Alkoholismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léky jako nejjednodušší východisko
Advertisements

Alkoholy ethanol.
Zákon o sociálních službách
Alkohol jako droga Ludmila Vlčková autor:.
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
VY_32_INOVACE_VkZ Alkoholismus
Nemoci oběhové soustavy
Koncepce péče o staré občany
TRANSPLANTACE LEDVIN.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Vypracovala – Nicol Sládková
Komunitní péče.
- definice, charakteristika, průběh
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Klinická propedeutika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Alkoholismus Barbora Čiklová
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
INTERVENČNÍ TÉMA – KVALITA ŽIVOTA Tipy a nástroje k vytváření a prezentacím snímků v širokoúhlých formátech.
Alkohol, alkoholismus Mgr. Radim Slaný.
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Definice, základní pojmy
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_alkoholismus Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb ALKOHOLOVÁ ZÁVISLOST Mgr. Irena Kudláčková.
Rizika ohrožující zdraví
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Alkohol, alkoholismus Mgr. Radim Slaný.
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Stres a jeho zvládání.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní pojmy speciální pedagogiky
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Drogy – nebezpečí návykových látek
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Alkoholismus

Co to je alkoholismus? Chronické recidivující onemocnění Postihuje celou osobnost postiženého Psychické a fyzické problémy Postihuje i pacientovy blízké, nejvíce rodinu Patří mezi nejzávažnější a nejrozšířenější formy závislosti Obecně je alkoholik postižen od té chvíle, kdy dosáhne závislost na alkoholu takového stupně, že škodí buď jedinci, společnosti nebo oběma Tuto nemoc je možno jako všechny ostatní duševní i tělesné poruchy léčit

Projevy Výpadky paměti v době v opilosti Tajné pití Trvalé myšlenky na alkohol Sociální obtíže Nápadné agresivní chování Vytváření tajných zásob alkoholu Pravidelné ranní doušky Postižení mentálních schopností Lhaní, ev. i kriminální činy, krádeže

Vliv na fyzické zdraví Žaludeční vředy Epileptické záchvaty Nadměrné zatížení jater s jaterní cirhózou, zvětšením jater, rakovina jater z trvalé intoxikace Při poškození jater současné selhání ledvin Velmi často postižení slinivky břišní Vysoký krevní tlak Srdeční choroby - srdce se zvětší v důsledku velkého objemu

Léčba Léčba v rámci odvykací léčby - používají se psychofarmaka (léky na psychiku) Velmi malá část alkoholiků se chce dobrovolně léčit Léčba ambulatně bez hospitalizace - mohou fungovat v běžném životě - např. chodit do práce a starat se o rodinu Používají se i léky, které snižují touhu po alkoholu Nejde o látky, které by zhoršovaly snášenlivost alkoholu, jen potlačují touhu po alkoholu