Tradiční poezie pro děti a mládež

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_731_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Advertisements

Hrajeme si mezi knížkami
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Anotace Žák se seznámí se základními informacemi o životě a díle Františka Hrubína Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Je schopen interpretovat.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou B. Brechta…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Poezie 50. a počátku 60. let Mgr. Ludmila Růžičková
František Hrubín Život, dílo, citáty. František Hrubín Život, dílo, citáty.
LIDOVÁ POHÁDKA Nabídka z tvorby vycházející v letech
Josef Lada ( – ) autor: Kateřina Marková.
Jan Opatřil….
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_11.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Dante Alighieri – Božská komedie Autor: Mgr. Šárka Rambousková.
Helena Zmatlíková ( – ) autor: Kateřina Marková.
Téma nejistoty a obav z budoucího vývoje Mgr. Ludmila Růžičková
Obecné poučení o literatuře
Underground Mgr. Ludmila Růžičková
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Hrdinská epika a dvorská lyrika Mgr. Ludmila Růžičková
František Hrubín Jan Musil.
Ilustrace oblíbené knihy
VY_III/2_INOVACE_87_František Hrubín
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
ILUSTRACE Vytvořila: Klára Tlamková Konzultant: Mgr. Věra Chlupová.
Autorská pohádka Aneta Škrabánková
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
VY_III/2_INOVACE_93_Helena Zmatlíková
Spisovatelé dětské literatury
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Poezie ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_32_Inovace_21C_popis uměleckého díla.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_279_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Znalostní test NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
 Anotace: Žák se dozví informace o spisovateli a jeho dílech. Převypráví pohádku Kráska a zvíře.  Ročník: 5.  Vzdělávací oblast: Český jazyk – čtení.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
František Hrubín „Dnes lidé mezi sebou hovoří tak, že jeden druhého neposlouchá.“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
František Hrubín Život, dílo, citáty. František Hrubín Život, dílo, citáty.
Česká poezie pro děti a mládež ve 2. polovině 20. století
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
JOSEF LADA Životopis a díla
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Nabídka vzdělávacích lekcí pro školy
Transkript prezentace:

Tradiční poezie pro děti a mládež Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0036. Didaktika literatury Ladislava Plachetková

Vybraná díla Michal Černík: Za pohádkou pohádka pro kluky a děvčátka Jaroslav Vrchlický: Začarovaný Tatrmánek František Hrubín: Říkadla pro celý den (a taky navečer) Marie Fischerová- Kvěchová: K Ježíšku Josef Lada, Ludvík Středa: Zvířata a zvířátka

Michal Černík: Za pohádkou pohádka pro kluky a děvčátka Ilustrace: Dagmar Ježková Nakladatelství Albatros, rok vydání 2002 Kniha pohádek, z nichž některé jsou dětem dobře známé. Michal Černík je zveršoval a okořenil jemným a laskavým humorem. Snadno zapamatovatelné verše pro malé děti

Michal Černík: Za pohádkou pohádka pro kluky a děvčátka Obal knihy Ilustrace (ČERNÍK 2002, obr. s.26) (ČERNÍK 2002, přední desky)

Michal Černík Honzíkova latina Ukázka z knihy Táta kouká na Honzíka, Honzík, velký popleta, vrátil se dnes ze světa. Byl tam jenom hodinu, naučil se latinu. Táta řekl: ,,Vítám tě!“ ,,Diškum sejrum na blátě.“ ,,Copak ses tam naučil?“ ,,Hajrum fajrum papuči.“ Táta kouká na Honzíka, nerozumí, co mu říká. Máma po světnici chodí, o synka má obavu. A tak vlila kbelík vody Honzíkovi na hlavu. Honzík volá: ,,Prší! Leje! Co se děje? Vždyť je hezky!“ Honzík zase umí česky! (ČERNÍK 2002, str. 8).

