BRÁNA KE VZDĚLÁVÁNÍ: ŠKOLNÍ ČTENÁŘSKÉ KLUBY. ZÁKLADNÍ INFORMACE O NAŠEM PROJEKTU www.novaskolaops.cz Individuální projekt ostatní, 1.2 – rovné příležitosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cesta byla dlouhá…. První žádost již v roce 2008, ještě se ZŠ Zeleneč
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
KROK ZA KROKEM K MODERNÍ ŠKOLE Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.08/
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Cesta ke kvalitě v praxi
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
Podpora poradců Podpora poradců
„Brána ke vzdělávání: školní čtenářské kluby“
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Výstupy z Úvodního semináře
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
Zdravá škola.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
SLAVNOSTNÍ UKONČENÍ PROJEKTU. PODPORA ROZVOJE MATEMATICKÉ A ČTENÁŘSKÉ GRAMOTNOSTI CZ.1.07/1.2.33/
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Naše školní knihovna. Jsme Základní škola, Liberec, U Soudu 369/8 V naší škole jsou běžné třídy a speciální třídy pro děti s SPU Všechny děti mají k dispozici.
GRANTOVÉ PROJEKTY VĚCNĚ Leoš Křeček Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
České děti jako čtenáři v roce 2013/2014 Praha UISK Vít Richter Národní knihovna ČR
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Rokytná, o.p.s. Srázná Moravské Budějovice.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Místní akční plán na Otrokovicku CZ /0.0/0.0/15_005/
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Oslavka, o.p.s. sídlo: Masarykovo náměstí
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
„Brána ke vzdělávání: školní čtenářské kluby“ Nakouknutí do světa Laddugandy O projektu Aktivity a vybrané plánované výstupy Milníky správného směru.
Projekt Rovná šance Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.08/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Bc. Michaela Augustová MAS Znojemské vinařství, z.s. Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony ZŠ a MŠ I.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Projekt Podpora práce učitelů - PPUČ
Strategické řízení a plánování
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Občanské sdružení ProCit, z. s
Jak na akční plán?.
Čtenářsky podnětné prostředí
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Mgr. Michaela Svitáková, Hlavní manažer projektu
Š A B L O N Y II.
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Pedagogická knihovna.
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Vítejte na třetí místní konferenci
J a k REALIZUJEME MAP II NA ŘÍČANSKU ? Linda Kůstková.
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Vzorový projekt pro ZŠ.
České děti a mládež jako čtenáři 2017
Transkript prezentace:

BRÁNA KE VZDĚLÁVÁNÍ: ŠKOLNÍ ČTENÁŘSKÉ KLUBY

ZÁKLADNÍ INFORMACE O NAŠEM PROJEKTU Individuální projekt ostatní, 1.2 – rovné příležitosti dětí a žáků vč. SVP, podpora neformálního vzdělávání Nová škola, o. p. s. a 13 partnerských ZŠ z 5 krajů – Celkový rozpočet Kč ,- Cílová skupina: primární – děti 1. st. ZŠ, příp. MŠ s SVP, nečtenáři či slabí čtenáři, sekundární - pracovníci působící ve vzdělávání dětí (pedagogové ZŠ, družináři, knihovnice dětských oddělení)

JAK KLUBY PROBÍHAJÍ? Volnočasová aktivita pro děti se specifickými vzdělávacími potřebami Pravidelné schůzky jednou za týden – na hodinu a půl Kluby se konají přímo ve škole, ve školní knihovně či čtenářském koutku Klub vede učitel a knihovník z blízké veřejné knihovny.

TŘI PILÍŘE KLUBOVÉ PRÁCE Čti si přímo v klubu Vezmi si knihu domů Hovoř o tom, co čteš

METODICKÁ PODPORA A JEJÍ FORMY Pravidelné návštěvy v klubech Rozhovor po skončení klubu Průběžné hovory s manažery klubů, procházení plánů a reflexí Čtvrtletní regionální setkání Dopisy v lahvi (metodický oběžník) Modelové lekce na webu Anotace knih

METODICKÁ PODPORA A JEJÍ FORMY Pravidelné návštěvy v klubech Rozhovor po skončení klubu Průběžné hovory s manažery klubů, procházení plánů a reflexí Čtvrtletní regionální setkání Dopisy v lahvi (metodický oběžník) Modelové lekce na webu Anotace knih ZÁKLAD ÚSPĚCHU

PŘÍNOSY METODICKÉ PODPORY MANAŽEŘI KLUBŮ: Plánují své lekce (i písemně), Každá lekce obsahuje konkrétní cíle, úvodní, hlavní a shrnující aktivitu a reflexi S pomocí regionálních koordinátorů si kladou další cíle v oblasti sebevzdělávání Zavádějí do výuky nové postupy Seznamují se s novými knihami pro děti

PŘÍNOSY METODICKÉ PODPORY MANAŽEŘI KLUBŮ: Na přípravě klubových lekcí spolupracují: výjimečně přínosná spolupráce „učitel – knihovník“ Říkají si o odbornou pomoc Knihovníci změnili pojetí besed v knihovnách Chtějí šířit klubovou myšlenku – školy podporují na vlastní náklady vznik klubů i pro děti z necílové skupiny Domnívají se, že práce má smysl.

PŘÍNOS KLUBŮ DĚTEM Děti se cítí jako čtenáři Půjčují si domů knihy, čtení považují za normální a užitečné Rozšiřují si slovní zásobu, snáze vyjadřují své myšlenky Zlepšují se v oblasti čtenářské gramotnosti (v technice čtení i ve čtení s porozuměním) Navazují nové sociální kontakty – s dospělými, kterým mohou důvěřovat, ale i s vrstevníky

JAK ZJIŠŤUJEME POKROK DĚTÍ Evidence přečtených knih Pololetní hodnocení čtenářských dovedností a postojů Shromažďování dokladů dětské práce Pravidelné návštěvy speciálního pedagoga Sbírání podkladů pro kazuistiky vybraných dětí Dotazník čtenářských návyků

JAK ZJIŠŤUJEME POKROK DĚTÍ

CO ŘÍKAJÍ O KLUBU DĚTI Gajdošová Barbora, Staňkov: „Jsem ráda, že se uvolnilo místo. Můžu si číst, co si sama vyberu a nenutíte mě číst nahlas.“ Koudelka Dan, Liberec: „Mě už to moc nebaví, ale maminka je ráda.“ Šivák Jan, Staňkov: „Můžu si přijít číst, když ještě není klub. Vysvětlíte mi, čemu nerozumím. Nikdo se tady nikomu neposmívá.“ Růžičková Kristýna, Hlavečník: „Protože tu jíme sušenky, neprší na mě.“ Pekárová Miluše, Havířov – Šumbark: „Něco se tu naučím, přečtu si novou knížku. Je to nejlepší kroužek.“ Kraková Natálie, Sázava: „Protože je tam zábava a učíme se tam lépe číst. Doma knihy nemám.“

DĚKUJI ZA POZORNOST Více informací poskytne: Eva Bělinová – – projektová Irena Poláková – - metodička čtenářských Naďa Rollová – – manažerka čtenářského klubu, Slaný -