1.1. Empirické a teoretické přístupy k veřejnému mínění dr.Ján Mišovič, CSc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Formování veřejného mínění
Charakteristika nositelů veřejného mínění
1 2. Problematika služeb A. Teoretická a metodologická východiska.
SOCIOLOGIE.
Sociální politika a Welfare State
Metodologie historického výzkumu volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Σ Vývoj sociologie. A. Formulování teorií a hypotéz B. Verifikace těchto hypotéz C. Propracování metodologie dosahování žádoucích změn V rámci sociologie.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Koncepty veřejného mínění Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/8.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Osvícenství.
Období velkých výzkumů a velkého hledání, paradigmata sociologie
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Právo jako filozofický pojem
Kolektivní akce, empirické a teoretické přístupy k veřejnému mínění
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Teorie státu - pokračování
Metodologické základy výzkumu veřejného mínění
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Volební preference a jejich místo ve výzkumu veřejného mínění
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
O ZAKLADATELÍCH AMERICKÉ SOCIOLOGIE Lester F.WARD ( ) patřil k nejstarší generaci zakladatelů americké sociologie. Jeho dílo bylo polemikou s názory.
Sociální diferenciace
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Role médií a vůdců mínění při formování názorových struktur
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
1.1. Charakteristiky různých stránek VM dr.Ján Mišovič, CSc
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Základy sociální psychologie
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Klasická sociologie (Émile Durkheim)
Sociální psychologie se zaměřením na sport
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
SOCIOLOGIE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Filozofie mezi renesancí a osvícenstvím Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky, o.p.s. Zuzana Landlová, 3.A
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Klasická sociologie (Max Weber)
Pedagogické disciplíny
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Sociální psychologie.
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

1.1. Empirické a teoretické přístupy k veřejnému mínění dr.Ján Mišovič, CSc

2.2. r Empirické a teoretické přístupy k VM Úvodní charakteristika sociologických pohledů na VM Ke koncepcím zabývajícím se společenskou podmíněností vědomí Pohled empirie a teorie na VM

3.3. r Empirické a teoretické přístupy k VM Sociologie veřejného mínění Zahrnuje zkoumání jak teoretické, tak empirické Rozmach sociologie VM nastal v 20. století Projevy veřejného mínění vnímali autoři od 17.století

4.4. r Empirické a teoretické přístupy k VM V 17. stol. někteří autoři např. John Locke v Eseji o lidském poznání vnímali VM Jiní, např. Hobbes Thomas při posuzování projevů lidí zařazoval na stejnou úroveň všechny akty od důvěry až po úsudek.

5.5. r Empirické a teoretické přístupy k VM Koncepce zdůrazňující společenskou. podmíněnost vědomí Jedním z prvních K. Marx, potvrdil tezi o podmíněnosti vědomí materiálním životem jedince a společnosti. E. Durkheim stoupenec principu společenské podmíněnosti vědomí, zavedl pojem kolektivní vědomí. M. Weber- pod vlivem kultury se proměňují myšlenky

6.6. r Empirické a teoretické přístupy k VM Dilthey Wilhelm, zážitek, životní zkušenost pokládá za východisko lidského poznání. Světový názor představuje základ, na němž je postaveno vědomí společnosti. Manheim Karl zkoumal vztah poznání a společenského života, třídní struktury a ekonomických forem.Vyjádřil se k pojmu ideologie.

7.7. r Empirické a teoretické přístupy k VM C. W. Mills - ať je člověk cokoli, je především historickým a společenským činitelem. Petr Berger. Struktury společnosti se stávají strukturami našeho vědomí. Zygmund Baumam Od „zdravého rozumu“ prostředníctvím něhož řešíme každodenní záležitosti se odvíjí každodenní, běžné vědomí.

8.8. r Empirické a teoretické přístupy k VM K podrobnějšímu „odhalení“ hlavních rysů názorových projevů veřejnosti došlo až v souvislosti se zkoumáním mínění. Jednu z prvních koncepcí představil Ferdinad Tőnnies.,

9.9. r Empirické a teoretické přístupy k VM Francouz Tarde Gabriel zdůraznil rozdílné kvality v projevech lidí.Jeho teorie se staly blízké americkému behaviorismu.

10. r Empirické a teoretické přístupy k VM Empirismus v sociologii vedl k tomu, že veřejné mínění přestává být chápáno jako sociální proces odehrávající se ve skupinové interakci a je vnímáno jako měřitelná kvantita, která může být zaznamenána průzkumem.

11. r Empirické a teoretické přístupy k VM Herbert Blumer propagátor symbolického interakcionismu vychází z toho, že lidé jednají vůči objektům podle toho, jaký jím přikládají význam. Lidé jsou, nebo se stávají tím, co si o sobě myslí, nebo vypovídají.

12. r Empirické a teoretické přístupy k VM Spojitost VM a kultury Směr založilv 50. letech 20 století L.W Doob Pokračoval Jurgen Habermas.Uvažoval o oblasti kulturních samozřejmostí a vrstvy mínění řízené z vnějšku.

13. r Empirické a teoretické přístupy k VM Boris Grušin uvažuje o 2 základních vrstvách: jedné povrchové, druhé hloubkové vrstvě Rovněž politická informovanost se pokládala za zdroj vrstev

14. r Empirické a teoretické přístupy k VM Strukturovanost názorů pociťovali i další autoři.P. Berger vnímal souvislosti hodnot a názorů, Sartori. G. hovoří o názorových vlnách

15. r Empirické a teoretické přístupy k VM V pozadí formování struktury veřejného mínění stojí snaha jednotlivce sladit své postoje, harmonizovat je, upevnit je a uvést do rovnováhy, vnější informace promítnout do vnitřní skladby mínění. Lavine a Latane: VM je komplexním výsledkem dynamických procesů zahrnujících jak vědomí jednotlivce, tak sociální interakci a komunikaci.

16. r Empirické a teoretické přístupy k VM VM se rozumí projevy od názorů až po chování. Rovněž teoretici se různí. J.Wiatr : VM je organizované, veřejně projevované a masově sdělované mínění o otázce, která má veřejný význam, má v dané společnosti sporný charakter a diskutuje se o ní relativně svobodně.

17. r Empirické a teoretické přístupy k VM Teorie a koncepce veřejného mínění Modernistická teorie veřejného mínění – uvažuje s veřejným míněním v moderní společnosti, v rodících se nebo stabilizovaných demokratických systémech. Monistické pojetí veřejného mínění. Chápe veřejné mínění jako projev společné, obecné vůle.

r Empirické a teoretické přístupy k VM Primordialistická teorie veřejného mínění Uvažuje s existencí veřejného mínění ve společnosti od jejího vzniku, prvotně. Realistický přístup k veřejnému mínění- posuzuje veřejné mínění jako nadindividuální, reálně existující jev.

19. r Empirické a teoretické přístupy k VM Významní sociologové, kteří ovlivnili chápání veřejného mínění Peter Berger, Herbert Blumer, Le Bon Gustav, Bryce James, Karl Marx, Mills Charles Wrigh, Tarde Gabriel, Alexis de Tocqueville

20. r Empirické a teoretické přístupy k VM Významní sociologové, kteří ovlivnili teorii veřejného mínění Cantril Hadley, Gallup George, Grušin Boris Andrejevič,, Habermas Jürgen, Lazarsfeld Paul, Lippmann Walter, Noelle- Neumanová Elisabeth,Tönnies Ferdinand, Wiatr Jerzy