Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Advertisements

Pohyb litosferických desek
VÝPRAVA DO VESMÍRU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zemská stavba = jako vrstvy cibule
Litosféra Kamenný obal Země.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Neživá příroda – Slunce
STAVBA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.14 Téma: Krajinná sféra Číslo.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Př_165_Geologie_Vznik a stavba Země
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Neživá příroda - vzduch
Litva, Lotyšsko a Estonsko
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Planeta Země - Litosféra
Stavba Země Aktivita č. 4 – Biologie pod mikroskopem Prezentace č. 9
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
STAVBA ZEMĚ.
Vnitřní stavba Země Pevné těleso Země se skládá: 1) Zemské jádro
LITOSFÉRA (PaLZ 28-29, AS 14-15, ADS 12-13)
LITOSFÉRA I..
LITOSFÉRA.
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
2.) HORIZONTÁLNÍ ČLENITOST
Tvary zemského povrchu
Př_141_Geologie_Litosférické desky I.
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Opakování – vesmír, sluneční soustava
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí Autor: Zdeňka Bartlová
Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce
Vnitřní stavba Země Jan Dušek.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Litosféra Zkvalitnění ICT ve slušovické škole autor: Helena Nováková
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Stavba zemského tělesa
Georeliéf Povrch zemské kůry
Evropa, Asie,Afrika, Amerika, Austrálie, Anterktida
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Stavba Země.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
ZEMĚPIS - 6. ročník Litosféra
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Stavba Země.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Přírodní složky a oblasti Země
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
LITOSFÉRA Pevný obal země.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. STAVBA ZEMĚ Z_057_Planeta Země_ Stavba Země Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení se stavbou Země Materiál rozvíjí a podporuje nově získané vědomosti a dovednosti žáků Je určen pro předmět zeměpis a ročník 6. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: BRYCHTOVÁ, Šárka, Josef BRINKE a Josef HERINK. Planeta Země: Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy. Praha 1: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-475-9.

Stavba Země Naše Země se skládá ze tří základních vrstev: Zemská kůra pevninská oceánská Zemský plášť svrchní střední spodní Zemské jádro vnější vnitřní

Stavba Země zemská kůra svrchní plášť spodní plášť vnější jádro vnitřní jádro

Zemská kůra Zemská kůra se dělí na dvě části: Kůra pevnin a přilehlých částí některých moří se nazývá pevninská. Má mocnost asi 40 km. Je tvořena hlavně žulou, čedičem a pískovcem. Kůra pod oceány se nazývá oceánská. Je mnohem tenčí a je tvořena převážně čedičem.

Zemský plášť Je mnohem mocnější než zemská kůra. Sahá do hloubky 2900 km a dělí se na: Svrchní plášť, který je tvořen tenkou vrstvou, která spolu se zemskou kůrou tvoří litosféru. Pod svrchním pláštěm je střední plášť. Třetí část je velmi hustá a nazývá se spodní plášť.

Litosféra Je rozlámaná na litosférické desky, které se pomalu pohybují po tekutém plastickém podkladu.

Vnější – je zřejmě tekuté a plastické. Zemské jádro Tvoří dvě části : Vnější – je zřejmě tekuté a plastické. Vnitřní - je velmi husté a těžké. Je složeno zřejmě ze železa a niklu. Má vysokou teplotu ( asi 3 000°C).

Stavba Země Zemská kůra Svrchní plášť Spodní plášť Vnější jádro Vnitřní jádro

Dno oceánů Okraj pevniny zatopený mořem se nazývá pevninský šelf. Šelf je tvořen pevninskou kůrou a moře je zde hluboké do 200 m. V šelfu se nacházejí velká naleziště ropy a zemního plynu. Od hloubky okolo 200 m začíná mořské dno nápadně klesat a přechází do strmého pevninského svahu, který může sahat do hloubky 2 500 m.

