 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Starověká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sámova říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Čína Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D.6.07
Starověká Čína 1.A.
Starověká Indie.
Asýrie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D.6.04
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
STAROVĚKÁ INDIE.
VY_32_INOVACE_Dj Indie-prezentace
STAROVĚKÁ INDIE.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
Egypt – historický vývoj
Příchod Slovanů do Evropy
VY _12_INOVACE_D.6.31 STAROVĚKÁ INDIE – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 5. ledna 2013 Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
VY_32_INOVACE_3D.6.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Starověká Indie Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o starověké Indii.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Kréta Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:
STAROVĚKÁ INDIE Mgr. Lenka Venclová 2010.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INDIE.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Starověká Indie 6. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav.
Mezopotámie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Starověká Indie Petr Machala.
VY_32_INOVACE_2D.6.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Franská říše 7. ročník.
Starověká Mezopotámie
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.8 Starověká Indie Název sady: Staroorientální státy a starověké.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Dominik Plašil, 6. A  V 6. st. př. n. l se objevují 1. významné osobnosti  Gautama Siddhártha – buddhismus  Vardhamána – džinismus  Vytlačování.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Starověk (EUPŠD11),
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:6.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Mgr. Jindřiška Řehořková
ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C55D6_Indie, Čína
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
VY_32_INOVACE_
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.11_Staroveka_Indie Datum:
VY_32_INOVACE_D6.14   Autor: Mgr. Nováková Jana
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_28DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INDIE VE STAROVĚKU s. 137.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Digitální učební materiál:
Starověká Indie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
INDIE.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Indie Uč. str
Transkript prezentace:

 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Starověká Indie Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Leden 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis - starověk Výukový materiál doplňuje informace k učivu o starověké Indii.

Indie Pramení zde 3 řeky: Ganga Indus Brahmaputra Deště + řeky = podmínky pro zemědělství a lodní dopravu

Historie  Městské státy (povodí Indu) – obrázkové písmo  Jednotný stát  Vpád Hunů

Pěstovali  Obilí  Proso  Rýži  Luštěniny  Sezam  Bavlnu

Chovali  Dobytek  Ochočili slony

Řemesla  Hrnčířství  Tesařství  Práce s kovy

Městské státy  Ve 2. polovině 3. tisíciletí př. n. l. * v povodí Indu městské státy  1921 objeveny zbytky města Harappy - hlavní třídy šířka 10 – 14 m - vodovod, stoky na splašky, v domech koupelny, splachovací záchody

Písmo  Obrázkové  Dosud nerozluštěno  Dochov krátkých nápisů na pečetidlech  Dnes se v Indii píše hláskovým písmem

1500 př. n. l.  Vpád kmenů, které si podmanily pův. obyv. a vytvořily jednotný stát, jehož centrum se nacházelo v povodí Gangy

Král Ašóka  Nejvýzn. panovník jednotného indického státu  Stoupenec buddhismu – odmítal násilí a války, nabádal k pravdě, mírumilovnosti, laskavosti  Zakládal nemocnice, kláštery,hloubil studny  Po jeho smrti se říše rozpadla, zanikla v 6. st. př. n. l. po vpádu Hunů

Vzdělanost  Vytvořili číslice, které v 8. století n. l. rozšířili Arabové  Objev otáčení Země kolem své osy  Psali pověsti, bajky, pohádky

Náboženství  Nejrozšíř. h induismus – mnohobožství, reinkarnace = převtělení  Buddhismus – podle zakladatele – prince zvaného Buddha = Probuzený, cílem je odvrátit se od strastí pozemského světa a dosáhnout stavu věčné blaženosti

Romové  Kořeny v Indii  Předkové R. obývali SZ Indie v povodí Indu  Kovářství, košíkářství, zprac. kůže a dřeva, zábava (profese se dědila – zvýšil se tak počet výrobků, o které nebyl zájem – kočování)  Neznáme přesný důvod odchodu, pravděpodobně: odchod s karavanami kupců, doprovod vojsk, kt. potřebovali řemeslníky, hladomory, hledání odbytišť pro výrobky  V současnosti R. po celém světě, nevytv. nikdy svůj stát

Zdroje:  RULF, J. – VÁLKOVÁ, V.: Dějepis pro 6. ročník ZŠ – PRAVĚK A STAROVĚK. 1.vyd. Praha: SPN ISBN x  BEDNAŘÍKOVÁ, J. – KYSUČAN, L. – FEJFUŠOVÁ, M.: Dějepis pro 6. ročník. Pravěk, starověk. Brno: Nová škola ISBN