Michal Černík- dílo Vydává knížky pro děti i pro dospělé Pro děti píše říkadla, verše, pohádky, veršované pohádky a naučné knížky České Vánoce Josefa Lady- 1995 Jak žijí oblázky- 2012 Počítáme se zvířátky- 2008 Knížka pro děti od dvou do pěti- 2014 Slovo, slovíčko, otevři se maličko- 2007 a další

Jaroslav Vrchlický: Začarovaný Tatrmánek Knihu sestavil Petr Šrámek, ilustroval Tomáš Klepoch Nakladatelství Albatros, rok vydání 2012 Začarovaný Tarmánek je výběrem z díla nejen pro dětského čtenáře. Vrchlický si hraje se slovy- některá zkracuje, jiná pokrucuje. Básně na každé dvoustraně mají společné téma a motivem přecházejí na další dvoustranu.

Jaroslav Vrchlický: Začarovaný Tatrmánek Obal knihy Ilustrace (VRCHLICKÝ 2012, přední desky) (VRCHLICKÝ 2012, obr. s.20)

Jaroslav Vrchlický: Začarovaný Tatrmánek Ukázka z knihy Červená karkulka O červené karkulce pohádka stará, kos ji hvízdá žežhulce ve písních jara. Svět se řídí podle ní, hned ji přehlédneš, stará, stará k zbláznění... Nevěříš? - Tam běž! (VRCHLICKÝ 2012, str. 25)

Jaroslav Vrchlický- dílo Jaroslav Vrchlický, vlastním jménem Emil Frída, byl básník, dramatik a překladatel. Jeho dílo je velmi obsáhlé, i s překlady obsahuje přes 270 knih Píše velké epické i lyrické skladby, historické a mytologické příběhy i veselohry. Přeložil například Dantovu Božskou komedii či francouzské básníky Ch. Baudelaira, J. A. Rimbauda, P. Verlaina apod.

Jaroslav Vrchlický- dílo Velké epické skladby: Epické básně - 1876, zpracované mýty a pověsti cizích národů Hilarion - 1882, příběh egyptského askety Básnické sbírky Sny o štěstí - 1876, milostná lyrická sbírka je plná optimismu a smyslných dojmů Eklogy a písně - 1880 Dojmy a rozmary – 1880 Drama Noc na Karlštejně - 1884, veselohra a další

František Hrubín: Říkadla pro celý den (a taky navečer) Vydalo nakladatelství Meander, rok vydání 2007 Ilustrátor: Lucie Lomová Vtipné verše o přírodě, zvířátkách i situacích, se kterými se můžou děti setkat. Spousta veršů snadná k zapamatování Formát knihy tak akorát do dětských rukou

František Hrubín: Říkadla pro celý (den a taky navečer) Obal knihy ilustrace (HRUBÍN 2007, přední desky) (HRUBÍN 2007, obr. s. 11)

František Hrubín: Říkadla pro celý (den a taky navečer) Ukázka Ententýny Ententýny, enyky, šípek má rád stehlíky, stehlík má rád zase zrní, najde zrní třeba v trní, když do trní hodíš míč, stehlík frrr a už je pryč! (HRUBÍN 2007, str.11)

František Hrubín- dílo Autor veršů a pohádek pro děti, dramatik, prozaik a překladatel. Je tvůrcem českých milostných veršů a přírodní lyriky. Díky jeho iniciativě vznikl časopis pro děti Mateřídouška a časopis o dětské literatuře Zlatý máj. Tvorba pro dospělé, např.: Krásná po chudobě- 1935, Hirošima- 1948 Romance pro křídlovku- 1962

František Hrubín- tvorba pro děti Říkejte si se mnou – 1943, první básně pro děti Špalíček pohádek – 1957, s ilustracemi J. Trnky Paleček – 2012, ilustrace: H. Zmatlíková Hrajeme si celý den 2011, - ilustrace: H. Zmatlíková Kuřátko a obilí- 2014, ilustrace: Zdeněk Miler Zasadil dědek řepu- 2012, ilustrace: Jiří Trnka a další

Marie Fischerová- Kvěchová K Ježíšku Vánoční příběh a české koledy Nakladatelství paseka, rok vydání 2013 Jedná se o půvabné obrázky s většinou důvěrně známými vánočními koledami. Kniha je tištěna červenou barvou, ozdobným písmem Rondka V básních jsou podtržená slova, jejichž význam najdeme v ilustraci na protější straně.

