Druhy piva, skladování piva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba piva SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Advertisements

VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.16
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jana Hanosová a Jan Palán
Ručně vyráběný kalendář 2014 »» výsledky hlasování ««
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Tak vás všechny pěkně vítám na testu poznávání hub
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Radegast nefiltrovaný ležák
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
JanáčeK značka pohody „Teprve pivem je žízeň krásná“
AZ - KVÍZ Procvičení procent
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Daniel Matoušek a David Beneš
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
4. července Den otevřených dveří - exkurze po celý den
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
VÝČEPNÍ ZAŘÍZENÍ, ČEPOVÁNÍ PIVA
výroba piva – kvašení a dokvašování
„EU peníze středním školám“
VY_32_INOVACE_10_GAS_541_Sob
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Měření původního extraktu mladiny Jana Olšovská Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Zvíkovské Podhradí,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Výroba piva.
KATALOG PIVA A POCHOUTEK
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Martin Fabián, Marketing v EU Jaro 2011.
Pivovarnictví Historie
Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholickénápoje a pivo Téma:Druhy piva Obor vzdělání:65-42-M/01.
Šablona: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_NNA_453 Jméno autora:
Pivovar Krakonoš V pivovaru Krakonoš se začalo pivo vařit v roce 1582, ale pivo Krakonoš existovalo už před tím. Pivo se vařilo po 149. domech v Trutnově.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Pivovar Vratislavice. PIVOVAR VRATISLAVICE ZALOŽENO 1872 Již téměř jeden a půl století je život Vratislavic spojen se zdejším pivovarem. Vratislavický.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Pivovarnictví Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník /
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potravinářská legislativa pro pivo
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Slad Základní surovinou při výrobě sladu je kvalitní sladovnický ječmen Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr, a tím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Transkript prezentace:

Druhy piva, skladování piva Stolničení, KC3 Druhy piva, skladování piva

Co se dnes dozvíte? Kolik alkoholu má pivo desítka. Že polotmavé pivo a řezané pivo není totéž Kde a kdy se pilo první pivo. Jak správně skladovat pivo tak, aby nám co nejdéle vydrželo.

Co je nezbytné znát k ZK? Jaké jsou druhy piva? Jaké jsou podmínky skladování piva?

Historické minimum Za kolébku piva se označuje Mezopotámie. Oblíbené v Egyptě a u germánských kmenů.

Historické minimum U nás založen březnovský klášterní pivovar kolem roku 1000. Pivo vařily ženy doma Zlatý věk českého pivovarnictví - 19. století

Druhy piva podle výroby Světlá Polotmavá Tmavá Řezaná

Druhy piva podle způsobu kvašení Svrchně kvašená piva Spodně kvašená piva

Druhy piva podle extraktu původní mladiny Co je EPM? Obsah látek rozpustných ve vodě, které se vyskytovaly v mladině (tedy před přidáním pivovarských kvasnic). Jaké látky jsou rozpuštěné v mladině? Především cukry, ML, vitaminy. Desetistupňové pivo má 10 % těchto látek.

Druhy piva podle EPM Samostatná práce s literaturou

Druhy piva podle EPM Lehká (do 7% EPM) Výčepní (8 – 10%) Ležáky (11 – 12%) Speciály (13 % a více) Portery (18 % a více) Nealkoholická (0,4 %) Pšeničná – vyrobená z pšeničného sladu Kvasnicová (dodatečný přídavek rozkvašené mladiny) Se sníženým obsahem cukru Se sníženým obsahem alkoholu Ochucená (přídavek aromatických látek)

POZOR. Procenta EPM nejsou procenta alkoholu POZOR! Procenta EPM nejsou procenta alkoholu. Hodně zhruba si můžeme obsah alkoholu spočítat vydělením EPM třemi. Např. desítka pivo má 3-4 % alkoholu.

Skladování piva Sklad dobře větratelný, chladný, čistý, se stálou teplotou, pouze na nápoje. Sudy a tanky 5 – 10 °C Lahvové pivo 5 – 15 °C. Pozor na přímé sluneční světlo! Systém FIFO

Pár otázek k opakování V které zemi vzniklo pivo v sedmém tisíciletí př. n. l? A) v Egyptě B) v Mezopotámii C) v starověkém Řecku

Pár otázek k opakování Jak dělíme piva podle zbarvení?

Pár otázek k opakování Jak dělíme piva podle zbarvení? Světlá Polotmavá Tmavá řezaná

Pár otázek k opakování Co je to Ale? Svrchně kvašené pivo obvyklé v Anglii Tmavé až černé , velmi hořké pivo Pivo vyráběné pouze v šesti klášterech na světě. Tmavé, velmi hořké

Pár otázek k opakování Co je to Ale? Svrchně kvašené pivo obvyklé v Anglii

Pár otázek k opakování Kolika stupňová piva jsou tzv. výčepní piva A) do 7° B) 8 – 10° C) 11 – 12°

Pár otázek k opakování Kolika stupňová piva jsou tzv. výčepní piva A) do 7° B) 8 – 10° C) 11 – 12°

Pár otázek k opakování Jak by měl vypadat pivní sklep? A) slunný, suchý, 20 – 30 °C B) chladný, dobře větratelný, čistý 5 – 12°C C) chladný, s přístupem přímých slunečný paprsků, 0 – 4°C.

Pár otázek k opakování Jak by měl vypadat pivní sklep? A) slunný, suchý, 20 – 30 °C B) chladný, dobře větratelný, čistý 5 – 12°C C) chladný, s přístupem přímých slunečný paprsků, 0 – 4°C.

Děkuji za pozornost 