Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Advertisements

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_13
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_19
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_07  Název materiálu: Fyzikální měření  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_18
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_06 Název materiálu: Vlastnosti a použití škrobů Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_05  Název materiálu: Proud v pevných látkách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_18 Název materiálu:Předložky - test Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace testuje.
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_19 Název materiálu: TUHÉ ROSTLINNÉ TUKY, ŽIVOČIŠNÉ TUKY Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný výstup: Žák se v prezentaci seznámí s druhy tuhých rostlinných olejů a s živočišnými tuky. Ví, jak se tuky získávají a k čemu se používají. Klíčová slova: kokosový tuk, palmový tuk, kakaové máslo, máslo, sádlo, lůj, trány Metodika: Podklad k výuce nové látky. Obor: 29-54-H/01 Cukrář Ročník: 2. Autor: Ing. Lenka Dvořáčková Zpracováno dne: 26. 10. 2013 Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný TUHÉ ROSTLINNÉ TUKY ŽIVOČIŠNÉ TUKY Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný TUHÉ ROSTLINNÉ TUKY získávají se stejně jako oleje rozdílná konzistence vyrobeného tuku oproti olejům tuhost způsobena převažujícím podílem nasycených mastných kyselin mají pevnou konzistenci výchozí surovinou jsou plody a semena stromů ze suptropického a tropického pásma Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Druhy tuhých rostlinných olejů Kokosový tuk – kokosové máslo Palmový a palmojádrový tuk Kakaové máslo Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Kokosový tuk lisováním sušených jader kokosových ořechů při 20 °C tuhé, při 25 °C měkne, má příjemnou chuť a vůni po kokosu tuk velmi nestálý, snadno žlukne Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Palmový a palmojádrový tuk získáno z plodů palmy olejné tuk z oplodí se nazývá palmový tuk ze semen se nazývá palmojádrový velké množství vitamínu E a karotenů Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Kakaové máslo lisováním pražených kakaových bobů boby se drtí, melou, lisují velmi stálý tuk – i několik let kakaová hmota je důležitá surovina při výrobě čokolády, kakaového másla, kakaa Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Použití tuhých rostlinných olejů při výrobě pokrmových tuků – margarínů samotné se v cukrářství nepoužívají Kakaové máslo: výroba čokolády výroba čokoládových bonbónů k potahování některých výrobků v lékařství, farmacii v kosmetice Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný ŽIVOČIŠNÉ TUKY Pevné skupenství lůj, sádlo,máslo Kapalné skupenství TRÁNY – z mořských ryb a savců Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný MÁSLO nejrozšířenější a nejpoužívanější tuk snadno stravitelné – vitamíny A a D vhodné pro studenou i teplou kuchyni nevýhoda – krátká trvanlivost Složení másla: mléčný tuk netukové složky – bílkoviny, mléčný cukr, kyselina mléčná, minerální látky, vitamíny, voda Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Výroba másla Hlavní surovina je smetana Stloukání másla - zmáselňovače Máselné zrno se oddělí na máslo a podmáslí Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Konzervování másla ZMRAZENÍ – teplota – 18 °C SOLENÍ – u nás se nepoužívá SUŠENÍ – u nás se nepoužívá Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Použití másla Výroba krémů a náplní schopnost másla tvořit šleháním lehkou náplň a hotových pečených výrobků Výroba těst, korpusů pojivo k mouce a cukru přísada do těst a hmot Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný SÁDLO živočišný tuk získaný z tukoé tkáně vepřů energeticky velmi vydatné, neobsahuje vodu v cukrářské výrobě se nepoužívá Sádlo se dělí na: Řemenové - nejkvalitnější, z podkožních vrstev Plsní - z tukové tkáně kolem břišní dutiny Střevní - nejméně kvalitní, z břišní dutiny Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Získávání a úprava sádla Škvařením nakrájí se a zvolna zahřívá s malým množstvím vody Vyškvařené sálo se oddělí od škvarků Průmyslová výroba vytavování ve vodní lázni při 100 °C Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný LŮJ živočišný tuk z hovězího skotu má vyšší bod tání než sádlo je pro člověka hůře stravitelný získává se jako vytavováním jako sádlo Použití – v cukrářském oboru se nepoužívá při výrobě margarínu na výrobu mýdel Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný RYBÍ TUK = TRÁNY oleje z mořských ryb a mořských živočichů jaterní tuk z tresky vysoká biologická hodnota – vitamín D, jód pro cukrářskou výrobu není vhodný k výrobě margarínu uplatňuje se v lékařství Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Kontrolní otázky Z čeho se vyrábí tuhé rostlinné tuky? Který tuk je nejstálejší? Vysvětli využití tuhých rostlinných tuků. Jaké živočišné tuky znáš? Jak se vyrábí máslo? Jak se živočišné tuky získavají? Co jsou to trány? Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Použitá literatura BLÁHA, Ludvík, RNDr. Ivana KOPOVÁ a František ŠREK. SUROVINY: pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. aktualizované vydání. Praha: Informatorium, spol.s.r.o., 2007. 4. ISBN 978-80-7333-000-2. Použité zdroje: http://elisak.blog.cz/0908/kokos http://www.novaexota.eu/casopis/starsi-cisla/11/2012/ http://www.biolib.cz/cz/taxonimage/id195335/?taxonid=62459 http://mycaribbeanfood.com/ http://krasna.nova.cz/clanek/fitness/tuky-zdrave-i-zakerne-jak-se-v-nich-konecne-vyznat.html Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný