Alimentární onemocnění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Co to jsou mikrobi?.
 je to akutní onemocnění - dojde k zánětlivým změnám v plicní tkáni - má různé příčiny: infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením.
„EU peníze středním školám“
Šíření infekcí.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Tepelná úprava pokrmů Vaření
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Virová hepatitida typu A
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Alimentární onemocnění
Staphylococcus aureus
Základní pojmy ve výživě
Číslo dumu: VY_32_INOVACE_10_08
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Listerióza a nutriční toxikologie
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ.
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Výzkumný projekt do soutěže First Lego League 2011 v Praze.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_628_VADY A ONEMOCNĚNÍ TRÁVICÍ SOUSTAVY Téma:
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov Zvířat
Bariérová ošetřovatelská péče
Plísně a jejich jedy v potravinách
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_14.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Šíření tepla prouděním a zářením
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
BIOTERORISMUS Kouba Pavel AMVT-1.
Hygiena a bezpečnost práce v gastronomii
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Vaření Číslo DUM: VY_52_INOVACE_121_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast:
TENKÉ STŘEVO STŘEVNÍ ŘASA.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Žijí s námi plísně Štěpán Borka.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Přenosné choroby, prevence. Přenos-Infikace… - Je přenos nemoci z infikovaného hostitele (jednotlivce nebo skupiny na jednotlivce nebo skupinu)bez ohledu.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_12_20_nemoci.
Výrobní činnost hotelu
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Víš co jíš? Web MZe.
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
Onemocnění trávicí soustavy.
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
VY_32_INOVACE_20_OPAKOVANI_JEDNOBUNECNE_ORGANISMY
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Pracovní činnosti VY_32_INOVACE_12_08_bezpečnost a hygiena provozu domácnosti, údržba, úklid.
Transkript prezentace:

Alimentární onemocnění Výživa a potraviny Alimentární onemocnění http://cosing.darkydepot.cz

Co jsou to alimentární onemocnění? Alimentární onemocnění je medicínský pojem, který označuje onemocnění člověka (zvířete), kdy se jedinec nakazí pozřením kontaminované potravy či tekutiny. Vstupní branou infekce je trávicí trakt. Patří sem i jakékoliv onemocnění související s trávicím traktem a jeho pomocných orgánů. Mohou to být například metabolické poruchy jater, chronické záněty střev apod. Mezi nejznámější alimentární onemocnění v tomto smyslu patří salmonelóza, úplavice či listerióza.

Co způsobuje alimentární onemocnění? http://www.alimentosyseguridad.com Alimentární onemocnění způsobují: bakterie (salmonelóza,cholera) plísně (aspergillus flavus) viry (žloutenka) parazité (toxoplasmóza) jedy (toxiny z hub, postřiky) SALMONELA Bakterie a plísně vylučují toxické látky, které vyvolávají různá onemocnění a mohou vést i ke smrti člověka (botulotoxin). Toxické látky bývají na rozdíl od mikrobů často odolné vůči vysoké teplotě, takže se při vaření potravin nezničí.

Šíření alimentárních onemocnění Aby mohl člověk onemocnět některým z alimentárních onemocnění, musí být splněny tři podmínky. Musí existovat: Zdroj nákazy (nakažený člověk, zvíře, kontaminovaná voda, zkažená potravina, zánět na ruce, neumyté ruce) Cesta přenosu (vzduchem, vodou, kontaktem, kapénková infekce, přímé požití potraviny) Vhodný příjemce (oslabený jedinec) Pokud není jedna z těchto podmínek splněna, onemocnění se na člověka nemůže přenést. http://www.osel.cz

Mikroskopický snímek bakterie Listeria monocytogenes http://www.pomoooc.estranky.cz

Plíseň Aspergillus flavus

Prevence alimentárních onemocnění dodržování osobní hygieny a hygieny v kuchyni (mytí rukou, čisté nádobí, stoly, oblečení, podlahy) správné skladování potravin (zamezit přístupu hlodavcům, hmyzu, správná skladovací teplota, hlídat u potravin dobu spotřeby a minimální trvanlivosti) řádná tepelná úprava potravin a dodržování technologického postupu při vaření (nedovařené potraviny, špatně umyté ovoce a zelenina, potraviny z pochybných zdrojů, používání pitné vody při vaření) informovanost o riziku a nebezpečí

Způsoby tepelné úpravy potravin Vaření – potravina je ponořená do vařící vody. Smažení – na rozehřátém oleji, sádlu. Pečení – v troubě (konvektomatu) horkým vzduchem Pasterace – krátkodobé zvýšení teploty do 100°C. Způsobí zničení mikroorganismů, na rozdíl od vaření výrazněji nemění kvalitu potraviny. Teplotu a dobu působení tepla nutno přizpůsobit individuální potravině. Uperizace (UHT) – je založena na krátkodobém zahřátí (1–2 sekundy) na teplotu 135-150°C. Většinou se používá u mléka a nápojů. Uzení – tepelná úprava horkým vzduchem a kouřem. Mikrovlnný ohřev – elektromagnetickým zářením.

Děkujeme za pozornost. http://eagri.cz Konec prezentace Děkujeme za pozornost. http://eagri.cz