Marie Fischerová- Kvěchová K Ježíšku Vánoční příběh a české koledy Titulní stránka (FISCHEROVÁ- KVĚCHOVÁ 2013, přední desky)

Marie Fischerová- Kvěchová K Ježíšku Ukázka Ilustrace Dej Bůh štěstí Dej Bůh štěstí tomu domu, my zpíváme Pánu Bohu, malému děťátku, Kristu jezulátku, dnes v Betlémě narozenému. On rozdává štědrovničky, jabka, hrušky a troníčky. za naše zpívání, za koledování, dejž Vám Pán Bůh požehnání (FISCHEROVÁ- KVĚCHOVÁ 2013, obr. s. 28) (FISCHEROVÁ- KVĚCHOVÁ 2013, str. 29)

Tvorba Marie Fischerové- Kvěchové Fischerová Kvěchová – malířka a ilustrátorka knih pro děti Hračky malé Manči, 1922 Památník našeho děťátka, 1922 Poupata, 1929 Našim dětem, 1933 Naše koledy, 1937 Pro naše mámy a děti, 1943 Můj památníček III, 197 ( a další )

Josef Lada, Ludvík Středa- Zvířata a zvířátka Verše: Ludvík Středa Ilustrace: Josef Lada Nakladatelství Dialog, rok vydání 2003 Knížka ilustrací zvířat na suchu ve vodě i ve vzduchu, doprovázenými humornými verši. Vhodné pro malé děti, pobaví i čtoucí rodiče

Josef Lada, Ludvík Středa- Zvířata a zvířátka Obal knihy Ukázka Rybář Vašek sedí u rybníka, drží prut a nad ním říka: Chytím kapra, nebo botu? Bude oběd na sobotu? (LADA, STŘEDA. 2003, str 51) (LADA, STŘEDA. 2003, přední desky)

Josef Lada Josef Lada byl malíř a ilustrátor, autor moderních pohádek pro děti, jevištní výtvarník, karikaturista a scénograf. Jeho ilustrace jsou spojeny především s verši pro děti od Seiferta či Hrubína a také lidovou poezií. Základem Ladových prací pro děti byla vyprávění jeho vlastním dětem

Josef Lada- dílo Kalamajka - 1913, vydal spolu s Jaroslavem Haškem, obsahuje Ladovy říkanky s kresbami a Haškovy krátké anekdotické příběhy Ladův veselý přírodopis - 1917 Vlkova svatba - 1919 Říkadla našeho Kadla - 1928 Ezopské bajky - 1931, převyprávění Ezopových bajek Halekačky naší Kačky - 1932, lidová poezie a další

Zdroje Michal Černík. Za pohádkou pohádka pro kluky a děvčátka. Praha: Albatros, 2002. ISBN 80-00-01005-4 JOSEF LADA. Zvířata a zvířátka. Český Těšín: Dialog, 2003. ISBN 80-86218-89-9 FRANTIŠEK HRUBÍN. Říkadla pro celý den (a taky navečer). Libertas: Meander, 2007. ISBN 978-80-86283-56-2 MARIE FISCHEROVÁ- KVĚCHOVÁ. Vánoční Příběh a české koledy. Český Těšín: Paseka, 2013. ISBN 978-80-7432-342-3 JAROSLAV VRCHLICKÝ. Začarovaný Tatrmánek. Praha: Albatros Media, 2012. ISBN 978-80-00-03063-0

Zdroje Tituly autora Michala Černíka: Michal Černík, Gabriel Filcík. Bux.cz: Internetové knihkupectví [online]. 2005-2015 [cit. 2015-01-14]. Dostupné z: http://www.bux.cz/autori/3156-michal-cernik.html Josef Lada. Osobnosti.cz [online]. 1996-2015 [cit. 2015-01-06]. Dostupné z:http://www.spisovatele.cz/josef-lada Jaroslav Vrchlický. Osobnosti.cz [online]. 1996-2015 [cit. 2015-01-06]. Dostupné z: http://www.spisovatele.cz/jaroslav-vrchlicky František Hrubín. Osobnosti.cz [online]. 1996-2015 [cit. 2015-01-06]. Dostupné z: http://www.spisovatele.cz/frantisek-hrubin Marie Fischerová Kvěchová. Galerie09.cz [online]. 2009-2014 [cit. 2015-01-06]. Dostupné z: http://www.galerie09.cz/galerie/autori/kvechova-seznam.html