„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Výživa člověka.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
„EU peníze středním školám“
Zámky v našem okolí Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Tuky v dětském jídelníčku
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
„EU peníze středním školám“
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
„EU peníze středním školám“
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Ch_050_Lipidy, důležité přírodní látky Ch_050_Přírodní látky_Lipidy, důležité přírodní látky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Buňka  organismy Látkové složení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluTuky Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_42_4 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

POTRAVINY A VÝŽIVA Látky potřebné pro lidské tělo TUKY

Naše potrava se skládá ze základních organických živin: a)Bílkoviny b)Glycidy (sacharidy) c)Tuky d)Vitamíny e)Minerální látky f)Voda

Jednotlivé složky potravin Potraviny obsahují živiny, které uspokojují potřeby lidského organismu. Z tohoto hlediska se rozdělují na: základní (bílkoviny, tuky, sacharidy) nutné (minerální látky, vitamíny)

Tuky (lipidy) Tuky jsou největším zdrojem energie. Rozdělujeme je podle původu: živočišné (máslo, sádlo, lůj), rostlinné (oleje, kakaové máslo). Řepka olejná Řepkový olej Máslo

Význam tuků mají nejvyšší energetickou hodnotu, chrání některé orgány před nárazem, ukládají se pod kůží, chrání tělo před nadměrnou ztrátou tepla, obsahují vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), největší význam mají tuky s vyšším podílem esenciálních mastných kyselin při prevenci aterosklerózy, jsou lehčí než voda, nejsou v ní rozpustné,

dodávají pokrmům charakteristickou chuť, vůni, vzhled a zjemňují je, nevhodnou kuchyňskou úpravou se rozkládají na aldehydy a estery glycerolu tzv. akrolein, jsou stavební složkou lidského těla, doprovodnou látkou živočišných tuků je cholesterol (usazuje se v cévách), nadbytek tuků v těle se ukládá do zásoby (obezita).

DOBRÉ TUKY pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a podporují správný růst. VÍCENENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY esenciální mastné kyseliny omegy 3 a omega 6. Dělíme na: 1. rostlinné a) viditelné (řepkový olej, slunečnicový,olivový..) b)rostlinné skryté (vlašské ořechy, semínka slunečnice, majonéza...), 2. živočišné skryté (rybí tuk). MONONENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY obsaženy v rostlinných tucích a) viditelné (oleje, kvalitní margaríny), b) skryté (arašídy, majonézy).

ŠPATNÉ TUKY Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. TRANS MASTNÉ KYSELINY Dělíme: 1. rostlinné tuky částečně ztužené - skryté ( dorty, pečivo, náhražky čokolád), 2. živočišné tuky viditelné máslo. NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY Dělíme: 1. živočišné tuky a) viditelné (máslo, sádlo), b) skryté (uzeniny, tučné maso, mléčné výrobky). 2. rostlinné tuky skryté (dorty, pečivo, polevy, čokoláda).

Opakování Doplňte slova do vět: Tuky neboli, jsou estery vyšších a glycerolu. Tuky mají teplotu tání. Ve vodě jsou. Jsou v nich rozpustné vitamíny.

Odpovědi k opakování Doplňte slova do vět: Tuky neboli lipidy, jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu. Tuky mají vysokou teplotu tání. Ve vodě jsou nerozpustné. Jsou v nich rozpustné vitamíny A, D, E, K.

Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha ISBN X