Československý odboj za 2.světové války

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Kateřina Švarcová ZŠ a MŠ,Brno, Horníkova 1
Advertisements

Češi a Slováci za 1. sv. války
Protektorát Čechy a Morava
Zabití tyrana není zločinem
Protektorát Čechy a Morava
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Naše země za 1. světové války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Emigrace vojenská emigrace politická v základních cílech - nebyl rozdíl.
České země a Slovensko za 2. světové války
Vytvořil: Michal Mikula
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček Státoprávní problematika v protifašistickém odboji.
Protektorát Čechy a Morava
Vědomostní soutěž 2. světová válka
Domácí odboj Heydrichiáda Zahraniční odboj Slovenský štát
Druhá světová válka.
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Zahraniční a domácí odboj
ř ízené vále č né hospodá ř ství  trojhend ř i arizace ž idovského majetku totální nasazení lístky na potraviny, náhra ž ky (margarín, melta) tresty.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Emil Hácha Vendula Žižková.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Protinacistický.
Protektorát Čechy a Morava
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Československý odboj Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Vývoj české ústavnosti
Heydrichiáda Petr Machala.
Domácí odboj 1942.
České a československé právní dějiny Státoprávní problematika v protifašistickém odboji.
HEYDRICHIÁDA U: s. 53 – 57A: s. 39 – 40 ! období teroru v letech 1941 – 1942 pod vládou zastupujícího říšského protektora R. HEYDRICHA
Protektorát Čechy a Morava II. Petr Machala. 1.Kdo byl garantem nedotknutelnosti republiky? 2.Jakou nabídku poskytl Hitler Tisovi? 3.Čím hrozil Hitler.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
III/2 XVI.1. 9.B
Nejdůležitější letopočty dějepisu 9.ročníku
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
III/2 XVI A
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Protektorát Čechy a Morava. Vyhlášen Prezident a vláda (bez parlamentu) Německá okupační správa.
Odboj za 2. sv. války OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Boj Čechů proti německé okupaci TÉMATICKÝ.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška. ZAHRANIČNÍ ODBOJ – OTÁZKY; uč. str. 81 – Co zpočátku ztěžovalo boj o uznání právní kontinuity Československa a co.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
Protektorát Čechy a Morava
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
2. Světová válka v Československu
Protektorát Čechy a Morava.
Protektorát Čechy a Morava
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Zahraniční odboj a odbojová centra
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Protektorát Čechy a Morava
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Digitální učební materiál
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_DĚJEPIS
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
12. července 1872 v Trhových Svinech
ATENTÁT NA HEYDRICHA.
ATENTÁT NA REINHARDA HEYDRICHA
Transkript prezentace:

Československý odboj za 2.světové války Domácí (v protektorátu) a zahraniční

1939 – protiokupační demonstrace výročí Mnichova, úmrtí M.J. Husa, T.G. Masaryka Slavnostní uložení ostatků K.H. Máchy na Slavíně Bojkot oficiálních oslav narozenin A. Hitlera Mohutné oslavy výročí 28.října, které přerostou do srážek s okupanty 17. listopad 1939 – události, důsledky?

17. listopad 1939 Při demonstracích 28. října je zastřelen dělník Václav Sedláček Student medicíny Jan Opletal je postřelen, zemře 11.11. Jeho pohřeb o 4 dny později - manifestace 17.11. nacisté na vysokoškolské koleje v Praze, zatčeno 1 200 studentů a odvezeno do KT, 9 zastřeleno. České VŠ do konce války zavřeny. 1941 je v Londýně 17. listopad vyhlášen Mezinárodním dnem studentstva.

Domácí odboj (v protektorátu) Obrana národa (ON) – bývalí vojáci a důstojníci 1.republiky Petiční výbor Věrni zůstaneme (PVVVZ) Politické ústředí (PÚ) – členové bývalých polit. stran sabotáže režim PP (pracuj pomalu) nedostatek zbraní Jaro 1940 ÚVOD

tzv. Tři králové – Josef Balabán, Josef Mašín (otec Ctirada a Josefa Mašínových), Václav Morávek – všichni členové ON, radiové spojení s Londýnem, zemřeli 1942

komunistický odboj – vedení odchází na podzim 1938 do exilu (SSSR)   atentát na Heydricha (27.5. 1942) – po něm následuje heydrichiáda, vypálení Lidic a Ležáků

