Problémy současné Afriky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do rozvojových studií Základní pilíře rozvojové pomoci.
Advertisements

SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SEVERNÍ AFRIKA.
Afrika – obyvatelstvo a sídla
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
Politické rozdělení a koloniální minulost
Demografie je věda, která se zabývá:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PROBLÉMY AFRIKY.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
Světové hospodářství.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
KEŇA Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a EU.
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
Sahel.
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 7.
Stupeň rozvoje států světa
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
Afrika od jména berberského kmene Afrigi
Subsaharská Afrika.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Sociální politika 06 CHUDOBA.
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
Tropická Afrika Neklidná a chudá.
Oblast Guinejského zálivu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s podnebím a přírodními podmínkami.
PRROBLÉMY V AFRICE.
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
VY_52_INOVACE_03/2/19_ZEMĚPIS
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Země Guinejského zálivu
Dnešní svět.
Obraz působení člověka
Afrika – zahraniční obchod Antonín Věžník OPVK Inovace výuky geografických studijních oborů, CZ.1.07/2.2.00/
Afrika – SES - obyvatelstvo
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Z7_OBYVATELSTVO ASIE TÉMA: Obyvatelstvo Asie Obyvatelstvo.
PROBLÉMY AFRIKY. chudoba války nemoci voda vegetace hlad negramotnost.
Západní Afrika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel.
Afrika – úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI POHYB OBYVATELSTVA:
Afrika.
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Lidstvo - problémy demografické problémy jako součást problému globálních 1) vyplývající 2) související.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Západní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Afrika – úvod Obr. 0 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 2
Země Guinejského zálivu
REGIONY AFRIKY.
Sahel – nejchudší část Afriky
Demografie je věda, která se zabývá:
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
Transkript prezentace:

Problémy současné Afriky chudoba zvyšování počtu obyvatel nízká úroveň vzdělání nedostatečná zdravotnická péče nesnášenlivost obyvatel ekologické problémy

Chudoba většina států patří mezi nejchudší na světě nízký podíl na světovém obchodu hladovění Proč? dominance zemědělství rozšiřování pouště → úbytek zemědělské půdy

Podvýživa

HDP

Zvyšování počtu obyvatel nejvyšší přirozený přírůstek ob. ½ ob. tvoří děti do 14 let

Nízká úroveň vzdělání chybí peníze na provoz škol pracující děti 3 % dětí navštěvují školy

Gramotnost ve světě

Nedostatečná zdravotnická péče ↓ lékaři, léky, informace, hygiena → nemoci, vysoká úmrtnost dětí, krátká délka života časté zahraniční humanitární pomoci

AIDS

Nesnášenlivost ob. politická, náboženská a rasová nesnášenlivost mezi státy i mezi národy a kmeny uvnitř států Příčina? rozdělení hranic koloniálními mocnostmi bez ohledu na kmenová a jazyková území

Problémové oblasti Kongo Somálsko Súdán Uganda Rwanda Sierra Leone SAR Západní Sahara Nigérie Libérie

Ekologické problémy způsobeny lidskými zásahy do přírody rozšiřování pouští, kácení tropických deštných lesů lov „pro trofeje“ (sloní kly, rohy nosorožců, kožešiny)