Oceánské pánve, hřbety a příkopy Dno oceánů není rovné. V hloubce 1 500 až 3 000 m přechází pevninský svah do oceánských hlubin, v nichž největší plochu zabírají oceánské pánve. Mají ploché dno a dosahují hloubky kolem 5 000 m. Pánve oddělují mohutné středooceánské hřbety. Jsou to pohoří, která se místy zvedají až nad mořskou hladinu, kde tvoří řetězce ostrovů (Havajské ostrovy). Nejhlubšími částmi dna jsou protáhlé sníženiny hlubokooceánské příkopy. Nejhlubší z nich dosahuje hloubky kolem 11 000 m. Je to Mariánský příkop v Tichém oceánu.

Znáš odpovědi na dané otázky? Ze kterých tří základních vrstev se skládá naše Země? Zemská kůra, zemské jádro, zemský plášť. Co jsou litosférické desky? Svrchní plášť spolu se zemskou kůrou tvoří litosféru. Litosféra je rozlámaná na litosférické desky. Ty se pomalu pohybují po tekutém plastickém podkladu. Jaká je nadmořská výška nejvyšší hory světa Mount Everest? 8 848 m 8 732 m 8 884 m Jaká je hloubka Mariánského příkopu? 12 135 m 10 994 m 9 382 m

Opakuj: Na které části se dělí zemská kůra? Zemská kůra se dělí na kůru pevninskou a oceánskou. Čím je tvořena pevninská kůra? Pevninská kůra je tvořena hlavně žulou, čedičem a pískovcem. Jakou mocnost má pevninská kůra a jakou oceánská? Pevninská kůra má mocnost asi 40 km. Oceánská kůra je mnohem menší. Čím je tvořena oceánská kůra? Převážně čedičem.

Opakuj: Na které části se dělí zemský plášť? Zemský plášť dělíme na svrchní, střední a spodní. Které části tvoří zemské jádro? Čím je tvořeno? Vnější a vnitřní. Vnější je tekuté a plastické. Vnitřní husté, je tvořeno asi niklem a železem. Má vysokou teplotu.

Opakuj: Co je pevninský šelf? Čím je tvořen? Jaká je hloubka moře? Co se v šelfu nachází? Okraj pevniny zatopený mořem se nazývá pevninský šelf. Šelf je tvořen pevninskou kůrou a moře je zde hluboké do 200 m. V šelfu se nacházejí velká naleziště ropy a zemního plynu. Co je pevninský svah a do jaké hloubky sahá? Od hloubky okolo 200 m začíná mořské dno nápadně klesat a přechází do strmého pevninského svahu, který může sahat až do hloubky 2 500 m.

? Doplň křížovku. Naše Země je ___________________ . Jedna z hornin, která tvoří pevninskou kůru Okraj pevniny zatopený mořem do hloubky 200 m Nejhlubší oceánský příkop (11 000 m) Kůra tvořená z pevnin a přilehlých částí některých moří Vnitřní zemské jádro je zřejmě tvoří nikl a Svrchní plášť spolu se zemskou kůrou tvoří Strmé klesání mořského dna do hloubky S F Ý Á O ? Vyjmenuj ostatní planety.

? Merkur, Venuše, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun ŘEŠENÍ: Naše Země je PLANETA. Jedna z hornin, která tvoří pevninskou kůru Okraj pevniny zatopený mořem do hloubky 200 m Nejhlubší oceánský příkop (11 000 m) Kůra tvořená z pevnin a přilehlých částí některých moří Vnitřní zemské jádro je zřejmě tvoří nikl a Svrchní plášť spolu se zemskou kůrou tvoří Strmé klesání mořského dna do hloubky P Í S K O V E C Š L F M A R I Á N Ý Ž Z T É U H ? Merkur, Venuše, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun

Zdroje: Soubor:Průřez Zemí.png. Wikipedie [online]. 2005, 23.9.2008 [cit. 2013-01-03]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pr%C5%AF%C5%99ez_Zem%C3%AD.png Stratifikace Země. Wikipedie [online]. 2007, 6.12.2012 [cit. 2013-01-03]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Stratifikace_Zem%C4%9B Soubor:Plates tect cs.svg. Wikipedie [online]. 2008, 10.10.2008 [cit. 2013-01-04]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Plates_tect_cs.svg