„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluTuky Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_42_4 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
POTRAVINY A VÝŽIVA Látky potřebné pro lidské tělo TUKY
Naše potrava se skládá ze základních organických živin: a)Bílkoviny b)Glycidy (sacharidy) c)Tuky d)Vitamíny e)Minerální látky f)Voda
Jednotlivé složky potravin Potraviny obsahují živiny, které uspokojují potřeby lidského organismu. Z tohoto hlediska se rozdělují na: základní (bílkoviny, tuky, sacharidy) nutné (minerální látky, vitamíny)
Tuky (lipidy) Tuky jsou největším zdrojem energie. Rozdělujeme je podle původu: živočišné (máslo, sádlo, lůj), rostlinné (oleje, kakaové máslo). Řepka olejná Řepkový olej Máslo
Význam tuků mají nejvyšší energetickou hodnotu, chrání některé orgány před nárazem, ukládají se pod kůží, chrání tělo před nadměrnou ztrátou tepla, obsahují vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), největší význam mají tuky s vyšším podílem esenciálních mastných kyselin při prevenci aterosklerózy, jsou lehčí než voda, nejsou v ní rozpustné,
dodávají pokrmům charakteristickou chuť, vůni, vzhled a zjemňují je, nevhodnou kuchyňskou úpravou se rozkládají na aldehydy a estery glycerolu tzv. akrolein, jsou stavební složkou lidského těla, doprovodnou látkou živočišných tuků je cholesterol (usazuje se v cévách), nadbytek tuků v těle se ukládá do zásoby (obezita).
DOBRÉ TUKY pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a podporují správný růst. VÍCENENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY esenciální mastné kyseliny omegy 3 a omega 6. Dělíme na: 1. rostlinné a) viditelné (řepkový olej, slunečnicový,olivový..) b)rostlinné skryté (vlašské ořechy, semínka slunečnice, majonéza...), 2. živočišné skryté (rybí tuk). MONONENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY obsaženy v rostlinných tucích a) viditelné (oleje, kvalitní margaríny), b) skryté (arašídy, majonézy).
ŠPATNÉ TUKY Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. TRANS MASTNÉ KYSELINY Dělíme: 1. rostlinné tuky částečně ztužené - skryté ( dorty, pečivo, náhražky čokolád), 2. živočišné tuky viditelné máslo. NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY Dělíme: 1. živočišné tuky a) viditelné (máslo, sádlo), b) skryté (uzeniny, tučné maso, mléčné výrobky). 2. rostlinné tuky skryté (dorty, pečivo, polevy, čokoláda).
Opakování Doplňte slova do vět: Tuky neboli, jsou estery vyšších a glycerolu. Tuky mají teplotu tání. Ve vodě jsou. Jsou v nich rozpustné vitamíny.
Odpovědi k opakování Doplňte slova do vět: Tuky neboli lipidy, jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu. Tuky mají vysokou teplotu tání. Ve vodě jsou nerozpustné. Jsou v nich rozpustné vitamíny A, D, E, K.
Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha ISBN X