Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické prostředky počítačových sítí
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Obecně o operačních systémech
Základy databázových systémů
Počítačové sítě.
Počítačové sítě – teorie
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
PC SÍTĚ I.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Ing. Zdeněk Votruba LVALVA Vzdálené počítačové sítě WAN 1.přednáška1.přednáška.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ KONCEPCE SÍTÍ
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Počítačová síť a typy sítí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Návrh počítačové sítě malé firmy
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Operační systémy.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ LAN I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Název VY_32_INOVACE_186_Poc.site_dodatek_teori.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Ing. Zdeněk Votruba LVALVA Vzdálené počítačové sítě WAN 3.přednáška3.přednáška.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Tiskové služby v sítích Microsoft
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Informatika Milan Šimek
Počítačové sítě Základní pojmy.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Úvod do počítačových sítí
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ.
Počítačové sítě Katharina Kočí.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Informatika – Datové sítě
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Internet - historie.
Živočichopis (taxonomie) sítí
Operační systémy - úvod
Počítačové sítě.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací

Úvod do sítí LAN Charakteristiky LAN: lokálnost (na omezeném teritoriu, řádově několik stovek metrů až jednotek kilometrů) homogennost (v síti jsou zařazeny pouze počítače jednoho druhu) uživatelsky přívětivé (vytvářeny pro nepoučené uživatele, předpokládá se pouze uživatelská znalost práce na PC) Počítačové sítě: Počítačové sítě: výpočetní systémy skládající se z jistého počtu vzájemně propojených a spolupracujících počítačů, které mají určité charakteristické vlastnosti.

Úvod do sítí LAN Základní součásti sítí LAN stanice sítě síťový hardware síťový software organizační zabezpečení Stanice sítě: Jednotlivé počítače vzájemně propojené sítí, a to včetně jejich vybavení (HDD, tiskárny, plottery, CDROMy). Podle role, kterou v síti zastávají se rozdělují na: servery pracovní stanice

Úvod do sítí LAN Stanice sítě: servery (obslužné stanice): stanice, které poskytují některé ze svých prostředků, například disky či tiskárny, do sítě. Servery mimoto zajišťují vlastní chod sítě a realizují jednotlivé síťové funkce. V síti může být jeden nebo více serverů. Jejich počet závisí především na typu sítě LAN. V sítích typu client-to-server, kam patří i sítě Novell, to bývá často jeden nebo několik málo serverů. V sítích peer-to-peer je naopak poměrně velký počet serverů, často polovina všech stanic sítě. pracovní stanice (workstations): umožňují uživatelům provádět práci, nenabízejí tedy žádné služby či prostředky směrem do sítě.

Úvod do sítí LAN Síťový hardware: Veškeré technické prostředky, které slouží ke vzájemnému fyzickému propojení jednotlivých stanic sítě. Jedná se především o síťové karty, propojovací kabely, zesilující a rozbočovací prvky. V současnosti existuje v této oblasti několik standardů (Ethernet, Arcnet, Token Ring). Bližší dále v sekci „Hardware sítí LAN“ Síťový software: Souhrn veškerých programových prostředků, které ve spolupráci se síťovým hardware zajišťují činnost sítě. Většinou se jedná o dva typy programů: a) rezidentní programy b) samostatný operační systém

Úvod do sítí LAN Síťový software: a) rezidentní programy: ovladače v prostředí DOSu, Windows apod., které umožňují stanici přihlásit se do sítě pod daným konkrétním operačním systémem. DOS: * IPX, NETX * VLM Windows:* client sítě Novell Výkonnost těchto klientů není příliš velká, takže je lze použít spíše u méně výkonných serverů, spíše však u pracovních stanic - nízké náklady a jednoduché používání (sítě peer - to - peer). b) samostatný operační systém: celkový operační systém specializovaný především na obsluhu sítě a publikování služeb a prostředků směrem k síti. Využívá se výhradně na síťových serverech - dražší, ale výkonné řešení, zpravidla nutný správce sítě (sítě client - to - server).

Úvod do sítí LAN Organizační zabezpečení: Tato oblast bývá zpravidla nejvíce podceňována a to přes to, že může devalvovat mnohamilionové prostředky investované do realizace počítačové sítě. Problém se týká především personálního zabezpečení a komplexu provozních pravidel (provozní řád sítě). Personální zajištění se týká jednak náležitého poučení uživatelů o způsobu práce v síti a o síťových službách, především však zajištění dostatečné správy sítě vhodnými správci sítě. Provozní pravidla musí jednoznačně definovat, co a za jakých podmínek lze na síti provozovat, kdo a za jakých podmínek smí síť využívat a k jakým účelům, to vše včetně restriktivních opatření !

Výhody poskytované sítěmi LAN Sítě LAN přináší oproti práci na samostatných počítačích řadu výhod. K těm nejvýznačnějším patří: sdílení dat sdílení prostředků vyšší spolehlivost výpočetních prostředků dokonalejší ochrana dat (proti poškození i proti zneužití) komunikace mezi uživateli - zprávy, dialog (chat), pošta, hlasová a zvuková komunikace (videokonference)