PLNÝ DECH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
Opakování – dýchací soustava
Dýchací soustava - opakování
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
První pomoc Teoretická část První pomoc znamená : VYBERTE : A) Chirurgický zákrok B) Zajištění základních životních funkcí člověka C) Srdeční masáž.
Dýchací soustava- mechanika dýchání
Bránice. Mechanismus nádechu a výdechu. Vitální kapacita plic
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
PORUCHY A VYŠETŘENÍ PLICNÍ VENTILACE
Dýchací soustava 1.
Soustava dýchací Text: Reprodukce nálevníků.
Dýchací soustava. dýchací soustava plíceplíce (pulmo) –pravá - 3 laloky, levá - 2 laloky –plicní váčky složeny z plicních sklípků (alveol) opletené kapilárami,
Cévní a dýchací soustava
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY, KOSTRA A SVALY
Dýchání Filip Bordovský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
dolní cesty dýchací průdušnice (trachea) průdušky (bronchy)
Centrální nervový systém
Dýchací soustava2.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková
Autor výukového materiálu:
Poměr VENTILACE – PERFUZE,
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Homeostáza a termoregulace
Biofyzika dýchání. Spirometrie
VY_32_INOVACE_TMM25460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Plíce (řecky pneumon, latinsky pulmones)
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Dýchací soustava.
Přednášky z lékařské biofyziky Masarykova univerzita v Brně
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
LJP - Mluvidla 1. část - dechové ústrojí
Plíce * Jsou párovým orgánem
Fyziologie dýchacího systému
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
Žlázy s vnitřní sekrecí II.
3. Plíce.
Obr. 2 Dýchací systém.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
SAVCI CHARAKTERISTIKA.
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
AUTOR: Mgr. Marie Horehleďová
Dýchání Dýchání můžete cvičit sami následovně: A) vsedě
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Plíce obr. 8 Dvě plíce houbovité struktury a narůžovělé barvy vyplňují většinu dutiny hrudní a jsou chráněny pružným hrudním košem. Pravá plíce Levá.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

PLNÝ DECH

Dech jako cesta v různých kulturách Celkový zdravotní stav a pocit tělesné pohody jsou se stylem dýchání spojeny stejně neoddělitelně jako způsob uvažování a nálada. INDIE Řízené dýchání je základem nespočtu učení, meditačních cvičení a tantry ČÍNA a JAPONSKO Meditační a bojová umění Pojem Chi nebo Ki se týká koncentrace energií v různých částech těla a je postaven na řízeném dýchání.

Co se děje při špatném dýchání Povrchní dech nevyužívá celou kapacitu plic – zapojuju se pouze malá část horních laloků (cca 0,5l) Dýchací svaly ztrácí svou pohyblivost Omezený přívod kyslíku k mozku Zúžení cév Zvýšená srdeční činnost a krevní tlak Zvýšená hladina CO2 v krvi Porušená rovnováha pH (kyselost-zásaditost) v krvi Uvolnění velkého množství vápníku do tkání Přecitlivělost Pocity napětí, nervozita, třes Pocity štípání a chladu v prstech na nohou i na rukou

Co je potřeba změnit? ZVYK TECHNIKU DRŽENÍ TĚLA

Co je to plný dech Objem přijatého vzduchu odpovídá kapacitě plic. Zapojují se pomocné dýchací svaly – bránice, mezižeberní svalstvo. Využívá a kombinuje 3 typy dechu – břišní, hrudní, klíční.  Je to dýchání: břišní (60% celkové účinnosti dýchání), hrudní (30%) a klíční (10%). Uváděný procentuální poměr platí pro většinu činností během dne. Při různých typech cviků nebo při některých změnách organismu se tyto poměry výrazně mění. Zdůrazňuje nutnost dýchání nosem.

Začínáme výdechem Výdech je důležitý, aby se vyčistily laloky a dýchací cesty od zplodin. Pokud dostatečně nevydechujeme, zůstává v plicích zbytkový vzduch, kterému se říká anatomický mrtvý prostor.

Print master

Břišní (abdominální) Také nazýván brániční dech - při dýchání se nejvíce zapojují bránice a břišní svaly. Tímto typem dechu dýchají převážně muži. Během dýchání musí zůstat břišní svaly zcela uvolněné. Při nádechu klesá bránice do břišní dutiny a při výdechu stoupá a vytlačuje vzduch z plic. Břišní dýchání masíruje orgány v dutině břišní, čímž mj. podporuje peristaltiku střev a příznivě působí také na křížovou oblast.

Hrudní (kostální) Zabezpečují jej mezižeberní svaly, proto se někdy označuje také jako mezižeberní dech. Tímto typem dechu dýchají převážně ženy. Jedním z vysvětlení je to, že se ženské tělo připravuje na období těhotenství, kdy se více využívá právě hrudní dech. Při hrudním dechu se vzduchem naplňuje střední část plic, a proto tento dech ovlivňuje hlavně oblast ve střední části hrudníku. Má vliv na srdce a jeho činnost, podporuje krevní oběh. Tak jako břišní dech je spíše uvolňující a zklidňující, hrudní dech je aktivizující.

Klíční (klavikulární) Klíčním dechem většina z nás správně dýchat neumí. Špatný klíční dech způsobuje dýchací problémy, jako je astma nebo různé alergie. Je to ale také nejpovrchnější dech, který sám o sobě je pro správné okysličování a fungování organismu nedostačující. Často tímto dechem dýcháme v případě, že jsme nervózní nebo máme strach. V těchto chvílích se náš dech zrychlí a vzduch v podstatě pouštíme pouze do této oblasti.

Výhody plného dýchání Zlepšení vitální kapacity plic Nedochází k intoxikaci organismu zbytkovými plyny Zlepšení kardiovaskulární činnosti Zlepšení spánku Lepší odolnost vůči stresu Zlepšení sexuálního života

NÁCVIK