Zdravá škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Zdravý životní styl ve školách podporujících zdraví Konference PhDr. Jitka Reissmannová, Ph. D. Katedra výchovy ke zdraví PdF MU.
Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
Vlastní hodnocení školy
Zdravá škola škola podporující zdraví. Koncepce, která vstoupila do povědomí české pedagogické veřejnosti v rozmezí let 1991 – 1993 jako jedna z alternativních.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Výhody & nevýhody tvorby Projektu podpory zdraví vzhledem k tvorbě Školního vzdělávacího programu Tomáš Blaha SZÚ Praha 2005.
AUTOEVALUACE ŠKOLY AUTOEVALUACE UČITELE Může to být cesta ke kvalitě?
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Ve zdravém těle, zdravý duch … a ten je jen ve zdravé škole!!!
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Struktura výuky.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Základní škola a Mateřská škola Šebrov
Gymnázium Děčín. StudentUčitelé Škola Rodiče ŠkolaRodiče Student.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA CO TO ZNAMENÁ? ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA TO ZNAMENÁ: VYTVÁŘÍME PRO DĚTI ZDRAVÉ PROSTŘEDÍ.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Zpracovala: Simona Hyková
Komunitní a otevřená škola
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Přibyslav Mgr. Marie Linhartová
Teorie vzdělávání dospělých
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Odloučené pracoviště NAD PLOVÁRNOU Statutární zástupce školy Mgr. Božena Suchánková Vedoucí učitelka Věra Kopečná.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
Evaluace v mateřských školách
Didaktické formy.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Teorie vzdělávání dospělých
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Přiřaď vitamíny Zdraví.
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Veletrh zdraví
škola podporující zdraví
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Zdravá škola

Cíl programu Škola podporující zdraví Cílem kurikula je, aby se děti již od mateřské školy naučily postojům, které spočívají v úctě ke zdraví a praktickým dovednostem chránícím zdraví. Tento cíl mají naplňovat i všichni dospělí, kteří jsou ve škole nějakým způsobem angažováni ( vedení školy, učitelé, zaměstnanci, rodiče ). Podstatou projektu Zdravá škola je vytvoření zdravého prostředí v našich školách a výchova dětí ke zdravým životním návykům a zdraví podporujícímu chování. Autoři projektu chápou školu nejen jako místo pro vzdělání, ale i jako jedno z prostředí pro podporu zdraví a šíření myšlenek zdravého života. Smyslem vytvoření sítě zdravých škol je postupné naplňování vize, podle níž má každé dítě a každý mladý člověk právo být vzděláván ve škole podporující zdraví.

Konkrétní úkoly Rozvoj stylu a rozvíjení možnosti samostatné a poučené volby v péči o vlastní zdraví. Orientace na zdravý životní styl celé komunity, školy, obce ( úprava školního režimu a osnov, organizace a způsobu vyučování ). Kultivace vztahů uvnitř školy ( rozvíjení sociálních dovedností žáků i učitelů s cílem dosáhnout zlepšení atmosféry školního života ). Budování neformálních vztahů k rodičům a obci ( zvyšování prestiže školy, zlepšování informovanosti rodičů, vedoucí k větší důvěře ke škole a k větší snaze spolupracovat ).

Zásady programu vytvoření po všech stránkách zdravého prostředí ve škole včetně kultivace vztahů uvnitř školy výchova ke zdravému životnímu stylu včetně orientace na zdravý životní styl celé komunity i obce spolupráce se sociálními a odbornými partnery, z nichž nejvýznamnější jsou rodiče

Základní principy Projektu Zdravá škola Autoři knihy Program podpory zdraví ve škole ( 1998 ) uvádějí tři základní pilíře Pohoda prostředí Zdravé učení Otevřené partnerství

Pohoda prostředí Pohoda věcného prostředí – všestranná a vyvážená nabídka podmínek příznivých pro pohodu věcného prostředí školy, tříd a všech učeben ; mají být vybaveny tak, aby splňovaly požadavky účelnosti, estetičnosti, bezpečí i hygieny a aby byly přístupné, podnětné a funkční. Pohoda sociálního prostředí – chování by mělo vyjadřovat humanistické postoje lidí, pomáhat vytvářet pozitivní klima školy, podporují otevřenou komunikaci a vstřícnost, úctu, důvěru, snášenlivost, ochotu pomoci, trpělivost. Pohoda organizačního prostředí – organizace všech činností ve škole je v souladu s požadavky režimu dne, střídání práce a odpočinku, zdravé výživy a aktivního pohybu.

Zdravé učení Smysluplnost – dbát na praktickou využitelnost toho, co se děti naučí, východiskem jsou zkušenosti dětí a jejich zájmy ; vyučování je organizováno do tematických bloků, které umožňují autentické a prožitkové učení i změnu metod práce Možnost výběru, přiměřenost – možnost zvládnout základní i rozšiřující učivo způsobem, který odpovídá jeho typu inteligence a osobnosti ; učivo je věkově přiměřené a vyvážené z hlediska poměru rozumové, citové a sociální výchovy Spoluúčast a spolupráce – použití metod a forem, které nabízejí využití demokratických principů, efektivní kooperace a spoluúčasti dětí Motivující hodnocení – poskytovat všem dětem dostatek údajů o tom, jak se jim daří uskutečňovat vlastní rozvoj, v podobě zpětné vazby, ocenění a podpory ; vytváří nekonkurenční a nesoutěživé prostředí, snaží se o posílení dětské sebedůvěry, samostatnosti, odpovědnosti a nezávislosti na vnější autoritě

Otevřené partnerství Škola – model demokratického společenství – snaha o změnu hierarchicky uspořádaných vztahů ve vztahy partnerské, umožňují zážitek demokratického života Škola jako kulturní a vzdělávací středisko obce – otevření školy navenek vůči veřejnosti, stát se kulturním a vzdělávacím centrem obce