Atentát na Reinharda Heydricha a heydrichiáda

Výzbroj Kubiše a Gabčíka při atentátu Stengun – britský samopal z roku 1941 Gabčíkovi v rozhodující chvíli selhal Pistolí Colt 1903 byla vyzbrojena většina parašutistů, včetně Kubiše a Gabčíka Tímto typem bomby házel Kubiš

Snímky vznikly při policejní rekonstrukci atentátu

Stanné právo- popraveno na 5 000 lidí = heydrichiáda KUBIŠ 27.května 1942 provedou Jan Kubiš a Jozef Gabčík z výsadku Anthropoid za pomoci dalších výsadkářů a domácího odboje atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Ten na následky zranění o týden později umírá. Důsledky atentátu: Stanné právo- popraveno na 5 000 lidí = heydrichiáda Vyhlazení obcí Lidice a Ležáky Vyzrazení úkrytu výsadkářů a jejich smrt v kryptě kostela v Resslově ulici Zdecimování domácího odboje Anulace Mnichovské dohody vládami Velké Británie a Francie GABČÍK

Lidice Lidice – vesnice Kladna 483 obyvatel a 96 domů Zlikvidování Lidic mělo vyvolat strach a zlomit poslední zbytky odporu. vybrány náhodně na základě dopisu Václava Říhy Anně Maruščákové. Dostal se do rukou továrníka Pály a jeho obsah mu byl podezřelý – Co jsem chtěl udělat, tak jsem udělal. Onoho osudného dne jsem spal někde na Čabárně… Autor dopisu chtěl vyvolat dojem o své účasti na odboji, aby ukončil mimomanželský poměr. Výslechy přivedly gestapo „na stopu“ lidických rodáků, letců v Anglii - poručíků Josefa Stříbrného a Josefa Horáka.

Lidická tragédie V noci z 9. na 10. června 1942 byly Lidice obklíčeny, všichni dospělí muži od 15 – 84 let soustředěni v Horákově statku a postupně popraveni – 173 mužů z filmu Lidice - 3 min.

Pomník Marie Uchytilové - Ženy do KT Ravensbrücku - Děti - některé na poněmčení, ostatní do Lodže, pak likvidace v Chelmnu - Ze 105 dětí přežilo 17; v Chelmnu zemřelo 82, 6 dětí v kojeneckém ústavu

Na vlastní oči - Lidice - 11. min

Zahraniční odboj Demokratický - LONDÝN Komunistický - MOSKVA

Londýn tvořen emigranty z podzimu 1938 - a z března 1939 odboj se začal vytvářet v Paříži - Československý národní výbor – 17. 11. 1939 byl uznán za představitele Čechů a Slováků v zahraničí po obsazení Francie se centrum do Londýna zázemí vytváří bývalý velvyslanec ve VB Jan Masaryk neshody ve vedení v červenci 1940 uznala VB českou exilovou vládu jako prozatímní prezidentem Edvard Beneš, premiérem Msgre Jan Šrámek, ministr zahraničí Jan Masaryk, ministr obrany gen. Ingr

- ve Francii i na území SSSR se vytvářejí samostatné vojenské jednotky tvořené Čechy a Slováky   - po vypálení Lidic a Ležáků odvolaly VB a Francie podpis na Mnichovské dohodě (srpen a září 1942)

Moskva mezi ČSR a SSSR v prosinci 1943 uzavřena smlouva měla nás zabezpečit proti případnému dalšímu německému útoku Beneš jednal se Stalinem v Moskvě o budoucím poválečném uspořádání obnovené ČSR výsledkem jednání byla dohoda o spolupráci moskevského a londýnského centra vliv komunistů sílí

československé jednotky v SSSR vedl gen československé jednotky v SSSR vedl gen. Ludvík Svoboda (kniha Z Buzuluku až do Prahy) a gen. Heliodor Píka (popraven ve vykonstruovaném procesu už v lednu 1949; údajná velezrada)

Další odbojové akce ve Francii se naše jednotky podílely na její obraně v červnu 1940 VB – účast v bitvě o Atlantik v prostoru Libye (Tobrúk) našim jednotkám velel podpluk. Karel Klapálek