Nina Tomečková Projekt 3 Skupina 12 Vyučující: Ing. Tomáš Pospíšil

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Advertisements

Vlastnosti oxidů. Vlastnosti oxidů CO2 OXID UHLIČITÝ plynná, nedýchatelná látka Obrázek č.1 plynná, nedýchatelná látka ( má větší hustotu než vzduch)
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Metabolismus SACHARIDŮ
Metabolismus sacharidů
Ústí nad Labem Ústí nad Labem.
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
KOFEIN.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Chlorid sodný - NaCl Systematický název Ostatní názvy
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
RESPIRAČNÍ REGULACE BĚHEM ZÁTĚŽE
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Výbuch, detonace, deflagrace
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Metabolismus sacharidů
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_05 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 8.C.
Sacharidy.
Název Dýchání, kvašení Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Didaktické testy z biochemie 2
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Sloučeniny v organismech
Látkový a energetický metabolismus rostlin
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
SACHARIDY CUKRY RZ
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
Soli karboxylových kyselin
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Respirace.  soubor chemických reakcí, nezbytných pro uvoln ě ní chemické energie, která je obsa ž ena v organických slou č eninách  C 6 H 12 O 6 + 6O.
Poznámky k metabolismu
Hydroxykyseliny.
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
METABOLISMUS.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Pohybový aparát  Pasivní část Kostra – opora těla, tvar - upínají se na ni svaly - tvoří ji kostra osová (lebka, páteř, hrudník) a kostra končetin - spojení.
Ch_044_Karboxylové kyseliny v domácnosti Ch_044_Deriváty uhlovodíků_Karboxylové kyseliny v domácnosti Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
CORIHO CYKLUS Aneta KOPECKÁ Monika PUNČOCHÁŘOVÁ Ivana REDROVÁ Josef ŘÍHA Sandra VAŇKOVÁ.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
SVALOVÁ SOUSTAVA.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Hydroxykyseliny 4. února 2014 VY_32_INOVACE_130215
Zelenina, … Dodatky, ….
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Anaerobní práh.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
= přeměna látek a energií
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Metabolismus sacharidů
Transkript prezentace:

Nina Tomečková Projekt 3 Skupina 12 Vyučující: Ing. Tomáš Pospíšil Kyselina mléčná Nina Tomečková Projekt 3 Skupina 12 Vyučující: Ing. Tomáš Pospíšil

Kyselina mléčná Bezbarvá, krystalická, dobře rozpustná Vzniká mléčným kvašením cukrů v mléce, sýrech atd. Používá se v pivovarnictví, pekařství, koželužství

Vlastnosti Sumární vzorec C3H6O3 Molární hmotnost: 90,08 g/mol Teplota tání 53°C Teplota varu 122°C

Při extrémní fyzické zátěži aerobní respirace Rychlejší spotřeba kyslíku Nedostatek kyslíku ke štěpení jedovaté kyseliny pyrohroznové, která vzniká v první- anaerobní- fázi respirace Kyselina pyrohroznová prochází další anaerobní respirací Přeměna na kyselinu mléčnou (méně škodlivá)

Dochází k hromadění kyseliny mléčné ve svalech Organizmus pracuje na „kyslíkový dluh“ Důsledkem je svalová únava Kyslíkový dluh nahrazen , jakmile organizmus začne přijímat rychleji kyslík např. zrychleným a hlubokým dýcháním

Sůl kyseliny mléčné (anion kyselina mléčné) se nazývá laktát CH3-CHOH-COO- vznik při nadměrné námaze při spalování glukózy za nedostatku vzduchu Laktát krystalizuje → krystalky po určitou dobu ve svalech → bolest, dokud nedojde k jejich rozpuštění

Antiseptické účinky Použití v mastech, ústních vodách, prostředek k ošetřování vlasů

Optická aktivita Levotočivá D- (-)- mléčná Pravotočivá L- (+)- mléčná Vznik při svalové činnosti jako produkt metabolizmu sacharidů Přítomen v kyselém mléce a zelí

Polymer kyseliny mléčné (PLGA) má využití jako médium pro růst kmenových buněk