CH_105_ Halogenidy_Halogenidy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Př_151_Geologie_Činnost mořské vody
Autor: Mgr. Hana Krajčová
KOŘENOVÉ A MECHOVÉ PATRO CHŘIBSKA
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Méně známé kovy CH_101_ Prvky_Méně známé kovy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Neživá příroda - vzduch
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Libor Sovadina
CH_100_ Prvky_Fluor a chlor
Chráněná území v České republice
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Názvosloví halogenidů
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Ch_090_NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Měření a měřidla v technické praxi
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
Opakování – vesmír, sluneční soustava
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů
Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
HALOGENIDY.
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
Opakování – vesmír, sluneční soustava
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Př_136_Geologie_Petrologie
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Brom a jod Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Halogenidy.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Transkript prezentace:

CH_105_ Halogenidy_Halogenidy Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. HALOGENIDY CH_105_ Halogenidy_Halogenidy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 8. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - Halogenidy. Je určen pro předmět chemie a ročník osmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Autoři: Karger, I., Pečová, D., Peč, P., Chemie I. pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kollárovo nám. 7, 772 00 Olomouc: PRODOS, 1999. ISBN 80-7230-027-X.

Halogenidy Jedná se o sloučení halogenu (fluor, chlor, brom, jod) s jiným, elektropozitivnějším prvkem, kromě kyslíku a vodíku. Jsou to také soli halogenovodíkových kyselin Oxidační číslo halogenu v halogenidu je vždy –I.

Vlastnosti halogenidů Halogenidy jsou převážně rozpustné ve vodě. Výjimkou jsou halogenidy mědi, stříbra, rtuti, nebo olova, které jsou ve vodě málo rozpustné.

Významné halogenidy

Chlorid sodný NaCl Je běžně znám pod označením kuchyňská sůl, či jednoduše sůl. Je to chemická sloučenina, vyskytující se v přírodě v podobě nerostu halitu, který se také označuje jako sůl kamenná. Nebo v mořské vodě, kde určuje její salinitu. Nejslanějším mořem je Mrtvé moře, kde celkový obsah solí dosahuje hodnot až 35 %, pouze 10,5% však je závislých na NaCl.

NaCl je velmi důležitý pro životní funkce většiny organismů (Na pro správnou funkci nervové soustavy, Cl jako součást žaludeční šťávy). Je také hojně využíván v potravinářském průmyslu. Slouží jako dochucovadlo a používá se i pro konzervaci masa.

V chemickém průmyslu slouží především pro výrobu dalších sloučenin, či získání látek v něm obsažených, jako např. sodíku, jedlé sody, chlóru, kyseliny chlorovodíkové.. Chlorid sodný je také velmi těžko nahraditelným materiálem při posypu zimních silnic. Oproti jiným používaným látkám je až 6x levnější.

Fluorid vápenatý CaF2 Je nerozpustná iontová sloučenina, která se v přírodě nejčastěji vyskytuje v nerostu fluoritu (kazivci). Jedná se o pevnou látku. Většina fluoru na světě je vázána právě ve fluoridu vápenatém. Čistý fluorid vápenatý je bezbarvý, ale jako minerál je mírně zabarven (do bíla).

Většina fluoridů je pro člověka toxická, avšak fluorid vápenatý se považuje za poměrně bezpečný vzhledem k jeho nízké rozpustnosti. Fluorid vápenatý se běžně používá jako materiál pro optické účely, výborně totiž propouští infračervené i UV záření a zároveň má nízký index lomu.

Úkoly I Jaké prvky patří do halogenidů? Jaké je oxidační číslo halogenu v halogenidu? Jaké jsou vlastnosti halogenidů?

Odpovědi I Do halogenidů patří fluor, chlor, brom, jod. Vždy je oxidační číslo –I. Halogenidy jsou převážně rozpustné ve vodě. výjimkou jsou halogenidy mědi, stříbra, rtuti, nebo olova, které jsou ve vodě málo rozpustné.

Úkoly II Jaký chemický vzorec má chlorid sodný? Jaký je běžný název chloridu sodného? V jakém průmyslu se nejčastěji vyskytuje chlorid sodný?

Odpovědi II Chlorid sodný má chemickou značku Na Cl. Běžný název chloridu sodného je kuchyňská sůl. Nejvíce se chlorid vápenatý vyskytuje v potravinářském průmyslu, slouží jako dochucovadlo.

Úkoly III Jaký chemický vzorec má fluorid vápenatý? Jakou barvu má fluorid vápenatý? Jak se běžně používá fluorud vápenatý?

Odpovědi III Fluorid vápenatý má chemický vzorec CaF2 . Čistý fluorid vápenatý je bezbarvý, ale jako minerál je mírně zabarven (do bíla). Fluorid vápenatý se běžně používá jako materiál pro optické účely.

Použité zdroje Chlorid sodný.PNG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-25]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chlorid_sodn%C3%BD.PNG Fluorid vápenatý.PNG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-25]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fluorid_v%C3%A1penat%C3%BD.PNG