SPINOZA A LEIBNIZ RACIONALISMUS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

K novověké filosofii 16.–17. století
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Antická filosofie VY_32_INOVACE_28-05 Eleaté.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Leibniz a racionalismus
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
RELIGIONISTIKA „Neutrální popis náboženství vedle té prezentace, již poskytují náboženství sama.“
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Složení lidského oka Bloudíčková Gabriela, Radová Jana, Spáčal Josef, Březinová Dagmar, Marek Hrůza, Ludvík Josef.
Noetická filozofie 17. a 18. století
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gottfried Wilhelm von Leibniz
Přírodní vědy v antickém Řecku
Filosofie a kultura Aristoteles.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Osvícenství.
6. Je dobro dáno povinností?
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Nová věda  Matematika  Kvantifikace  Hledání zákonitostí   správný způsob myšlení  Prototypem – klasická mechanika.
7. Má přirozený zákon společensko-politické důsledky? Novověk představuje zlom v přirozenoprávní nauce Východiska: Voluntarismus pozdního středověku Novověká.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Baruch Spinoza, Gottfried Wilhelm Leibniz Autor: Mgr. Šárka.
P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém.
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
RENÉ DESCARTES OB21-VVP-HUM-JOH-L
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Racionalismus Název školy
(komentovaný přehled)
4.Dynamika.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Předpoklady a historické souvislosti
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Filosofie úvod do problému....
Albert Camus Barbora Vaňková.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Hodnoty, ideologie a sociální politika": Diskuse vybraných titulů z odborné literatury.
Filozofie empirismu, racionalismu
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Ref.: Nám, Pane, dal jsi Slovo své, Ducha svého dej nám též.
Filosofie křesťanského středověku
Je možné cestovat v čase?
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ Bičíková, Cihelková, Kubová, Wünschová.
S OUDOBÁ KŘESŤANSKÁ FILOSOFIE Mgr. Vladimír Velešík.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Filozofie mezi renesancí a osvícenstvím Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky, o.p.s. Zuzana Landlová, 3.A
„Barokní filosofie“ Racionalismus.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
Filosoficko-náboženské systémy Číny
Německá filosofie 19. století – Kantovi žáci
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
K novověké filosofii 16.–17. století
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_04
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Novověká filozofie - Racionalismus
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

SPINOZA A LEIBNIZ RACIONALISMUS

BARUCH SPINOZA 1632 Amsterdam Panteismus Monismus Determinismus Exkomunikace Brusič čoček Samota 1677 - tuberkulóza

HODNOCENÍ Jeho současníci: - Rouhavý arcižid a ateista - Šílený a zároveň opilý člověk - Bídný skrček - Cizácké zvíře - Zasloužilý člen blázince „Musím přiznat, že mne tato filosofie velice obšťastňuje, srdce se mi chvěje, když slyším z této bohužel příliš vznešené filosofie třeba jen slovo“ J.W. Goethe

EXKOMUNIKACE „Podle rozhodnutí andělů a rozsudku svatých vyobcováváme, zatracujeme, proklínáme a vypuzujeme Barucha de Spinozu se souhlasem svatého Boha a této celé svaté obce… kletbou, s níž proklel Jozue Jericho, kletbou, jíž proklel Elizeus chlapce, vším prokletím, jež je v Zákoně.“…Weischedel, str. 112.

CESTA PRAVDY „Není to také teprve ode dneška, že se za pravdu draze platí. Ani zlá pomluva mne nedonutí k tomu, abych nechal pravdu na holičkách.“ Spinoza se odmítá podvolit obecnému názoru společnosti, spoléhá se pouze na vlastní rozum. Interpretace Starého zákona (Spinoza odmítá stvoření, svět „je“, je projevem nestvořeného Boha) Občan a stát (svoboda občana)…Weichedel str. 113

SUBSTANCE-ATRIBUT-MODUS To, co je samo v sobě a co je chápáno ze sebe sama. Bůh. Božská substance se projevuje v nekonečně mnoha atributech, pro nás jsou poznatelné pouze dva: myšlení a rozlehlost.(monismus proti Descartovu dualismu) Základními způsoby (mody) myšlení jsou rozum a vůle, rozlehlosti pak pohyb a klid.

GOTTFRIED WILHELM LEIBNIZ 1646 - LIPSKO MATEMATIK, FILOSOF, PRÁVNÍK… MONADOLOGIE LOGIKA INFINITEZIMÁLNÍ POČET 1716 - HANNOVER

ŽIVOT „Studoval v jednom zátahu a často celé dny nevstal ze židle. Myslím, že se mu právě z toho vytvořila na pravé noze fluxe nebo otevřená rána. To mu dělalo potíže při chůzi, pokoušel se sám to vyléčit tak, že na ránu přikládal sací papír. Ale sotvaže s tím začal, dostal silnou dnu…“ Weischedel str.122

ŽIVOT VYSTUDOVANÝ PRÁVNÍK (15 LET) POLITICKÝ PORADCE ARCIBISKUPA DVORNÍ KNIHOVNÍK PREZIDENT AKADEMIE VĚD KONSTRUKTÉR POČÍTACÍHO STROJE A PONORKY KORESPONDENCE S PŘEDNÍMI POLITIKY A VĚDCI – 15 000 DOPISŮ

MONADOLOGIE Materiální tělesa jsou pouhým fenoménem Pravá skutečnost je složena z bodových, neprostorových, jednoduchých a nedělitelných individuálních substancí – monád K vysvětlení věcí nepostačuje rozprostraněnost – res extensa, ale je třeba nějaké síly – monád.

ŽIDLE NENÍ MATERIÁLNÍ VĚCÍ, JAK SE NÁM JEVÍ. ŽIDLE JE SOUHRN SILOVÝCH BODŮ NADANÝCH PŘEDSTAVOVÁNÍM A USILOVÁNÍM – MONÁD.

MONÁDA MONÁS – jednotka Reprezentuje celé univerzum, každá monáda má představu o všech ostatních – zmatenou nebo zřetelnou Hierarchizace monád: anorganický svět – živé organismy – člověk (ovládající monáda) – Bůh (výlučně zřetelné předtavy)

MONÁDA „nemají okna“ – nemohou na sebe vzájemně působit Předzjednaná harmonie – to, co se děje ve všech monádách je sladěno Nejlepší ze všech možných světů Existence zla ve světě – konečnost, teodicea