win moc dobře, co si budeme povídat. V tomto má Adobe Photoshop určitou výhodu protože si sám spravuje vlastní okna, kdežto GIMP nechává tuto činnost OS Tak tedy pojďme probrat okno vrstev

GIMP - Vrstvy

A na závěr pár ukázek práce lidí co už s tím asi chvilku dělají... Někdy je prostě potřeba věci trošku „poupravit“

GIMP Zajímavost  V GIMPu je také vytvořen všobecně známý tučňák „Tux“. Hlavně díky tomuto výtvoru roku 1996 si GIMP získal v té bodě mnohé příznivce  Nativní formát GIMPu je.xcf, který obrázku zachová jednotlivé vrstvy, takže je možné s nimi nadále pracovat. Bohužel už nezachovává historii úprav, ale nechtěli bychom toho přece jenom už trochu moc?