VITAMÍNY A MINERÁLY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trávící soustava trávení, živiny
Látkové složení lidského těla- prvky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Vitamíny.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Minerály a stopové prvky
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
HOBITI.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Látky nezbytné pro: - Správný vývoj kostry - Správný metabolismus - Udržení acidobazické rovnováhy a homeostázy (co to je?) - Podílí se na tvorbě enzymů,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

VITAMÍNY A MINERÁLY

Minerální látky - jsou potřebné pro správnou funkci těla. Dodávají sílu a pevnost některým tělesným tkáním (kostem, zubům apod.) a přispívají k celé řadě životně důležitých funkcí.  Minerální látky tvoří přibližně 4 % celkové tělesné hmotnosti člověka. K nejdůležitějším minerálům patří vápník, fosfor, jód, hořčík, draslík, sodík, železo a chlor. Význam má však i řada dalších prvků, které tělo potřebuje  v minimálních dávkách, a proto se pro ně vžil název stopové prvky (F, Si,V, Cr, Co, Ni, Se, Cu apod.). Při vyrovnané stravě je velmi nepravděpodobné, že by došlo k nedostatku některého z klíčových minerálů. Minerály si neumíme vytvořit! Přijímáme je pouze v potravě.

VÁPNÍK je stavební součástí kostí a zubů. Dále je nezbytný např VÁPNÍK je stavební součástí kostí a zubů. Dále je nezbytný např. pro  pro svalový stah a nervovou činnost. FOSFOR je součástí kostí a zubů, kterým dodává pevnost. JOD je  nezbytným prvkem pro tvorbu hormonů štítné žlázy. ŽELEZO se podílí se na celé řadě reakcí, k nimž patří hlavně přenos kyslíku, protože je hlavní součástí hemoglobinu. HOŘČÍK hraje důležitou roli při metabolismu, protože  je součástí celé řady enzymů. Je nezbytný  pro normální funkci svalů, pro činnost srdce a cév, zvyšuje odolnost organismu. DRASLÍK je hlavní minerální látkou, která se nachází uvnitř buněk a z minerálních látek se vyskytuje v těle v největším množství. Má rozhodující význam pro normální fungování nervů a svalů,  pro regulaci osmotického tlaku v těle, pro činnost srdce. Kromě toho je draslík součástí řady enzymů a podílí se tím na látkové přeměně.

 CHLOR a SODÍK jsou spolu s draslíkem velmi důležité  pro zachování normálního osmotického tlaku v těle a obsahu vody  v organismu. Chlor je také součástí žaludeční kyseliny chlorovodíkové. Sodík je důležitý také pro činnost svalů. Chlor i sodík se dostávají do těla především jako kuchyňská sůl, čili chlorid sodný. Nadměrné solení zvyšuje krevní tlak a poškozuje cévy, ledviny a játra. Pokud se sůl přijímá ve velkém množství, nedovede ji tělo všechnu vyloučit a usazuje se v tělních tkáních. Velká žízeň po konzumaci slaných jídel je znamením toho, že se tělo snaží sůl rozpustit a vyloučit.

Pro správnou funkci těla se za dostatečný považuje příjem soli v množství 1 g denně. Za bezpečnou dávku je považováno 6 - 8 g denně. Průměrná spotřeba v naší populaci však činí  asi  15 g denně. Tím trpí ledviny, které nejsou schopné tak velké množství soli vylučovat. Sůl se vrací do tkání, kde zůstane rozpuštěná ve vodě. Takový stav způsobuje vodnatelnost, která je doprovázena těžkými poruchami ledvin a jater. Projevuje se otoky kloubů, končetin i obličeje, což je znamením, že i srdce přestává správně fungovat.

Pitný režim a nápoje ve výživě Pod tímto pojmem rozumíme udržování dostatečného množství tekutin a minerálů v organismu. Lidské tělo je tvořeno ze 70% vodou. U novorozence je to až 90%, stárnutím tekutin ubývá. Průměrně člověk vydá denně 2 - 2,5 l vody, z toho nejvíce (1 - 1,5 l) močí a  asi 600 ml pocením. Potřebné denní množství tekutin pro zdravého člověka v běžném prostředí by se mělo pohybovat okolo 2 l. Toto množství je třeba zvýšit při pobytu v teplém prostředí, při sportování nebo horečnatém onemocnění . Důležité je nejen množství tekutin, ale také použití správného nápoje ve správném množství, složení a ve správný čas.

Pitný režim a nápoje ve výživě Nápoje obsahující kofein (káva, silný černý čaj, silné kakao) působí odvodnění a jejich pomocí rozhodně potřebné tekutiny neuhradíme. Další nevhodnou skupinou jsou slazené nápoje. Jejich prostřednictvím zbytečně zvyšujeme příjem energie, který má za následek zvyšování naší hmotnosti. Navíc barviva v limonádách našemu zdraví neprospívají. Při nadměrné konzumaci koly, která obsahuje kyselinu fosforečnou, může dojít k úbytku kostní hmoty a nedostatku draslíku. Pochopitelně nevhodné jsou i alkoholické nápoje, které poškozují játra. Nedostatečný příjem správných tekutin má za následek omezení jejich výdeje.  To znamená, že méně močíme, a tím je omezena možnost vylučování škodlivých látek z těla. Jejím důsledkem je tvorba ledvinových kamenů, dna, naše krev „zhoustne“ a sníží se zásobování kyslíkem pro všechny tkáně. První to pozná náš mozek - hůře vnímáme, jsme unavení, podráždění.

Vitamíny:

Potraviny, v nichž se vitamíny nacházejí nejčastěji: Nemoci, které způsobuje nedostatek vitamínů: Mléko a mléčné výrobky, maso i vnitřnosti (např. játra), droždí (=kvasnice), ovoce a zelenina. Tyto potraviny by v našem jídelníčku neměly chybět!!! A – šeroslepost, špatný stav sliznic a pokožky, B (je komplex vitamínů značený číslem , např. B1 po B17 - vitamín PP uvedený v učebnic je vlastně vitamín B3) – špatný stav sliznic, pokožky, nechutenství, poruchy nervové soustavy, C – kurděje (zvýšená krvácivost) a snížená imunita, D – křivice (měknutí kostí), E – vliv na tvorbu pohlavních buněk, činnost nervové soustavy, K – špatná srážlivost krve (K je odvozeno od koagulation = srážení)

zrak , stav sliznice a pokožky nedostatek – šeroslepost VITAMÍNY Vitamíny: A,D,E,K – rozpustné v tucích C a vitamíny skupiny B - rozpustné ve vodě Ovlivňuje : Zdroj: A zrak , stav sliznice a pokožky nedostatek – šeroslepost rybí tuk, mrkev, rajče, ostružiny B metabolismus, krvetvorbu, činnost nervové soustavy droždí, maso, játra, mléko, luštěniny, ořechy C zvyšuje odolnost organismu, proti únavě nedostatek – kurděje = krvácivost sliznic ovoce a zelenina (citrusové plody, černý rybíz, kiwi, petržel) D růst a vývoj kostí nedostatek = křivice rybí tuk, máslo, droždí E funkci pohlavních žláz rostlinné oleje, vejce K srážlivost krve nedostatek – zhoršení srážlivosti listová zelenina

Závěr: Které vitamíny jsou rozpustné v tucích? Uveď jejich zdroje a jak působí na naše tělo. Které vitamíny jsou rozpustné ve vodě? Uveď jejich zdroje a jak působí na naše tělo.