Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávící soustava trávení, živiny
Trávící soustava - opakování
Trávící soustava – 1.část
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Číslo a název šablony klíčové aktivity
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Trávicí soustava.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava I. (úvod a dutina ústní) Název sady:Přírodopis.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Základní škola, Jičín, Soudná 12
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie Trávicí soustava Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 Moderní biologie reg. č.: CZ.1.07/1.1.32/02.0048 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY C

Název Trávicí soustava Autor Mgr. Kateřina Žáková Předmět Přírodopis Doporučený ročník Tercie Forma Výklad, procvičování, opakování Pomůcky Torzo lidského těla, modely zubu a žaludku, výukový plakát k tématu trávicí soustava Poznámky

Trávicí soustava příjem potravy, strávení potravy vstřebání uvolněných látek a vyloučení nestrávených a nestravitelných látek z těla Jaké funkce má trávicí soustava?

Trávicí soustava zpracování potravy probíhá: 1) mechanicky 2) chemicky Vysvětli, jak tato zpracování probíhají. 1) rozmělnění zuby, svalovými pohyby v žaludku a ve střevech 2) přijímaná potrava se pomocí enzymů chemickými reakcemi štěpí na jednoduché látky

Trávicí soustava Vyjmenuj orgány trávicí soustavy. Využij obrázek pod . Dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo zakončené řitním otvorem.

1

Dutina ústní ohraničena rty, tvrdým a měkkým patrem, svalstvem spodiny ústní s jazykem a tvářemi Jazyk z příčně pruhované svaloviny umožňuje žvýkání a polykání sousta má hmatovou a teplotní citlivost uplatňuje se při vnímání chuti a při řeči

Dutina ústní Zuby v horní a dolní čelisti nejtvrdší útvary v těle rozmělňují potravu dělí se na: řezáky špičáky zuby třenové stoličky

Dutina ústní úplný chrup dospělého člověka- 32 zubů úplný zubní vzorec dětský chrup = mléčný chrup – 20 zubů 3 2 1 2 2 1 2 3 stoličky špičák řezáky zuby třenové 2 1 2

Zuby první zuby – dolní řezáky – rostou v 6 měsících Kdy rostou dětem první zuby? Kdy je mléčný chrup vyměňován za trvalý? první zuby – dolní řezáky – rostou v 6 měsících kolem 6. roku je mléčný chrup vyměňován za chrup trvalý (do 15 let, poslední stoličky po 18. roce)

Dutina ústní Popiš stavbu zubu. 3 2

Dutina ústní Sliny vylučují je 3 páry slinných žláz - příušní, podčelistní, podjazykové – a drobné žlázy ve sliznici ústní dutiny asi 1,5 l za den obsahují 99% H2O a 1% solí, bílkovin (mucin – tvoří hlen) a enzymu ptyalinu – štěpí škrob na jednodušší cukry

Polykání při polykání posuneme sousto na kořen jazyka -> tím vyvoláme polykací reflex -˃ sousto se posune do hltanu, jícnu, žaludku – sousto je posunováno aktivně –> peristaltická vlna – před soustem se svalstvo trubice uvolní, trubice se rozšíří, za soustem se stáhne, trubice se zúží

Žaludek v horní části dutiny břišní Funkce žaludku: zásobník pro přijatou potravu vylučování žaludeční šťávy (žlázy ve stěnách žaludku, 2 – 3 l denně) vzniká zde trávenina (pohyby žaludečních stěn a promícháním se žaludeční šťávou)

Žaludeční šťáva Pepsin nejdůležitější enzym žaludeční šťávy štěpí bílkoviny jen v kyselém prostředí HCl rozvolňuje vlákna masa, sráží mléko, ničí choroboplodné bakterie vrstva hlenu chrání žaludeční sliznici proti působení HCl a pepsinu

Tenké střevo 3-5 m, šířka 3 cm Funkce tenkého střeva: trávení a vstřebávání 3 úseky: dvanáctník, lačník, kyčelník trávenina je rozkládána enzymy ve šťávě slinivky břišní a střevní šťávě sliznice se skládá ze záhybů – klků – zvětšují plochu střeva pro vstřebávání látek

4

Tenké střevo střevní šťáva – obsahuje hlen, enzymy štěpící cukry, tuky, bílkoviny do dvanáctníku ústí společným vývodem slinivka břišní a žlučník šťáva slinivky břišní – obsahuje enzymy štěpící bílkoviny, tuky, složité sacharidy žluč - rozptyluje tuky do drobných kapének – emulgace tuků (pro rychlejší činnost enzymů)

Slinivka břišní žláza uložená pod žaludkem (18 cm) šťáva slinivky břišní je vylučovaná do dvanáctníku – obsahuje enzymy štěpící cukry, tuky, bílkoviny Jakou další funkci má slinivka břišní? produkuje hormony do krve (inzulín, glukagon

Játra největší žláza lidského těla (1,5 kg) uložena na pravé straně dutiny břišní pod bránicí vrátnicovou žilou přichází krev z trávicího ústrojí - přináší vstřebané živiny

Funkce jater vylučují žluč – shromažďuje se ve žlučníku – dostává se žlučovodem do dvanáctníku (emulgace tuků) probíhají zde přeměny cukrů, tuků, bílkovin detoxikační funkce - zachycují jedovaté látky a zneškodňují je některé látky se v nich ukládají do zásoby rozpadlé červené krvinky se přeměňují na žlučové barvivo (bilirubin - uvolňuje se do žluči) nadbytečný dusík je převáděn na močovinu význam pro termoregulaci (nejteplejší orgán)

Tlusté střevo 1,5 m, šířka 5-7 cm části tlustého střeva: slepé střevo – vybíhá z něho červovitý přívěsek (při zanícení musí být operativně odstraněn) tračník – vzestupný, příčný, sestupný konečník s řitním otvorem

Tlusté střevo Funkce tlustého střeva: shromažďuje nestravitelné zbytky potravy vstřebává se H2O a soli - obsah se zahušťuje působením kvasných a hnilobných bakterií vzniká stolice stolice se shromažďuje v konečníku – při vyprazdňování se uvolní kruhové svěrače uzavírající řitní otvor (vnější svěrač je z příčně pruhované svaloviny – ovladatelný vůlí)

Onemocnění TS vředy salmonelóza virová hepatitida „žloutenka“ – infekční zánět jater žlučníková kolika …

DÚ 1. Uveď základní pravidla péče o chrup. Vyhledej informace o nejčastějších onemocněních chrupu a jejich prevenci. 2. Stručně charakterizuj uvedená onemocnění trávicí soustavy. Vyhledej příklady dalších nemocí trávicí soustavy. Vyber si jedno onemocnění trávicí soustavy, vyhledej jeho příčiny, průběh, léčbu a prevenci a zpracuj na toto téma referát.

Opakování 6

Opakování 7

Použitá literatura Vaněčková, I.; Skýbová, J.; Markvartová, D.; Hejda, T.: Přírodopis 8. Plzeň, Fraus 2006. Černík, V.; Bičík, V.; Martinec, Z.: Přírodopis 3. Praha, SPN 2003. Trojan, S.; Schreiber, M.: Atlas biologie člověka. Praha, Scientia 2007. Novotný, I.; Hruška, M.: Biologie člověka pro gymnázia. Praha, Fortuna 1995.

Obrázky Obrázky č. 1 - 7 – knihovna prostředků ActivInspire, upravila Kateřina Žáková, zakova@gymcaslav.cz.