Nerostné bohatství 4. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Rostliny našich rybníků 4.ročník
Organogenní usazené horniny
HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Listnaté stromy a keře 4. ročník
Česká republika 5. ročník
PŘÍRODOPIS - 9. ročník UHLIČITANY
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Rostliny našich polí – obilniny 4. ročník
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Rostliny v okolí lidských obydlí
VY_32_INOVACE_440, 22. sada, Prvouka
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Energetické suroviny 5. ročník
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Přírodověda Ročník :
Nerudní suroviny 5. ročník
Horniny a nerosty. Na výběr máte ze tří možností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, najeďte na ni šipkou myši a klikněte. Bude-li Vaše odpověď chybná,
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem usazených.
Zemědělství ČR Rostlinná výroba
Státní symboly ČR 4. ročník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zemědělství ČR Živočišná výroba
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Matematika - opakování 5. ročník
Hospodářské rostliny 4. ročník
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Česká republika 5. ročník
Matematika – Pamětné dělení 5. ročník
Dělení se zbytkem 5. ročník
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
VY_32_INOVACE ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod Nerostné suroviny ČR Hana Sedláčková NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV:
Kvíz „Spoj strany“- Kameny. Tabulka Jak se jmenuje tato hornina a z jakých nerostů se skládá?
Energetické suroviny Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_13_PŘ5 _Energetické suroviny - uhlí TémaPŘ 5 Název školyPlavská.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Neživá příroda Nerosty a horniny.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_65 Vzdělávací.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Nerudní suroviny 5. ročník
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Energetické suroviny - palivo
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Jednotky hmotnosti 5. ročník
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Člověk a jeho svět (Vlastivěda pro 4. ročník)
VY_32_INOVACE_13_Nerostné bohatství
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Nerudní suroviny 5. ročník
HORNINY A NEROSTY VY_32_INOVACE_XVII-C-01.
Energetické suroviny 5. ročník
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
VY_32_INOVACE_04_Nerosty a horniny
Transkript prezentace:

Nerostné bohatství 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST EU Peníze školám Nerostné bohatství 4. ročník

Název: Nerostné suroviny Anotace: Nerostné suroviny České republiky Název: Nerostné suroviny Anotace: Nerostné suroviny České republiky. Významná naleziště černého a hnědého uhlí, kaolinu, sklářských písků, a stavebního kamene. Těžba a výskyt těchto nerostných surovin. Členění nerostných surovin. Vypracoval: Mgr. Iva Hořejší Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět, Vlastivěda Metodika práce s materiálem: Výkladová prezentace, která lze použít i k opakování učiva. Ročník: 4. ročník Datum vytvoření: 28.12.2011

Nerostné bohatství ČR V České republice se nacházejí významná naleziště: Černého uhlí Hnědého uhlí Kaolínu Sklářských písků Vápence

Nerostné suroviny paliva rudy Nerudné suroviny pevná (uhlí) Rudy (železné rudy) kaolín sklářské písky kapalná (ropa) vápenec plynná (zemní plyn)

Hnědé uhlí nejvýznamnější ložiska http://vedaprovsechny.blog.cz/0710/vycerpatene-zdroje-energie

Hnědé uhlí se těží v povrchových dolech.

Spalováním hnědého uhlí se v tepelných elektrárnách vyrábí elektrická energie.

Černé uhlí těží se v hlubinných dolech je starší než hnědé uhlí vznik – zuhelnatěním rostlin

Černé uhlí se těží v hlubinných dolech.

Z černého uhlí se vyrábí koks. Při spalování koksu vzniká vysoká teplota – výroba železné rudy a oceli.

Keramické suroviny

Stavební kámen Pískovec je zpevněná, usazená hornina. Jeho podstatnou část tvoří křemen. Vznikl stmelením pískových částeček s jílovitými. Jeho složení se liší podle místa výskytu. Pískovec mívá velmi různé barvy: od šedé přes žlutou až k červené, někdy může být i vícebarevný.

Žula křemen žula živec slída

Vápenec je hornina tvořená nerostem kalcitem, vznikla z vápenatých usazenin. Vápenec může mít bílou, béžovou, nebo nažloutlou barvu.

Vápencové masívy – dna moří – korálové útesy - pohoří – část Alp - krasová území – např. Moravský kras, Český kras

Vápenec se dobývá v lomech

Ropa Nejdůležitější energetická surovina Ropa má podobnou vůni jako benzín. Je různobarevná – bělavá, nažloutlá až růžová, hnědá i černá V ČR se těží u Hodonína (jen malé množství) Doprava - ropovod Výroba benzínu a nafty Výroba elektřiny Stavebnictví – asfalt Chemický průmysl

Těžba ropy u Hodonína.

Téma: Nerostné suroviny, 4. ročník Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional PowerPoint www.obrázky.cz Obrázky z internetu Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (www.zsrozmital.cz)