Nina Tomečková Projekt 3 Skupina 12 Vyučující: Ing. Tomáš Pospíšil Kyselina mléčná Nina Tomečková Projekt 3 Skupina 12 Vyučující: Ing. Tomáš Pospíšil
Kyselina mléčná Bezbarvá, krystalická, dobře rozpustná Vzniká mléčným kvašením cukrů v mléce, sýrech atd. Používá se v pivovarnictví, pekařství, koželužství
Vlastnosti Sumární vzorec C3H6O3 Molární hmotnost: 90,08 g/mol Teplota tání 53°C Teplota varu 122°C
Při extrémní fyzické zátěži aerobní respirace Rychlejší spotřeba kyslíku Nedostatek kyslíku ke štěpení jedovaté kyseliny pyrohroznové, která vzniká v první- anaerobní- fázi respirace Kyselina pyrohroznová prochází další anaerobní respirací Přeměna na kyselinu mléčnou (méně škodlivá)
Dochází k hromadění kyseliny mléčné ve svalech Organizmus pracuje na „kyslíkový dluh“ Důsledkem je svalová únava Kyslíkový dluh nahrazen , jakmile organizmus začne přijímat rychleji kyslík např. zrychleným a hlubokým dýcháním
Sůl kyseliny mléčné (anion kyselina mléčné) se nazývá laktát CH3-CHOH-COO- vznik při nadměrné námaze při spalování glukózy za nedostatku vzduchu Laktát krystalizuje → krystalky po určitou dobu ve svalech → bolest, dokud nedojde k jejich rozpuštění
Antiseptické účinky Použití v mastech, ústních vodách, prostředek k ošetřování vlasů
Optická aktivita Levotočivá D- (-)- mléčná Pravotočivá L- (+)- mléčná Vznik při svalové činnosti jako produkt metabolizmu sacharidů Přítomen v kyselém mléce a zelí
Polymer kyseliny mléčné (PLGA) má využití jako médium pro růst kmenových buněk