„S OPPP od dílčích úspěchů firem k celkové prosperitě v EU“ Jak uspět v Operačním programu Průmysl a podnikání Ing. Luboš Lukasík, MBA CzechInvest, 13.10.2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
seminář Možnosti strukturálních fondů pro podnikatele
Advertisements

Regionální kancelář pro Ústecký kraj
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
CzechInvest – Váš partner pro podnikání v ČR Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Praha, 3. prosinec 2013.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Operační program Podnikání a inovace Aktuální.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
CzechInvest - Regionální kanceláře - představení produktů a služeb, aktuální dotační příležitosti Regionální kancelář pro Královéhradecký a Pardubický.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest - Regionální kancelář Brno
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Strukturální fondy v období.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Ing. Zuzana Matějíčková ředitelka odboru implementace.
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
CzechInvest Karlovarský kraj Ing. Hana Nucová Regionální kancelář CzechInvestu pro Karlovarský kraj červen 2005.
CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
MONITOROVACÍ VÝBOR RPS Čerpání prostředků z programů podpory v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání JUDr. Ing. Břetislav Grégr ředitel.
Iva Vodáková – DURABO Vydavatelství a tisk Na Stráni Čelákovice Založeno roku 1991.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
INstrategy - Institut pro evropské a národní strategie Zkušenosti s přípravou a realizací projektů v rámci 1. strukturální intervence EU (2004-6) Plzeň,
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české podniky Praha Národní dům Na Smíchově 3. října 2006 Nové přístupy implementačních agentur k žadatelům.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Úspěšnost čerpání OPPI a budoucnost OP PIK.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
EU MY 50+ Úspěšně realizované projekty z OPPI Mgr. Alena Chodovská Regionální kancelář pro Ústecký kraj CzechInvest.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Infrastruktura pro inovační podnikání a alternativní formy financování Ing. Jaroslav Branda.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Ostrava, „Inovace v rozvoji obcí, měst a regionů s důrazem na marketingové řízení“ Ing. Soňa Michálková – projektová manažerka RK CI Ostrava.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Transkript prezentace:

„S OPPP od dílčích úspěchů firem k celkové prosperitě v EU“ Jak uspět v Operačním programu Průmysl a podnikání Ing. Luboš Lukasík, MBA CzechInvest,

Strategie CzechInvestu ╌ Podpora investic s vysokou přidanou hodnotou ╌ Podpora konkurenceschopnosti MSP ╌ Podpora inovací a technologického rozvoje ╌ Podpora rozvoje podnikatelského prostředí ╌ Efektivní rozdělování a monitorování strukturálních fondů

Založení nové firmy:  Inkubátory  Transfer know-how  Hi-tech start-ups  Spin-offs  Poradenství Rozvoj existující firmy:  Inovace  Nové technologie  Nové systémy řízení  Benchmarking  Poradenství  Investiční pobídky CzechInvest Zahraniční investice:  Marketing ČR  Řízení projektů  Investiční pobídky  Rozvoj subdodavatelů  Následná podpora Rozvoj podnikatelského prostředí: legislativa, nemovitosti pro podnikání, infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů Klíčové služby pro podnikatele Informace a informační technologie Rozvoj lidských zdrojů Finance Klastry – sektorová seskupení firem

Podpořené projekty Prostředky pro rozpočtové období jsou ve výši 261 mil. EUR -- Ke dni : -- byla přiznána dotace 286 projektům -- v celkové hodnotě Kč -- byly uzavřeny úvěrové smlouvy u 832 projektů -- v celkové hodnotě Kč

Úspěšné projekty Program OPPPpříjemzamítnuto schváleno Prosperita17 (5) 5 Reality156 (46) 21 Školicí střediska24 (7) 3 Klastry24 (4) 13 Rozvoj 747 (418) 107 Marketing224 (26) 103 Inovace 219 (108) 29 Úspory energie11 (1) 3 Obnovitelné zdroje21 (3) 2 Start535 (39) 464 Kredit614 (156) Celkem2592 (813) 1118

Úspěchy v regionech Regionpříjemzamítnuto schváleno Jihočeský170 (54) 70 Jihomoravský333 (113) 129 Karlovarský61 (18) 29 Královéhradecký182 (64) 83 Liberecký97 (25) 42 Moravskoslezský415 (114) 230 Olomoucký182 (55) 77 Pardubický186 (61) 77 Plzeňský184 (55) 83 Středočeský249 (82) 83 Ústecký141 (40) 65 Vysočina164 (55) 70 Zlín228 (77) Celkem2592 (813) 1118

Schválené projekty

Již proplaceno… ╌ Většina programů funguje dobře ╌ Zvýšené čerpání teprve přijde ╌ Možné změny v alokacích na programy

Aktuální termíny -- OPPP je vyhlášen na období let žádosti o podporu jsou přijímány průběžně -- žádosti předkládat nejpozději do konce 10/ žádosti o platbu předložit nejpozději do konce 6/2008

1. krok žadatele a) kvalitní podnikatelský záměr -- jasná představa o připravovaném projektu -- projekt musí být realizovatelný, odpovídat možnostem žadatele, efektivní a udržitelný -- vycházet z analýzy podniku  jasně definovat cíle projektu -- zvážit technické, finanční, personální a časové požadavky

2. krok žadatele b) získání základních informací -- www. czechinvest. org -- regionální kanceláře CzechInvestu -- informační linka

3. krok žadatele c) sladění záměru s požadavky programů -- včasné a průběžné konzultace na regionálních kancelářích CzechInvestu Vám pomohou: -- najít nejvhodnější dotační či úvěrový program -- správě pochopit podmínky programů -- předejít nedorozumění -- získat aktuální informace o změnách -- případně se obrátit na jinou instituci

Kde naleznete žádost

Jak vyplnit žádost -- žadatel vyplňuje pouze žlutá pole, další údaje se generují automaticky -- je třeba postupovat v souladu s kontextovou nápovědou

Nejčastější chyby I. -- Nekonzistentnost údajů - neshodují se ekonomické údaje v podnikatelském záměru a plánu financování -- Nedostatečné doložení některých faktů - marketingové studie, doložení odbytu, potřebná kvalifikace a zkušenosti -- Malý důraz či nedostatečné doložení skutečností, které se hodnotí -- Někdy naopak přebytek informací

Nejčastější chyby II. -- Nedostatečný popis či prokázání spolupráce se spolupracujícími institucemi -- Nejasný popis nákladů a výnosů spojených s projektem -- Zajištěné financování projektu není dostatečné -- Podcenění rizik v analýze SWOT -- Malé srovnání výstupu projektu s běžně dostupnými standardy na trhu

Doporučujeme… Včasné a průběžné konzultace na regionálních kancelářích CzechInvestu Vám pomohou: -- najít nejvhodnější dotační či úvěrový program -- správě pochopit podmínky programů -- získat aktuální informace -- vyvarovat se nejčastějším chybám a nedostatkům -- seznámit se s formálními požadavky a vyhnout se opravám formálních chyb

Co nás čeká? ╌ Pro období cca 1,000 mld. Kč ze SF ╌ Oblast podpory podnikání cca 20 mld. Kč ročně ╌ Nové nástroje ╌ schémata ╌ rizikový kapitál, atd. ╌ Větší důraz na ╌ spolupráci subjektů ╌ přidanou hodnotu ╌ inovace

Děkuji za pozornost  (zdarma) Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest je příspěvkovou organizací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. © Copyright, CzechInvest Všechna práva vyhrazena